x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Delta Dunarii - Cononov a dat liber la vanatoare

Delta Dunarii - Cononov a dat liber la vanatoare

de Alexandru Nastase    |    28 Sep 2005   •   00:00
Delta Dunarii - Cononov a dat liber la vanatoare

In ciuda valului de proteste care au criticat deschiderea sezonului de vanatoare si in ciuda amenintarii gripei aviare, guvernatorul-gunoier Paul Cononov ezita sa decida suspendarea vanatorii in Delta Dunarii spunand ca are acoperire legala. Aceasta este placa pe care Cononov o pune de fiecare data cand este luat la intrebari cu privire la decizia de a da liber la vanatoare in Delta Dunarii. Sunt cel putin doua motive pentru care Cononov ar fi trebuit sa nu semneze hotararea.

MOTIVE SERIOASE. Primul dintre ele se refera la Studiul pe care Institutul National de Cercetare-Dezvoltare "Delta Dunarii" din Tulcea l-a elaborat in chestiunea vanatorii in Rezervatie. Ca urmare a apelor foarte mari care au fost anul acesta in Delta, pasarile au cuibarit cu foarte mare intarziere, astfel ca la momentul actual se afla abia in stadiul in care isi invata puii sa inoate, sa zboare si sa-si procure singuri hrana. Aceste pasari sunt victime sigure pentru gloantele vanatorilor, care vor produce pagube foarte insemnate la nivelul fiecarei specii care se poate vana. Aceste avertizari au fost formulate in studiul Institutului "Delta Dunarii", care a recomandat Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) amanarea deschiderii sezonului la vanatoare pana la 1 noiembrie. Al doilea motiv ce face ca vanatoarea sa reprezinte un pericol foarte grav il reprezinta gripa aviara, epidemie ce ar putea izbucni in urmatoarele saptamani in Delta Dunarii, fiind adusa de pasarile care au cuibarit in zona peninsulei Crimeea.

ARGUMENTE NECONVINGATOARE. Nici unul dintre aceste pericole nu l-a convins pe guvernatorul-gunoier Paul Cononov de faptul ca face o mare greseala dand verde sezonului de vanatoare in Delta. Luat la intrebari atat de autoritatile locale, cat si de cele de la Bucuresti cu privire la aceasta decizie, Cononov vorbeste despre legea vanatorii care "ii da tot dreptul sa hotarasca inceperea sezonului". Afirmatia guvernatorului-gunoier este adevarata doar pe jumatate. Seful ARBDD avea posibilitatea legala de a elibera autorizatiile de mediu pentru asociatiile de vanatori incepand cu data recomandata de Institut, luand astfel o masura in favoarea biodiversitatii din Rezervatia Biosferei, si nu una care sa avantajeze vanatorii straini care vin in Delta. De asemenea, exista suspiciuni si in legatura cu dosarele depuse de aceste asociatii la ARBDD, despre care unele surse sustin ca ar fi incomplete.

×