x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Fostul şef al IGSU, explicaţie aiuritoare în cazul tragediei din Apuseni: "Iarna nu-i ca vara, iar la munte nu-i ca la câmpie"

Fostul şef al IGSU, explicaţie aiuritoare în cazul tragediei din Apuseni: "Iarna nu-i ca vara, iar la munte nu-i ca la câmpie"

23 Ian 2014   •   12:59
Fostul şef al IGSU, explicaţie aiuritoare în cazul tragediei din Apuseni: "Iarna nu-i ca vara, iar la munte nu-i ca la câmpie"

Fostul şef al IGSU, Ion Burlui, susţine că structurile de intervenţie şi-au făcut datoria în cazul accidentului aviatic din Apuseni, dar aşa cum "iarna nu-i ca vara", nici "la munte nu este ca la câmpie", precizând că în acest caz s-a încercat interpretarea politică a unei misiuni operative.

Generalul de brigadă Ion Burlui a transmis, joi, o declaraţie de presă referitoare la "demisia de onoare" din funcţia de inspector general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), în care arată că acţiunea de căutare a victimelor accidentului din Munţii Apuseni a fost condusă, de la nivelul zonei de căutare, de grupa operativă a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Alba, iar coordonarea acţiunii s-a făcut de către IGSU, prin grupa operativă.

Burlui arată că structurile de intervenţie şi-au făcut datoria în cazul accidentului aviatic şi şi-au riscat viaţa pentru a o salva pe a altora, aşa cum fac de fiecare dată.

"Consider că din punct de vedere operaţional structurile proprii şi-au făcut datoria potrivit competenţelor, în condiţiile date, dar aşa cum «iarna nu-i ca vara», şi la munte nu este ca la câmpie. Oamenii care au intervenit în munţi sunt aceiaşi care intervin în toate situaţiile, riscându-şi viaţa pentru a o salva pe a altora", spune Ion Burlui, potrivit Mediafax.

 Acesta mai arată că este foarte bine că localnicii salvatori au ajuns primii la locul accidentului, însă precizează că erau la ei acasă şi cunoşteau traseele.

"Că au ajuns primii la locul accidentului localnicii, este foarte bine. Le mulţumesc în modul cel mai sincer. Dar acasă la tine găseşti un lucru chiar dacă este noapte, fiindcă ştii traseul şi unde l-ai pus. Salvatorii sunt cei care au ştiut muntele, au mers vara, dar şi iarna pe el, fără a vorbi despre distanţele de unde s-au deplasat forţele de intervenţie", a mai arătat Burlui.

Fostul şef al IGSU mai spune că are remuşcări pentru victimele accidentului aviatic din Munţii Apuseni.

"Dar am aceleaşi remuşcări pentru toate victimele produse pe timpul situaţiilor de urgenţă: şi cei şase oameni căzuţi în canalul Dunăre- Marea Neagră acum câteva zile, dar şi colegul nostru înghiţit de malul de pământ la Feteşti. Ar fi bine dacă i-am putea salva pe toţi", precizează Burlui.

Fostul şef al IGSU mai spune că în acest caz "s-a încercat interpretarea politică a unei misiuni operative, condusă şi desfăşurată de structuri de intervenţie şi de tehnicieni, ceea ce nu este normal".

"Există ministere, există miniştri, însă aceştia nu iau decizii operative, fiindcă nu au competenţe. Aceştia pot purta răspunderea ministerului pentru bugetul alocat, politica de personal la nivel total şi alte măsuri de ansamblu. O imixtiune a conducerii unui minister în acţiunile operative ale unei structuri nu ar fi benefică aşa cum structura operativă poartă răspunderea şi are obligaţia de a informa conducerea ministerului pentru acţiunile desfăşurate", precizează Burlui.

Acesta afirmă că mediatizarea accidentului, "cu direcţionare unilaterală", fără a se vedea eforturile făcute de serviciile de intervenţie, nu este corectă.

"Şi copiii fac greşeli în faţa părinţilor, dar aceştia nu-i omoară, fiindcă printre altele nu au drept de viaţă şi de moarte asupra lor. Pompierul este copilul acestui popor. Pe copilul tău nu poţi să-l faci «vierme» şi «incompetent» de faţă cu tot satul, în condiţiile în care îşi sacrifică timpul, familia, viaţa pentru binele tău şi îţi place să te lauzi şi să te asociezi cu el când ia note bune", mai arată fostul şef al IGSU.

Ion Burlui precizează că operaţiunile de intervenţie şi activităţile de conducere şi coordonare a structurilor IGSU sunt bine definite în legislaţia privind managementul situaţiilor de urgenţă, fiind stabilite atribuţii şi responsabilităţi la toate nivelurile ierarhice, iar succesul unei intervenţii, indiferent de ce natură, ţine de munca în echipă, interinstituţională, de parteneriatul cu societatea civilă.

"Nicio acţiune practică, inclusiv o intervenţie în situaţii de urgenţă, nu poate fi desfăşurată în condiţii de perfecţiune totală; nu existăun sistem cu risc «0» în funcţionare", spune Burlui.

"Mulţumesc colegilor mei pentru tot ceea ce au făcut şi fac zi de zi în îndeplinirea atribuţiunilor de serviciu. Mulţumesc tuturor pentru ceea ce au făcut pentru pompieri şi ceea ce fac cu adevărat pentru acest popor. Curaj şi Devotament", încheie Ion Burlui declaraţia de presă.

Şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Ion Burlui, a demisionat miercuri, ca urmare a situaţiei privind intervenţia în cazul accidentului aviatic din Munţii Apuseni. Burlui declara că a demisionat "din demnitate" şi pentru a nu exista suspiciuni asupra colegilor săi care au intervenit în teren, după accidentul aviatic.


×
Subiecte în articol: accident aviatic apuseni ion burlui