x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Grevă la CFR! 900 de trenuri de călători sunt blocate în gări

Grevă la CFR! 900 de trenuri de călători sunt blocate în gări

23 Apr 2014   •   07:54
Grevă la CFR! 900 de trenuri de călători sunt blocate în gări

Niciun tren de călători nu circulă miercuri, între orele 7,00 şi 9,00, în urma întreruperii activităţii în mod voluntar de către angajaţii CFR - Mişcare Comercial, aceştia fiind nemulţumiţi de nivelul salarizării şi de condiţiile de muncă. În aceste condiţii, aproximativ 900 de trenuri sunt blocate în gări în acest interval

"Miercuri, între orele 7,00-9,00, va exista o întrerupere de activitate a angajaţilor de la Mişcare Comercial, determinată de nemulţumirile din ultimii ani, privind nivelul salarizării şi condiţiile de muncă. Cei care vor întrerupe activitatea sunt operatorii şi impegaţii", a declarat marţi seara pentru Agerpres, preşedintele Federaţiei Mişcare Comercial, Gheorghe Frăţică.

Federaţiile sindicale din transporturile feroviar anunţaseră, în urmă cu o săptămână, că ar putea declanşa conflictul colectiv de muncă începând cu data de 23 aprilie, dacă până atunci nu vor fi încheiate noile contracte colective de muncă, cu prevederi favorabile salariaţilor.

Potrivit lui Iulian Măntescu, preşedintele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă, o alta nemulţumire a CFR-iştilor se referă la eliminarea, începând de anul trecut, a drepturilor de călătorie gratuită pe calea ferată.

"Vorbim de un drept consfinţit din vechime, acela ca feroviarii să poată călători gratuit în interes de serviciu şi în interes particular pe calea ferată. De această facilitate beneficiază toţi colegii noştri din Europa. Din păcate, autorităţile au decis anul trecut să nu mai acorde aceste autorizaţii, provocând o stare de nemulţumire intensă în rândul salariaţilor", preciza Iulian Măntescu.

El menţiona, totodată, că nesemnarea noilor contracte colective de muncă ar putea duce la disponibilizarea a 2.500 de salariaţi de la CFR Marfă.

"Bugetele de venituri şi cheltuieli pentru anul 2014 reflectă incapacitatea managerilor în găsirea măsurilor de creştere a veniturilor unităţilor de cale ferată, astfel încât pierderile salariale ale CFR-iştilor să poată fi recuperate după o perioadă de austeritate de şase ani. Este inadmisibil ca, la ora actuală, marea majoritate a CFR-iştilor să primească salarii de 1.100 lei. Vorbim de o stare de nemulţumire acumulată în rândul a peste 50.000 de salariaţi, din cauza unor revendicări nesoluţionate la timp", a mai spus Iulian Măntescu

×
Subiecte în articol: greva CFR calatori gari trenuri blocate