x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Exerciţiu de salvare subterană unicat în România la Peştera Humpleu

Exerciţiu de salvare subterană unicat în România la Peştera Humpleu

de Lucian Dobrater    |    21 Iun 2010   •   00:00

Peştera Humpleu (Peştera Mare din Valea Firii), situată în imediata vecinătate a comunelor Scărişoara şi Garda, a găzduit în aceste zile un exerciţiu Salvaspeo, organizat de Salvaspeo Cluj, în colaborare cu I.S.U. Cluj. Vari Laszlo, coordonatorul acţiunii, coordonatorul tehnic al Salvaspeo Cluj, a organizat în cadrul acestui exerciţiu două ateliere, în care s-au simulat două tipuri de accidente posibile. La primul atelier s-a simulat posibilitatea ca o echipă de speologi să fie blocată în subteran de creşterea bruscă a apei şi inundarea unei galerii. Cu dotarea de la ISU s-a golit o galerie înnecată (sifon), pentru a permite speologilor captivi să iasă din peşteră. Cea de-a doua simulare a vizat posibilitatea accidentării unui speolog într-o cavitate prin cădere şi fracturarea unui membru inferior. Astfel s-a simulat imobilizarea accidentului şi evacuarea pe targă a acestuia până la exterior. Tudor Marin, coordonatorul tehnic naţional Salvaspeo Romania, a specificat că la acţiune au participat peste 80 de speologi, fiind exerciţiul cu cea mai importantă participare din România până în prezent, exerciţiul fiind un succes. Dr. Ciubotarescu Christian, medic şi speolog participant la acţiune, a precizat pentru Jurnalul Naţional ca în afara accidentului propriu-zis, în peşteră, unde temperaturile sunt în jur de 6 grade celsius, victimele sunt expuse hipotermiei, respectiv scăderii temperaturii corpului sub 36 grade celsius, stare care poate duce la pierderea cunoştinţei şi uneori chiar la deces. Din acest motiv echipa medicală formată din 11 cadre medicale (medici şi asistenţi), după imobilizarea imaginatei fracturi, reîncălzirea, tratarea şi fixarea pe targă a speoloagei care a jucat rolul de victimă, au organizat un "punct cald", un fel de cort care a fost încălzit. Acest "punct cald" se construieşte pentru a preveni pierderea de căldură până la organizarea transportului persoanei pe targă către exterior. În cazul accidentelor din peşteră, echipele de salvare sunt formate din salvatori care pot parcurge peşterile, adică din salvaspeologi. Pentru a putea participa la salvări în cazuri reale salvaspeologii organizaţi în Corpul Roman Salvaspeo, se pregătesc organizând exerciţii de salvare precum cel amintit, cu simularea unor cazuri reale.
După cum ne-a declarat dl. Dr Ovidiu Pop de la clubul de speologie Politehnică din Cluj, "în sistemul Humpleu se găsesc cele mai mari săli de peşteră din România, Sala Giganţilor fiind cea mai mai mare cu lungimea de 530 m şi lăţimea de 111 m."

În acestă peşteră, Profesor Dr. Bogdan Onac, directorul compartimentului Cluj al Institutului de Speologie Emil Racoviţă a studiat şi descris megacristalele scalenoedrice de calcit (cele mai mari din lume formate în mediu subteran), a căror dimensiuni ating 80 cm lungime şi au peste 30 kg în greutate (Onac, 1992).

Peştera are cartaţi circa 30 km, exploraţi şi în curs de cartare peste 40 km şi ar putea depăşi curând Peştera Vântului care este în prezent cea mai lungă din România cu cei 45 km ai săi.

×
Subiecte în articol: observator