x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dupa cinci ani - Sentinta in cazul FNI

Dupa cinci ani - Sentinta in cazul FNI

de Miruna Pasa Petru    |    14 Oct 2005   •   00:00
Dupa cinci ani - Sentinta in cazul FNI

Ioana Maria Vlas a fost gasita vinovata de prabusirea Fondului National de Investitii. Ea a fost condamnata la 20 de ani de inchisoare.

Judecatorii Tribunalului Bucuresti au dat ieri sentinta in dosarul prabusirii Fondului National de Investitii: in total peste 100 de ani de inchisoare. Prima pe lista condamnatilor este "mama FNI" , Ioana Maria Vlas, cu 20 de ani dupa gratii.

Dupa cinci ani si jumatate de anchete, toti inculpatii deferiti Justitiei pentru pagubirea investitorilor FNI au fost gasiti vinovati. Ioana Maria Vlas si alte 11 persoane au primit ani grei de inchisoare, iar 128.476 de romani vor fi despagubiti pentru pierderile suferite la prabusirea Fondului, in mai 2000. "Mama FNI" si Nicolae Popa, fostul director al grupului de firme Gelsor, au primit ieri cele mai grele pedepse cu inchisoarea: 20 de ani, pentru inselaciune. Maria Vlas a mai "incasat" 10 ani pentru abuz in serviciu si alti doi ani pentru fals in inscrisuri, dar, potrivit legii, va executa cea mai grea dintre condamnari. Daca ea se afla deja in inchisoare de peste doi ani si jumatate, Nicolae Popa este inca de negasit. El este dat in urmarire internationala de la sfarsitul anului 2000 si, daca va fi adus in Romania, trebuie sa ispaseasca circa 24 de ani dupa gratii.

CEILALTI. Fostul presedinte al SOV Invest, Marian Petrescu, va trebui sa execute opt ani de inchisoare, iar Mihaela Sima, fost director economic al companiei, are de stat cinci ani dupa gratii. Magistratii i-au gasit vinovati si pe Marius Andrei, fost cenzor extern al SOV Invest, pe Gavril Batran si pe Ioan Dita, fosti membri ai Consiliului de Administratie. Ei au primit cate sase ani de inchisoare. Gheorghe Negura, Mircea Costescu si Mircea Muscel-Ianculescu, membri ai Consiliului de Incredere al FNI, au fost condamnati la cinci, respectiv patru ani dupa gratii.

Stefan Boboc, fost presedinte al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) si fostul comisar financiar, Cezara Cecilia Bebis, vor ramane in libertate, pentru ca au primit pedespe de cate trei ani cu suspendarea executarii.

DRUM LUNG. Pana sa ajunga la aceasta solutie, dosarul prabusirii FNI a avut parte de un drum complicat printre autoritatile judiciare. El a fost finalizat initial la sfarsitul anului 2000, la numai cateva luni de la prabusirea Fondului. Judecatorii l-au intors pe toate fetele timp de doi ani, dar au decis ca nu e complet. Asa ca l-au trimis inapoi la Parchet. In martie 2003, Maria Vlas s-a intors in tara de bunavoie, iar ancheta afacerii FNI a luat-o de la capat.

×
Subiecte în articol: observator