x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Gabriela Firea, despre licitația pentru cele 100 de tramvaie: Anumite interese îi îndepărtează pe bucureșteni de a avea cât mai curând cele 100 de tramvaie

Gabriela Firea, despre licitația pentru cele 100 de tramvaie: Anumite interese îi îndepărtează pe bucureșteni de a avea cât mai curând cele 100 de tramvaie

de Georgiana Oprea    |    14 Sep 2020   •   12:01
Gabriela Firea, despre licitația pentru cele 100 de tramvaie: Anumite interese îi îndepărtează pe bucureșteni de a avea cât mai curând cele 100 de tramvaie
Sursa foto: Lucian Alecu

Gabriela Firea s-a declarat dezamăgită de afirmațiile apărute în spațiul public în legătură cu licitația pentru cele o sută de tramvaie. De asemenea, aceasta a afirmat că sunt „anumite intereseze” care îi îndepărtează pe bucureșteni de a beneficia cât mai curând de aceste mijloace de transport în comun. 

„Ne pare rău că de doi ani de zile stăm numai în procese care nici măcar nu s-au finalizat. Ne-am fi dorit - aşa cum am reuşit să avem 400 de autobuze Euro 6, în traficul din Bucureşti, şi 130 de autobuze hibrid - să ne fi putut bucura şi de cele 100 de tramvaie. Din păcate, anumite interese, pe care nu ştiu cum să le numesc, îi îndepărtează pe bucureşteni de a avea cât mai curând cele 100 de tramvaie, după procese, contestaţii, iar procese, iar contestaţii, pentru că acestea, din păcate, sunt permise doar în România, prin legea achiziţiilor publice", a afirmat primarul general al Capitalei, prin intermediul unui live pe Facebook. 

De asemenea, Gabriela Firea a mai menționat că licitația a fost legală și transparentă. 

„Suntem cu toţii dezamăgiţi şi nedreptăţiţi de tot ceea ce se scrie în ultima perioadă în legătură cu licitaţia pentru cele o sută de tramvaie. Tot ce se întâmplă, şi la Primărie, şi la STB, sunt acţiuni legale, transparente, în conformitate cu legislaţia în vigoare. Absolut toate etapele de licitaţie sunt validate de către ANAP, o instituţie care este guvernamentală şi, dacă ar fi fost vreo eroare de natură tehnică, financiară sau juridică, cu siguranţă ANAP ar fi invalidat etapele şi documentaţiile depuse în toată această perioadă de timp", a mai spus Firea. 

Parcursul licitației pentru cele 100 de tramvaie

Pe 11 noiembrie 2018, Primăria Capitalei a publicat anunțul de licitație pentru achiziționarea celor 100 de tramvaie. Pe 15 martie 2019, termenul limită pentru depunerea ofertelor, Durmazlar Makine din Turcia și Astra Vagoane București erau singurii candidați. 

Pe 6 noimebrie 2019, Primăria București a anunțat câștigătorul licitației, respectiv firma turcească Durmazlar. 

Ulterior, pe 8 noimebrie 2019, Astra Vagoane a depus contestație la Consiliul Național de Solțuționare a Contestațiile în cadrul căriea a invocat mai multe nereguli în atribuirea inițială a contractului firmei turcești, printre care și lipsa certificatului de omologare tehnică a modelului de tramvai oferit. 

Pe data de 12 decembrie, CNSC a admis parțial contestația și a obligat Primăria Capitalei să reevalueze oferta declarată câștigătoare. 

Decizia a fost contestată de Primăria Capitalei.

Curtea de Apel București a decis, la finalul lunii iulie, respingerea definitivă a contestației Primăriei București, în contextul în care firma din Turcia nu a depus documentele care să ateste capacitatea și graficul de livrare al celor 55 de tramvaie în primul an de contract.

Judecătorii au arătat că Primăria Capitalei este obligată să declare oferta turcilor ca fiind neconformă. 

Pe 8 septembrie 2020, Primăria Municipiului București a înștiințat Astra Vagoane că a fost desemnat câștigătorul licitației privind cele 100 de tramvaie. 

Contractul pentru cele 100 de tramvaie are o valoare de peste 160 de milioane de euro, bani europeni. 
 

×