x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cum arată cele mai luxoase închisori din lume GALERIE FOTO

Cum arată cele mai luxoase închisori din lume GALERIE FOTO

26 Mai 2015   •   11:28
Cum arată cele mai luxoase închisori din lume GALERIE FOTO

Imaginile asociate de obicei penitenciarele - barele de oţel, gardienii nemiloşi, celulele supraaglomerate şi mâncarea sărăcăcioasă - nu sunt întotdeauna valabile. În unele țări există închisori unde cei încarcerați au parte de condiții de lux. Deținuții se bucură de celule confortabile și facilități care îi fac să se simtă aproape la fel ca la un hotel de trei stele.

Închisoarea Halden, Norvegia


Puţine sunt închisorile din lume în care deţinuţii pot spune că se simt ca acasă. În Norvegia există însă un penitenciar, Halden, în care condiţiile de detenţie îi fac pe condamnaţi să uite că sunt privaţi de libertate şi unde cuvintele de ordine sunt respectarea drepturilor omului şi respectul reciproc. Explicaţia autorităţilor este aceea că oamenii sunt ajutaţi să rămână oameni şi dincolo de gratii şi că astfel se vor reintegra mai uşor în societate după ispăşirea pedepselor.

Citeşte şi Cele mai BIZARE închisori din lume: De la penitenciarul-restaurant, la celulele-apartamente de lux VIDEO


La Halden, închisoare dată în folosinţă în martie 2010, s-a investit un milion de dolari doar în artă - picturi, fotografii şi instalaţii electrice - pentru a li se crea deţinuţilor o stare psihică datorită căreia să suporte mai uşor detenţia. De asemenea, ei au posibilitatea să picteze, să sculpteze sau chiar să cânte într-un studio special amenajat, iar astfel, speră conducerea închisorii, ei se simt "luaţi în serios".

Descoperă şi Închisoarea unde interlopii trăiesc REGEŞTE. Jacuzzi şi bară de striptease în celule GALERIE FOTO


În Norvegia, pedeapsa maximă, chiar şi pentru crimă, este de 21 de ani de închisoare. Iar cum majoritatea deţinuţilor vor trebui, la un moment
dat, să se reintegreze în societate, închisoarea imită pe cât posibil lumea de "afară". La Halden, celulele deţinuţilor sunt dotate cu băi proprii, cu gresie şi faianţă, mini-frigidere şi televizoare cu ecran plat, acestea din urmă fiind alese pentru a-i împiedica pe deţinuţi să ascundă droguri sau alte mărfuri de contrabandă. În plus, nicio fereastră nu are gratii la Halden.

Mai multe închisori de lux din lume şi o galerie foto pe RomâniaTV.net.

×