x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Gripa aviara - Autoritatile fug in strainatate

Gripa aviara - Autoritatile fug in strainatate

de Libiu Mateescu    |    Florina Zainescu    |    16 Mai 2006   •   00:00

In plina criza declansata de descoperirea pasarilor moarte de gripa aviara la Avicola Codlea-Brasov, prefectul de Brasov si ministrul Agriculturii se plimba in "tarile calde".

MASURI. Pe DN 1 se gasesc numeroase filtre de dezinfectie. Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur (sus), si prefectul Aurelian Danu stiu de ce...
In timp ce gripa aviara pune Romania pe jar, ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, si prefectul de Brasov, Aurelian Danu, au plecat spre tari mai linistite, in schimb de experienta. Vizitele lor nu sufereau amanare!...

Doua focare de gripa aviara confirmate - localitatea brasoveana Hurez si platforma Codlea, suspiciune in alte opt localitati - Fagaras, Codlea sat, Beclean sat, Soars, Vistea de Jos, Feldioara (toate din judetul Brasov), Bolotesti (judetul Vrancea) si Sita Buzaului (judetul Covasna). O goana nebuna dupa carnea livrata de fermele din Codlea catre hipermarketurile si magazinele din mai multe judete ale tarii si din Capitala. Cam asta e imaginea lasata de inconstienta unui "afacerist" care a vandut pasari infectate.

LA PLIMBARE. Dupa ce ieri a luat decizii si a chemat la ordine autoritatile locale, directiile agricole si pe cele sanitar-veterinare din toata tara, ministrul Flutur a considerat oportun sa plece "putin" pana la Berlin. Motivul: sa-i prezinte omologului sau german stadiul actual al sectorului agricol romanesc si progresele din acest domeniu. Aurelian Danu este si el plecat in Polonia, pentru a participa la un schimb de experienta cu alti prefecti.

ASCUND ADEVARUL. Plecarea prefectului este cu atat mai grava cu cat este acuzat de neimplicare si ascunderea adevarului de catre presa locala. Desi Mihai Dumitru, directorul Directiei Sanitar-Veterinare (DSV) Brasov, a aflat de miercurea trecuta ca este vorba sigur de gripa aviara, prefectul de Brasov, pedistul Aurelian Danu, informat in timp util de existenta a doua focare de infectie, a dispus masuri abia sambata, incercand sa ascunda adevarul despre gravitatea situatiei. Imediat si-a delegat atributiile subprefectului, la fel ca in cazul crizei inundatiilor de anul trecut, dupa care a plecat in Polonia duminica dimineata, in schimb de experienta. Intre timp, Brasovul a devenit un oras sub asediu, din perspectiva masurilor de izolare a focarelor de infectie cu virus aviar. Iar oamenii prefectului au impus un embargo asupra informatiilor catre presa, indicandu-i sa-si tina gura, inclusiv directorului DSV. Firmele Drakom, Avicod, Aviprod si Patiprod Codlea-Brasov, suspectate de comercializarea a mii de pasari moarte de virus aviar, dau vina una pe cealalta.

DESCOPERIRE. Intre timp, Garda Financiara Brasov, sesizata de Prefectura abia duminica, a descoperit un urias depozit frigorific in Brasov, care contine cateva sute de tone de pasari ale Avicod Codlea, fara acte de provenienta. Se pare ca au fost aduse de la Constanta, chiar din zonele aflate in carantina in urma cu cateva saptamani, si urmau sa fie trimise la Bucuresti.

ALBA
Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Alba a decis ieri interzicerea circulatiei si comercializarii pasarilor vii, care fusese ridicata in data de 11 mai a.c.. Directorul DSVSA Alba, dr. Vasile Beres, a declarat ca la SC Itu SRL Santimbru au decedat intr-o zi peste 600 de pasari, dar rezultatele testelor rapide au infirmat posibilitatea aparitiei virusului H5N1. Beres a adaugat ca la aceeasi ferma a inceput sacrificarea efectivelor de pui grasi, circa 90.000 de capete, din lipsa furajelor, stocurile fiind pe sfarsite, patronul societatii fiind arestat. (Lucian Dobrater)

COVASNA
Gospodaria unei familii din comuna covasneana Sita Buzaului a intrat ieri in carantina, dupa ce testele rapide, repetate de doua ori de DSV Covasna, au indicat prezenta gripei aviare la pasarile din ograda. Mai grav este ca membrii respectivei familii au consumat carnea unei gaini, iar trei dintre ei au mancat si oua crude. Sambata, ei au taiat si au mancat una din cele sapte gaini pe care le aveau de mai multa vreme in gospodarie, dar duminica au intrat in panica si au alertat medicul veterinar, dupa ce au gasit moarte alte doua pasari. Membrii familiei au fost internati. (F.Z.)

TG. MURES
Ca urmare a aparitiei focarului de gripa aviara de la Brasov, in Mures s-au activat toate comandamentele antiepizootice. Peste 20 de agenti economici au fost controlati de autoritatile sanitar-veterinare muresene, care au pus sub sechestru 17.000 de oua de la un hipermarket, precum si 160 de kilograme de carne de curcan provenite de la ferma cu suspiciuni de gripa aviara din Brasov. Prefectul Dobre a precizat ca au mai fost controlate contractele de achizitie de pui. "Se pare ca totusi nu au fost vandute pasari de la firme din Brasov catre firmele din Mures". (M. Harmanescu)

ANCHETA
Deputatii au decis ieri infiintarea unei comisii de ancheta care sa analizeze imprejurarile privind aparitia focarului de gripa aviara din Brasov. Propunerea deputatilor PSD a fost adoptata cu 96 de voturi "pentru", 86 "impotriva" si 4 abtineri. Rezultatul i-a nemultumit pe reprezentantii Coalitiei, care l-au contestat pe motiv ca unii deputati nu au putut vota. Dupa discutii aprinse opozitia solicitand de mai multe ori demisia ministrului Agriculturii presedintele de sedinta Valer Dorneanu (PSD) a anuntat ca nu a fost inregistrata nici o defectiune. (C.V.)

BLOCATI
16 angajati de la ferma avicola Drakom, unde a fost confirmata prezenta virusului H5 sunt izolati. De sambata, de cand a fost instituita carantina, oamenii au venit la lucru ca intr-o zi obisnuita, mai ales ca nici unul dintre reprezentantii conducerii firmei nu le-a spus cum sa procedeze: sa vina sau nu la serviciu. Acum, autoritatile au hotarat sa nu-i mai lase sa iasa din ferma, incercad astfel sa impiedice extinderea bolii. Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica au ajuns la Codlea si spun ca este inadmisibil ca oamenii sa fie blocati in ferma.

DOSARE PENALE IMPOTRIVA RESPONSABILILOR
In judetul Brasov, problemele legate de gripa aviara au capatat deja conotatie penala. Procurorii au constituit trei dosare in care se efectueaza verificari privind modul in care autoritatile sanitar-veterinare si comerciantii din zona Brasov si Fagaras respecta prevederile legale referitoare mai ales la comertul cu pasari vii. Infractiunile vizate de anchetatori sunt raspandirea bolilor la animale si plante si incalcarea mai multor prevederi privind activitatea sanitar-veterinara ce ar putea favoriza raspandirea gripei aviare. (Miruna Pasa)

Reduceri de preturi la carnea infestata

PUSTIUL DE PUF. Infestarea cu virusul H5N1 a transformat Platforma Codlea intr-un loc parasit, parca uitat de lume: un Cernobil aviar
Cantitati mari de carne a fost sechestrata, incepand de duminica, de la comercianti din mai multe judete ale tarii, din cauza ca aceasta provenea de la fermele avicole din Codlea. Majoritatea lanturilor comerciale internationale prezente in Romania a anuntat ca nu are contracte cu fermele din Codlea. Singurele exceptii anuntate de Directia Sanitar-Veterinara (DSV) sunt deocamdata hipermarketurile Cora si Kaufland, de unde a fost ridicata carne provenind de la fermele din Codlea. Hipermarketul Cora Pantelimon vindea ieri dupa pranz carne de pui procesata la societatea vranceana Zanfir, care achizitionase respectivele produse de la Codlea. Situatia a fost calificata drept un accident de reprezentantii magazinului, acestia promitand despagubiri tuturor cumparatorilor care pot demonstra cu bon ca au luat astfel de produse. Desi - potrivit declaratiilor reprezentantilor magazinului Cora din Pantelimon - de duminica de la pranz, carnea de pui de la Zanfir nu se mai afla in galantare, un pachet cantarind 520 de grame se afla in vitrina deasupra tuturor produselor procesate de celelalte companii. Mai mult, in zona amenajata pentru vanzarea carnii de pui, in hipermarketul Cora Pantelimon - Granitul se puteau vedea, luni dupa pranz, afise promotionale prin care erau anuntate reduceri importante la produsele de pui provenind de la SC Zanfir - Focsani. (Florina Zainescu)
×