x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Grea incercare - "Ziua fara masina" a provocat haos

Grea incercare - "Ziua fara masina" a provocat haos

23 Sep 2004   •   00:00

"Ziua fara masina" la Iasi a pus la grea incercare nervii soferilor. In centrul istoric al Iasiului, circulatia masinilor poluante a fost interzisa.

MIRELA CIMPOI

Cu toate acestea, unii conducatori auto au trecut pe arterele inchise circulatiei, chiar sub nasul politistilor. Sanctiunile s-au lasat asteptate. Soferii s-au aratat nemultumiti de actiunea "O zi in orasul meu fara masina", chiar daca sefii primariei au micsorat anul acesta de 7 ori perimetrul in care masinile nu au avut acces. Conducatorii auto considera ca actiunea ar fi fost binevenita la sfarsitul saptamanii, cand traficul nu este asa de mare ca intr-o zi de lucru. Soferii care au fost opriti si obligati sa parcurga cativa metri pe jos pana la firmele sau institutiile unde au avut treaba injurau de mama focului.

AGLOMERATIE. Pe unele artere periferice, masinile au mers bara la bara si au fost nevoite sa ocoleasca multi kilometri pentru a ajunge la destinatie. Ca si cum nu ar fi fost destul, un tramvai care facea legatura cu zona centrala a Iasiului a deraiat chiar de dimineata. Mijlocul de transport a blocat, mai mult de un sfert de ora, traficul celorlalte tramvaie, in ambele sensuri. Si asta intr-o zi in care tramvaiul a fost singurul mijloc de transport din centrul Iasiului. Singurii fericiti au fost copiii, care au avut la dispozitie intreg centrul orasului pentru a-l bate in lung si-n lat pe role sau biciclete.

Desi ploaia a determinat anularea catorva concursuri care ar fi trebuit sa aiba loc, printre care si cel de desene pe asfalt, micii ecologisti au participat la concursuri de biciclete, dupa care au asteptat cuminti cadourile primariei. Si pensionarii au fost multumiti de "ziua fara masina" si au solicitat chiar inchiderea permanenta a Bulevardului Stefan cel Mare. "O zi in orasul meu fara masina" este sarbatorita in 1.500 de orase de pe Glob.

A UITAT

Primariile din Miercurea-Ciuc si Odorheiu-Secuiesc au facut un apel catre locuitorii municipiilor sa renunte pe cat posibil la autoturisme si sa circule pe jos sau cu bicicleta. Viceprimarul municipiului Miercurea-Ciuc, Szoke Domokos, a spus ca el insusi a uitat ca este 22 septembrie si s-a dus la serviciu cu masina personala, dar a afirmat ca va incerca sa rezolve treburile Primariei mergand pe jos. Intre orele 17:00 si 20:00, Strada Kossuth Lajos din localitate a fost inchisa circulatiei rutiere.
×
Subiecte în articol: observator