x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator În continuare la ore, de dragul elevilor

În continuare la ore, de dragul elevilor

de Diana Scarlat    |    23 Mar 2010   •   00:00
În continuare la ore, de dragul elevilor

Fără a fi "spărgători de grevă", mulţi profesori au ales să-şi continue activitatea în mod firesc, pentru a nu efecta pregătirea elevilor. Toţi au salarii de mizerie şi vor să li se respecte drepturile, unii dintre ei sunt chiar membri de sindicat, însă au hotărât să treacă notele în catalog, pentru binele copiilor.

La Colegiul Naţional Mihai Eminescu, din Capitală, activitatea şcolară se desfăşoară cât se poate de normal în această primă săptămână de proteste. Profesorii trec note în catalog, predau lecţiile ca şi până acum, iar elevii nu simt vreo schimbare de program sau de atitudine.

"Săptămâna aceasta chiar avem de învăţat mai mult. Avem de predat referate, dăm teste, ne pregătim să luăm note la materiile cele mai importante şi până vineri vom avea un program foarte încărcat", ne-a spus Ionuţ Georgescu, elev al clasei a XII-a C.

La colegiul Mihai Eminescu, elevii claselor a XII-a nu se simt ameninţaţi de veştile blocării anului şcolar, fiind preocupaţi mai mult de examenul de bacalaureat şi de notele pentru care trebuie să înveţe în această perioadă, iar profesorii nu le-au dat motive de îngrijorare. "Nu se pune problema să nu se mai treacă note sau să nu se mai ţină cursurile. S-a anunţat că joi nu se vor mai face ore în şcoli, dar nu este adevărat. Şi noi suntem membri FSLI, dar la mitingul care se va organiza vor merge cei care nu au ore. Nici vorbă de oprirea activităţii", ne-a explicat Anca Negulescu, director adjunct al colegiului Mihai Eminescu.

ŞANTAJUL SENTIMENTAL
În timp ce cadrele didactice protestează pentru a-şi obţine drepturile, reprezentanţii MECTS recurg la şantajul sentimental, apelând la bunăvoinţa dascălilor, pentru binele elevilor. Luni, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, le-a adresat cadrelor didactice îndemnul de a continua să pună note în catalog şi "să nu răspundă apelului sindicatelor".

"Orice măsură de acest fel îi afectează în primul rând pe elevi, or toate măsurile întreprinse de minister sunt făcute în interesul acestora", a declarat ministrul, precizând că în 2010 Ministerul Educaţiei are bani pentru plata salariilor personalului din învăţământ, deci nemulţumirile sindicatelor sunt neîntemeiate. "Există persoane care încearcă să transmită intenţionat informaţii eronate. Oricine spune altceva decât ceea ce am afirmat eu, şi asum, minte", a mai spus ministrul Funeriu.

Liderii sindicali spun că doar au recomandat să nu fie trecute notele, însă decizia aparţine profesorilor, nefiind organizat un referendum în acest sens.

BĂTAIE CU JANDARMII LA BUZĂU
După ce profesorii au ieşit în stradă luni, la Buzău şi la Ploieşti, astăzi protestele au continuat şi în alte localităţi. În Capitală, peste 100 de membri FSLI au pichetat sediile Ministerului Educaţiei şi Prefecturii, cerând suplimentarea fondurilor pentru învăţământul vocaţional, în condiţiile în care sumele alocate ajung cel mult până în luna august. Concomitent au fost organizate acţiuni de protest şi la prefecturile Constanţa şi Ialomiţa.

Secretarul geneal al FSLI, Liviu Pop, a declarat că în bugetul pentru învăţământul vocaţional sunt alocaţi 3.600 de lei pe an pentru un elev, necesarul fiind de aproximativ 6.000 de lei. Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a promis astăzi că va mări coeficienţii prevăzuţi în hotărârea privind finanţarea unităţilor de învăţământ vocaţional, dar sindicaliştii spun că nu vor renunţa la proteste până când aceste promisiuni nu vor fi cuprinse într-un act normativ.

Tot astăzi, aproximativ 300 de membri FSLI din Constanţa au protestat în faţa Inspectoratului Şcolar Judeţean şi în faţa Prefecturii, cerând să le fie respectate drepturile salariale.

La Buzău, protestele de stradă au continuat, aproximativ 700 de cadre didactice membre ale Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN) manifestând în curtea Inspectoratului Şcolar Judeţean, iar pentru miercuri au anunţat un marş şi un miting în centrul oraşului.În jurul orei 12.00, când mitingul ar fi urmat să se încheie, câteva zeci de cadre didactice au încercat să forţeze intrarea în sediul instituţiei, iar jandarmii au intervenit pentru aplanarea conflictului. Protestatarii doreau să discute cu conducerea ISJ, după ce inspectorul şcolar general, profesorul Florina Stoian, le-a transmis prin intermediul liderilor de sindicat că nu există soluţii pentru rezolvarea revendicarilor lor salariale. Zece profesori au fost lăsaţi de către forţele de ordine să intre în sediul instituţiei.

Tot astăzi, aproximativ 300 de profesori din Timiş, afiliaţi la sindicatul "P.P. Neveanu", s-au aflat în grevă de avertisment de două ore. Şi cadrele didactice din Arad au recurs la aaceeaşi metodă de protest, aproximativ 6.000 de salariaţi ai şcolilor arădene fiind în grevă de avertisment de două ore.

OUG 114 MERGE "PE BURTĂ"
În timp ce profesorii protestează în toată ţara, OUG privind disponibilizările în educaţie nu a fost nici respinsă, nici adoptată de Senat, mergând mai departe, la Camera Deputaţilor. Proiectul de lege privind aprobarea OUG 114/2009, prin care Guvernul limitează acordarea tichetelor în sistemul bugetar şi reduce posturile din educaţie finanţate de la buget, nu a întrunit astăzi în Senat, numărul necesar de voturi nici pentru adoptare, nici pentru respingere. Fiind lege organică, proiectul pentru aprobarea OUG avea nevoie de 69 de voturi fie pentru a fi adoptat, fie pentru a fi respins.

×
Subiecte în articol: observator