x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Extinderea plajelor: Mediul lucrează, Turismul habar n-are la ce

Extinderea plajelor: Mediul lucrează, Turismul habar n-are la ce

de Diana Scarlat    |    25 Iul 2016   •   14:31
Extinderea plajelor: Mediul lucrează, Turismul habar n-are la ce

Guvernele din ultimii 20 de ani, primarii stațiunilor, Apele Române, dar și alte instituții au permis distrugerea unei mari părți a litoralului. De anul trecut, Ministerul Mediului, prin Apele Române, a reușit să lărgească plajele din nord, cu 33 de hectare, dar celelalte stațiuni mai au de așteptat, nu se știe cât timp. La Costinești, plaja este distrusă pe jumătate, faleza stă să cadă, iar hotelierii care au investit milioane de euro se confruntă cu nepăsarea celor care distrug în continuare stațiunea.

Operatorii din turism laudă proiectul de lărgire a plajelor, care a adus 33 de hectare în Constanța și Mamaia, dar nimeni nu știe ce se va întâmpla cu restul litoralului. Jurnalul Național a solicitat un răspuns oficial de la Apele Române, dar fără succes. „Proiectul a fost împărțit pe mai multe etape. Prima s-a finalizat anul trecut, iar acum se lucrează la noile faze”, ne-a explicat Cătălina Brăgaru, reprezentant al instituției. Nici celelalte ministere nu cunosc misterul proiectului. „Ne bucurăm pentru plajele reabilitate în nordul litoralului și așteptăm restul proiectului. Noi nu avem încă, la Autoritatea Națională pentru Turism, niciun document oficial de la Apele Române, în privința proiectului de lărgire a plajelor, deși am solicitat datele de anul trecut, de când am fost numită în funcție. Sper ca măcar acum să reușim să stabilim o comunicare cu Ministerul Mediului și Apele Române și să putem face împreună ceva pentru litoralul românesc”, spune Anca Nedea, președinte ANT. Până se va afla stadiul proiectului, stațiunile stau să cadă.

Dezinteres pentru Costinești

Fostă perlă a litoralului, actualmente cenușăreasă, Costinești se confruntă cu un val de distrugere a turismului, pe care nimeni nu-l poate opri. Între investițiile de peste 10 milioane de euro, făcute de unii dintre hotelieri, și dezastrul din restul stațiunii este o discrepanță enormă, la care se adaugă starea deplorabilă a plajei. Digurile sunt rupte, o parte din plajă este în totalitate inundată, faleza ar putea să se prăbușească în orice moment, dar proiectul de reabilitare încă nu este finalizat de Apele Române. Ceea ce era până acum 20 de ani stațiunea tineretului, a devenit un imens bazar, cu grătare pe trotuare, manele date la maximum de la terase goale, până dimineața, străzi invadate de gunoaie și gablonțuri, vândute pe mese pliante, oriunde. „Am plătit în total peste 200 de miliarde de lei (vechi - n.n.) pe ce este aici. 10.000 de euro m-a costat numai o porțiune de 10 metri pătrați, care aparținea altei societăți. Am investit apoi, din 2010 până acum, peste 15 milioane de euro, în modernizare. Am făcut o pasarelă, pentru a le facilita turiștilor accesul la plajă, dar primăria n-a vrut să ne dea autorizație, apoi a venit Elena Udrea, să o demoleze. Ea spunea atunci că este corectă și a demolat o construcție ilegală, dar nu a făcut nimic pentru turism, nu a găsit altă soluție pentru oamenii care nu pot ajunge la plajă în condiții civilizate”, spune Nicușor Năstase, patronul complexului Vox Maris, cea mai mare investiție din Costinești. Mulți turiști preferă să nu mai iasă deloc pe malul mării și să rămână la piscină, pentru a nu fi deranjați de manelele date la maximum în boxele unor terase goale, care, deși nu atrag turiști, nu-și smodifică nici programul de poluare fonică. Unii dintre consilierii locali ar vrea să schimbe ceva, dar abia de anul viitor ar putea să aibă șanse. „Noi nu putem da mai încet maneaua, pentru că nu avem cadrul legal. Și jazz dacă ar fi fost, orice muzică de nișă, la maximum până dimineața, nu face bine stațiunii. Împreună cu alți consilieri am constituit o majoritate și am pus bazele unui comandament de vară. Dacă vom reuși, vom înființa poliția locală, organul care poate emite amenzi. Vom cere o schemă mult mărită pentru sezonul estival. Ei nu înțeleg. Pot fi doar constrânși”, eplică Horia Constantinescu, consilier local și administrator al plajelor și al discotecii Gossip.

 

Unii dintre investitori acuză atât autoritățile, cât și BTT și Inspectoratul de Stat în Construcții, pentru dezastru. Cea mai mare parte din stațiune, aflată în paragină, aparține sau a aparținut BTT și s-a vândut către firme care nu au făcut aproape deloc investiții, ajungând în paragină.

 

În 2004 am avut o discuție cu primarul și am încercat să-i explic să nu mai dea autorizații fără număr, pentru că nenorocește stațiunea. Turiștii n-au unde să parcheze mașinile, nu au unde să meargă la plajă. Nicușor Năstase, Vox Maris

 

Este greu să-l conving pe cel care are terasa goală, dar pune maneaua la maximum până dimineață că astfel nu are sorți de izbândă. Am reușit să-i obligăm să încheie contracte de salubrizare. Horia Constantinescu, consilier local

 

Există pe GPS, nu și în realitate

La patru kilometri distanță de Continești, între 23 August și Olimp, plaja este foarte bună, investiția privată a depășit deja 20 de milioane de euro la complexul Blaxy și urmează să se extindă, dar este foarte greu de ajuns. Sensul giratoriu, care a existat până acum un an și jumătate, apare pe GPS, dar în realitate nu mai există. Proprietarii complexului au negociat reînființarea lui, dar nici CNADNR, nici APDRP nu au făcut nimic până acum.

×