x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dorin Cocoş a renunţat la cea mai apropiată parteneră de afaceri. Care este miza acestei mişcări

Dorin Cocoş a renunţat la cea mai apropiată parteneră de afaceri. Care este miza acestei mişcări

de Ion Alexandru    |    20 Noi 2015   •   10:16
Dorin Cocoş a renunţat la cea mai apropiată parteneră de afaceri. Care este miza acestei mişcări

Trimis în judecată în dosarele „Microsoft” şi „Bica 2”, fostul soţ al Elenei Udrea, Dorin Cocoş, a dorit, la scurt timp după ce a ieşit şi din arestul la domiciliu instituit pe numele său, să scape de una dintre cele mai vechi asociate ale sale din firma Centrul de Diagnos­tic Clinic Internaţional SA. Mioara Radu, fosta colegă a Elenei Udrea în Consiliul General al Municipiu­lui Bucureşti, pe vremea când Primăria Capitalei era condusă de Traian Băsescu, a părăsit acţiona­riatul societăţii, cedând acţiunile unei tinere doctoriţe stomatolog, Bogdana Cătălina Mihai. Mişcarea a avut loc cu o lună înainte ca Dorin Cocoş să scape şi de măsura controlului judiciar. Aceasta în condiţiile în care, la dosarul „Microsoft”, compania Centrul de Diagnostic Clinic Internaţional este menţionată ca fiind beneficiara, printr-o inginerie financiară, a unei creanţe referitoare la cumpărarea unui bun viitor, acordată lui Alexandru Faur, cel care a preluat în mod dubios contractal de credit al Elenei Udrea. 

Mişcări suspecte ale acţionariatelor firmelor celor implicaţi în dosarele „Microsoft” şi „ANRP” au loc chiar sub nasul procurorilor DNA. „Jurnalul Naţional” a dezvăluit, în urmă cu o săptămână, modul prin care Dinu Pescariu şi Gheorghe Stelian încearcă să scape de societăţile comerciale care fac legătura între ei. Nici Dorin Cocoş nu stă cu mâinile în sân. Odată scăpat din arest, fostul soţ al Elenei Udrea a făcut nişte mişcări similare în cadrul unei firme direct implicate în acţiunile verificate de procurori.

Schimbări în acţionariat, între arestul la domiciliu şi controlul judiciar

Este vorba despre firma Centrul de Diagnostic Clinic Internaţional SRL, compania devenită celebră în urma mai multor scandaluri de presă ce au fost dezvăluite încă de acum zece ani. Această firmă a fost menţionată ca fiind cea care evalua din punct de vedere medical persoanele care doreau să plece la muncă în străinătate, înainte ca România să devină membră a Uniunii Europene.

La mijlocul lunii iunie, Dorin Cocoş a reuşit să convingă judecătorii să-i ridice măsura arestului la domiciliu, pe care au înlocuit-o cu una mai puţin restrictivă, şi anume aceea a controlului judiciar. În data de 21 august 2015, Dorin Cocoş a început să-şi ascundă urmele. Potrivit unei notificări la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, cei doi acţionari ai SC Centrul de Diagnostic Clinic Internaţional SRL, Dorin Cocoş şi Mioara Radu, s-au întrunit pentru a face unele modificări la statutul societății. Mai exact, Mioara Radu, care deţinea un pachet de 5 la sută din beneficii şi pierderi, a decis să cesioneze părţile sociale către un nou Mihai. Potrivit unor surse, noul acţionar este medic stomatolog şi o apropiată a surorii lui Dorin Cocoş, Anca Dinu. asociat, Bogdana Cătălina
O lună mai târziu, Dorin Cocoş a reuşit să scape şi de controlul judiciar insti­tuit pe numele său, fiind, astăzi, liber ca pasărea cerului, după ce, în prea­labil, a recunoscut în faţa instanţei toate acuzaţiile care îi sunt aduse de procurori, formulând, în plus, şi numeroase denunţuri în acest dosar.

Interesul pare a fi licitaţia privind terenul din Neajlovului


Mioara Radu, fosta parteneră de afaceri a lui Dorin Cocoş în SC Centrul de Diagnostic Clinic Internaţional SRL, este o veche prietenă a Elenei Udrea, încă de pe vremea când cele două deţineau posturi de consilier în cadrul Consiliului General al Municipiului Bucureşti. De altfel, Mioara Radu este, la rândul ei, o apropiată a cercurilor familiei surorii lui Dorin Cocoş, Anca Dinu, aceasta din urmă derulând afaceri în domeniul medical, în special contracte pe bani publici, încheiate cu majoritatea spita­lelor din Bucureşti. În aceste condiţii, este greu de înţeles de ce Cocoş a renunţat la parteneriatul cu ea.

În schimb, este uşor de înţeles de ce Dorin Cocoş este extrem de interesat în legătură cu firma respectivă. Potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, în prezent, Cocoş mai controlează, la vedere, doar Centrul de Diagnostic Clinic Internaţional SRL şi SC Calmari Trading Impex SRL.

Prima companie apare în documentele procurorilor care au instrumentat dosarul „Micro­soft”. Alexandru Faur, cel care a preluat creditul Elenei Udrea de la BRD, a semnat, în anul 2013, cu SC Centrul de Diagnostic Clinic Internaţional SRL, cu Elena Udrea, cu Anca Dinu şi cu soţul acesteia, Florin Gabriel Dinu, mai multe promisiuni bilaterale de vânzare-cumpă­rare a unor prezumptive apar­tamente pe care Alexandu Faur ar fi urmat să le construiască pe terenurile preluate de la Udrea, în baza contractului de novaţie, amplasate în strada Neajlovului nr. 87-95, din nordul Capitalei.

Vrea să primească 800.000 de euro


Este vorba despre trei promisiuni bila­terale de vânzare-cumpărare a unui bun viitor, având încheierea de autentificare notarială în data de 25 aprilie 2013. Două dintre acestea îl menționează ca promitent cumpărător pe Dorin Cocoș. Prima are ca obiect 13,42% din întregul proiect imobi­liar şi un prețde 1.200.000 de euro, din care 400.000 de euro au fost plătiți către Faur în termen de 90 de zile, iar restul ar fi urmat să se plătească la momentul încheierii contractului. A doua are ca obiect 6,72% din întregul proiect imobiliar și un prețde 600.000 de euro, din care 200.000 de euro au fost plătiți în termen de 48 de ore, urmând ca diferenţa să se achite în momentul contractului. O a treia promisiune bilaterală de vânzare-cumpărare a fost încheiată la aceeași dată între Anca Dinu și Alexandru Faur. Tranzacția a avut ca obiect 3,36% din întregul proiect, din care 100.000 au fost plătiţi în termen de 48 de ore, iar restul urma să fie achitat la momentul încheierii contractului.

Procurorii au identificat faptul că, „în baza acestor promisiuni de vânzare-cumpărare, Dorin Cocoş urma să asigure circa 2.100.000 de euro din creditul preluat de Alexandru Faur”. Chiar dacă promisiunile bilaterale încheiate între gruparea Udrea-Cocoș cu Alexandru Faur se ridică la 1,2 milioane de euro, până la acest moment, din aceste documente reiese că s-au efectuat plăți în avans de 800.000 de euro către Alexandru Faur. Aceste pretenţii se află înscrise astăzi la Cartea Funciară a terenului şi fac, printre altele, parte din creanDorin Cocoș urma să asigure circa ţele adiţionale ale dosarului de executare silită deschis de BRD pentru recuperarea creditului neachitat de Alexandru Faur. ­

×
Subiecte în articol: Dorin Cocos Elena Udrea