x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Elicopterul SMURD prabusit la Constanta nu avea montat sistemul de flotoare

Elicopterul SMURD prabusit la Constanta nu avea montat sistemul de flotoare

de Dan Constantin    |    15 Dec 2014   •   17:30
Elicopterul SMURD prabusit la Constanta nu avea montat sistemul de flotoare

Un elicopter SMURD s-a prăbuşit în Lacul Siutghiol din staţiunea Mamaia, judeţul Constanţa. La bord se aflau pilotul, copilotul, un medic şi o asistentă. Directorul medical al Serviciului de Ambulanţă Constanţa, dr. Ionuţ Cealera, a declarat că elicopterul SMURD transportase un bolnav la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, de la Tulcea, şi pe drumul de întoarcere către baza de la Aeroportul Internaţional Constanţa - Mihail Kogălniceanu, pentru realimentarea cu combustibil, a pierdut din altitudine şi a căzut în lacul Siutghiol. Accidentul a fost anunţat la 112, iar mai multe persoane s-au aruncat în apele lacului şi au înotat spre locul scufundării, în încercarea de a salva supravieţuitorii. Conform purtătorului de cuvânt ISU Constanţa, Anca Chiriţă, la locul prăbuşirii elicopterului s-au deplasat scafandri militari care scos la suprafaţă primele bucăţi din elicopter. Laura Vizireanu, medicul din echipaj, a fost salvată. Ea a fost internată la secţia Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Constanţa. Celelalte trei persoane aflate la bord sunt date dispărute fiind căutate de scafandrii. Printre acestea se numără şi asistenta care tocmai îşi anunţase soţul că este însărcinată.

"În acest moment avem o persoană scoasă care este sub resuscitare şi trei persoane dispărute. Operaţiunile de salvare continuă la momentul actual. Din păcate, cu cât trece timpul, şansele vor fi mai mici", a declarat Raed Arafat, secretar de stat în MAI, înainte de închiderea ediţiei. El a mai spus că se va duce la locul accidentului, aşa cum a făcut şi ministrul de Interne, Gabriel Oprea, care a mers la Siutghiol însoţit de o echipă de procurori militari, criminalişti şi conducerea MAI. El a chemat de la Bucureşti un elicopter cu echipe de salvatori pentru a participa la căutări. Elicopterul prăbuşit a fost cumpărat din bani europeni de CJ Constanţa şi inclus în reţeaua SMURD, după discuţii îndelungate cu Consiliul Judeaţean, pentru a fi folosit gratuit de piloţii MAI. Elicopterul EC 135 a fost prevăzut doar pentru zbor la vedere şi era destinat numai deplasărilor pe timp de zi. Din surse ale fabricantului am aflat că aparatul de zbor este dotat cu un sistem de flotabilitate care se deschide automat la contactul cu apa. Acest sistem nu a fost însă montat la acest zbor.

Conform ştiripesurse.ro, procurorii militari de la Parchetul Militar din Bucureşti au deschis deja un dosar penal şi efectuează cercetări in rem pentru a stabili cine se face vinovat pentru tragedia de la Constanţa.

×