x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Info

Info

22 Oct 2006   •   00:00
EXPOZITIE - Documente turcesti la noi
Arhivele Nationale ale Romaniei, in colaborare cu Ambasada Republicii Turcia la Bucuresti, va invita maine la vernisajul expozitiei "Documente turco-osmane in Arhivele romanesti". Evenimentul are loc la ora 13:00, la sediul din Bucuresti, Bd. Regina Elisabeta nr. 49, in prezenta ambasadorului Republicii Turcia la Bucuresti, Excelenta Sa Ahmet Rifat Oklun, precum si reprezentanti ai Corpului Diplomatic. Expozitia poate fi vizitata pana sambata viitoare. (M.S., C.A.)

VERNISAJ - Misterul vacii albastre
Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" a gazduit ieri o ampla expozitie de pictura, sculptura si fotografie. Cei doisprezece artisti francezi, reuniti in ascociatia "Vaca albastra", au ales sa-si expuna lucrarile in cadrul unui peisaj pitoresc unde au intalnit marea arta a taranului roman. Pentru ca valorile acesteia sunt la cele mai inalte cote. Sambata, arta moderna a Frantei si modul de viata al Romaniei ancestrale s-au intovarasit cu un strop de hazard pentru a putea declansa acest adevar. (Oana Vataselu)

SARBATOARE - Pelerinaj la Alba Iulia
Cateva sute de credinciosi, un sobor de preoti si diaconi, dar si patru episcopi ortodocsi au participat ieri la praznicul Sfintilor Marturisitori Ardeleni, sarbatoare considerata reprezentativa pentru Arhiepiscopia Ortodoxa de Alba Iulia. Procesiunea religioasa a avut loc la Catedrala Reintregirii din Alba Iulia. (Lucian Dobrater)

ACCIDENT - Microbuz plin cu copii, rasturnat
Un microbuz care transporta peste 20 de copii s-a rasturnat ieri-dimineata in judetul Brasov, pe DN 11, intre localitatile Harman si Lunca Calnicului. Cel mai grav ranit, un bebelus de numai trei luni, a ajuns la spital in stare grava, in timp ce alti 17 copii au fost internati. Potrivit primelor cercetari, microbuzul s-a izbit de un autoturism Ford Focus, cu numar de inmatriculare de Galati, care era intr-o depasire. (Mediafax)

PROIECT - Lege pentru pastrarea traditiilor
Pana in decembrie, satul romanesc va beneficia de o lege speciala care va sustine brand-urile romanesti, ca si traditiile locale, a spus ministrul Agriculturii Gheorghe Flutur, la Oradea. Potrivit ministrului, au fost cerute Bruxelles-ului proiecte-tip pentru refacerea satului romanesc, fiind vizate 10% din localitatile rurale pentru a intra urgent in acest program de refacere cu proiecte de circa un milion de euro.

BUCURESTI - Rafuiala la un restaurant
Un agent de paza al unui restaurant bucurestean a ajuns la spital dupa ce a fost injunghiat, ieri-dimineata, in timpul unei altercatii intre mai multe persoane. Potrivit Politiei, scandalul a pornit de la unul dintre clientii localului, care era beat. Pentru ca a fost atentionat de agentul de paza, clientul l-a injunghiat. Agresorul si fratele sau au fost dusi la Politie, unde au declarat ca ar fi fost batuti de paznicii localului.

NIGERIA - Romanul rapit a fost eliberat
Toti cei sapte straini, intre care si romanul Emil Neagu, luati ostatici in Delta Nigerului au fost eliberati si se simt bine. Anuntul a fost facut de reprezentantii politiei din Niger, citati de Reuters. Politistii spun ca fostii ostatici se simt bine. Confirmarea eliberarii inginerului roman a venit si din partea purtatorului de cuvant al Ministerului Afacerilor Externe, Corina Vintan. Cei sapte, angajati pe o platforma petroliera a companiei americane Exxon Mobil, au fost rapiti la 3 octombrie a.c.

ANIVERSARE - Revolutia din Ungaria
Premierul Calin Popescu-Tariceanu va participa astazi si maine, la Budapesta, la manifestarile ocazionate de aniversarea a 50 de ani de la Revolutia ungara anticomunista din 1956. Cu aceasta ocazie, primul-ministru va avea o intrevedere cu omologul sau ungar, Ferencs Gyurcsany. Maine, premierul va depune o coroana de flori la Flacara Memoriala a victimelor din 1956 si va vizita expozitia "Omagiu eroilor din 1956".

ALEGERI - Bulgarii, asteptati la urne
Astazi au loc alegeri prezidentiale in Bulgaria. Actualul presedinte, socialistul Gheorghi Parvanov, este favoritul cursei, cu un avantaj intre 7 si 30 de procente, in fata ultranationalistului Volen Siderov. Comentand aceasta diferenta in prognoze, fara precedent in istoria electorala a Bulgariei, cotidianul sofiot Trud constata: "Sociologii au innebunit. Parvanov a contribuit la succesul european al Bulgariei, fiind considerat a fi parintele actualei coalitii de centru-stanga". (R.R.)

×
Subiecte în articol: observator