x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cum a esuat puciul lui Marius Vizer impotriva Miscarii Olimpice

Cum a esuat puciul lui Marius Vizer impotriva Miscarii Olimpice

de Dan Constantin    |    04 Iun 2015   •   11:10
Cum  a esuat puciul lui Marius Vizer impotriva Miscarii Olimpice
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

Demisia lui Marius Vizer de la presedintia Sport Accord, la sfarsitul saptamanii trecute, punea capat puciului pe care acesta l-a pornit impotriva miscarii olimpice sub lozinca ''modernizarii''. Imbarbatat de scorul realegerii sale in fruntea organizatiei care reunea un amalgam de federatii din sporturi olimpice cu altele din sporturi marginale, Vizer a declarat un razboi deschis Presedintelui Comitetului Olimpic International ,Thomas Bach.

Declaratii acide la adresa CIO care imputau imobilism,lipsa de transprenta,erau lansate intr-un moment care , paradoxal , fusese menit sa marcheze la Soci,un an de la incheierea Jocurilor Olimpice de Iarna . Vizer organizase congresul de realegere la Soci si fusese primit calduros de Vladimir Putin.
Bach nu a cazut in capcana unei confruntari deschise cu Vizer ,el evitand contactul cu acesta, desi a fost prezent si el la Soci ca invitatul lui Putin. Pprogramele diferite de vizite nu au atras atunci prea multe comentarii insa, criticile lui Vizer anuntau o furtuna.

Aceasta s-a declansat cand presedintele Sport Accord a difuzat programul in 20 de puncte care , declarativ era menit sa modernizeze CIO in folosul sportivilor si al accesului mai larg al sporturilor neolimpice. Propunerea cea mai spectaculoasa era premierea in bani de catre CIO a medaliatilor olimpici dar in subsidiar se vizau de fapt aspecte financiare legate de suport pentru federatiile internationale si participarea la canalul olimpic tv in curs de organizare.
Vizer cerea ultimativ Presedintelui CIO o discutie a programului in 20 de puncte la 5 sau 7 iunie, inaintea reuniunii Comitetului Olimpic
International.Propunerile erau insa tardive, majoritatea fusesera deja incluse in Agenda 2020 avansata cu mult inainte de Bach si sustinute prin dezbateri de presedintii de federatii internationale si de membrii CIO.In plus, denotau si necunoasterea mecanismelor Comitetului Olimpic, Vizer cerand o finantare de 25 la suta din bugetul CIO pentru federatiile internationale in conditiile in care ele primeau deja 33 la suta.

Agresivitatea lui Vizer, si el Presedinte al Federatiei Internationale de Judo, calitate in care putea veni cu propunerei la Agenda 2020, a declansat insa un raspuns ferm din partea multor federatii internationale membre in Sport Accord. Rand pe rand s-au retras din organizatia prezidata de Vizer federatii care reprezentau sporturi olimpice de mare traditie si arie de practicare- tir,volei, canotaj,rugby, scrima, curling, box,haltere, hipism.Prin retragerea Uniunii Internationale de Ciclism si a FIBA( baschet )din Sport Accord numarul federatiilor care renuntau la apartenta la organizatie a ajuns la 21.

Lipsa de sustinere, dezavuarea publica a pozitiei lui Vizer facuta de presedintii federatiilor internationale dar si de figuri importante ale sportului mondial au inabusit puciul pus la cale de presedintele Sport Accord.El continua sa ceara intrevederi cu Bach si dezbateri publice in conditiile in care nu mai avea reprezentativitate. Sport Acord este in destramare.

Ajuns in aceasta situatie penibila Vizer se vede obligat sa demisioneze de la presedintia Sport Accord dupa doua luni de la realegere, suferind o infrangere personala rusinoasa.El a vrut sa iasa insa cu coada sus reiterind prin scrisoarea de demisie acuzele la adresa CIO dar si deplangand patetic lipsa de viziune a colegilor din Sport Accord.

Vizer ramane presedintele Federatiei Internationale de Judo dar cu un viitor nesigur in post. S-a cerut public o auditare a gestiunii mandatului sau la Sport Accord si probabil urmata si de un control la Federatia de Judo cu sediul la Budapesta si operatiuni financiare in Malta.Tavalugul de la FIFA este molipsitor...
Marius Vizer are cetatenie austriaca dupa ce in 1992 a fost urmarit de justitia romana.El a fost antrenor de judo la Oradea ;in 1988 a plecat din tara, motivand opresiuni politice si etnice.

A facut afaceri de import export acumuland in anii '90 o avere considerabila. A fost presedinte al Federatiei Romane de Judo si apoi al forului international in acest sport. Se declara prieten cu Vladimir Putin pe care l-a propus Presedinte de Onoare al Federatiei Internationale de Judo.

Vizer si-a dorit dar nu a reusit sa devina membru al Comitetului International Olimpic, forul mondial de conducere al sportului avand criterii stricte de moralitate si integritate de selectie.  

×