x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Grupul Truică, fraudă de 136 de milioane de euro

Grupul Truică, fraudă de 136 de milioane de euro

10 Dec 2015   •   22:42
Grupul Truică, fraudă de 136 de milioane de euro
Sursa foto: SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO

Omul de afaceri Remus Truică a fost capul unui grup infracţional care a pus la cale o fraudă de 135 de milioane de euro, potrivit rechizitoriului DNA. Truică, ajutat de jurnalistul şi consultan¬tul politic Dan Andronic, de omul de afaceri Claudiu Mateescu şi avocatul Robert Mihăiţă Roşu au lucrat pentru a-l ajuta pe Paul Lambrino să dobândească o avere revendicată ilegal.

Truică i-ar fi promis lui Paul Lambrino că îl poate ajuta să intre în posesia unei averi pe care acesta a revendicat-o fără să aibă dreptul legal, spun procurorii DNA. Omul de afaceri s-ar fi lăudat cu influenţa pe care o are în mediul politic şi chiar la nivelul Înaltei Curţi, cerând în schimb între 50% şi 80% din valoarea fiecărui bun pe care ar fi urmat să îl obţină. În cadrul acestei afaceri, Remus Truică ar fi apelat la ajutorul mai multor persoane, precum omul de afaceri Claudiu Mateescu, jurnalistul şi consul¬tantul politic Dan Andronic, avocatul Robert Mihăiţă Roşu, consilierul şi aface¬ristul Marius Andrei Marcovici. Pentru a beneficia de comisioanele care ar fi urmat retrocedărilor, Truică şi ceilalţi membri a grupului au încheiat un contract de cesiune cu Lambrino privind bunurile aflate în proceduri judiciare de restituire a propri¬etăţii. Printre bunurile revendicate de Lambrino s-a numărat şi „Ferma Bănseasa”, un teren de 29 de hectare. Prin intermediul lui Truică, membrii Consiliului de Administraţie al fermei ar fi acceptat să aprobe solicitarea lui Lambrino, aceştia acceptând o mită care consta, inclusiv, în excursii în străinătate. Pentru că Lambrino nu avea documente legale pentru a revendica terenul, procurorii DNA au estimat că prejudiciul realizat a fost în valoare de 136 de milioane de euro. Grupul constituit de Remus Truică a fost reţinut ieri de procurorii DNA, fiind audiaţi de mai multe ori în legătură cu faptele incriminate.


Inculpaţilor Remus Truică, Robert Mihăiţă Roşu, Dan Andronic, Marius Andrei Marcovici şi Claudiu Mateescu li s-au adus la cunoştinţă faptele pentru care sunt învinuiţi, în cursul mai multor audieri la care au fost chemaţi, ieri, fiind apoi duşi la Curtea de Apel Braşov, cu propu-nere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Paul Lambrino a fost la rândul lui audiat.

Remus Truică şi complicii săi sunt acuzaţi de trafic de influenţă, spălare de bani, dare de mită şi abuz în serviciu
 

×