x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Galati - Viata in casute de plastic

Galati - Viata in casute de plastic

de Erik Hoosz    |    08 Mai 2006   •   00:00
Galati - Viata in casute de plastic

Dupa ce le-au fost distruse locuintele in timpul inundatiilor din vara anului trecut, sinistratii din satul galatean Torcesti sunt gata sa dea casele modulare celor din Dolj sau Calarasi.

In vara lui 2005 au ramas fara case. Apele revarsate ale Siretului s-au umflat si au distrus totul. Iarna a venit repede, iar multi dintre sinistratii din localitatea galateana Torcesti s-au aciuat pe la rude. Au fost si persoane care nu au avut unde sa se refugieze, iar pentru acestea au fost aduse in sat case modulare, achizitionate unele de Guvern, altele de Crucea Rosie. Au reusit sa treaca peste iarna in modulele instalate in curtea casei, pe locul unde odinioara aveau locuinta cu toate cele necesare.

Familia Zaharia este una dintre cele care au primit un modul in care sa locuiasca pe timpul iernii. Cei sase membri ai acesteia s-au ingramadit intr-o locuinta tip vagon, de cativa metri patrati, dar infinit mai buna decat un cort. O alta casa modulara a fost instalata in curtea familiei Patrascu. "Daca era sa stam in cortul ala, nu stiu daca rezistam toata iarna. Asa, a fost mult mai bine cu vagonul. Daca e sa vina sa-l ia si sa-l duca la cei care au acum nevoie de el, sa ne spuna din timp, sa-l curatam, sa-l spalam. Am zis ca asa cum l-am folosit eu sa-l foloseasca si altul. Noi n-am folosit decat paturile si paturile care ne-au fost aduse. Pernele sunt in celofan, asa cum au venit", ne-a mai spus Patrascu.

MODULELE
Plata energiei electrice consumate pe timpul iernii a cazut in sarcina autoritatilor locale. Acum, marea problema a primarilor care au primit modulele o reprezinta plata curentului electric consumat pentru incalzirea lor. "Casele vin placi. Se asambleaza pe loc. Am avut mult de lucru cand le-au adus. Am cautat o vola sa ridice acoperisul, apoi am pus placile laterale, le-am imbinat si apoi le-am transportat pana in curtea oamenilor. E cam complicat de montat. Undeva sus au niste mufe unde se face racordul la curent electric. Consumul este unul mediu. Nu foarte mare. Cam la un milion, asa a fost", ne-a spus primarul din Umbraresti, Ion Bulai.

×
Subiecte în articol: observator