x close

Învăţăturile lui Nicolae Titulescu în preajma "europarlamentarelor"

0
Autor: Serban Cionoff 16 Mar 2014 - 13:05
Învăţăturile lui Nicolae Titulescu în preajma "europarlamentarelor" Nicolae Titulescu
Trei ar fi, cred, principalele motive pentru care manifestarea omagială pe care Fundaţia Europeană Titulescu a organizat-o la împlinirea a 132 de ani de la naşterea marelui diplomat şi om politic merită să fie larg cunoscută şi apreciată. O manifestare de aleasă ţinută spirituală la care au contribuit şi emoţionanta reîntâlnire cu vocea lui Titulescu, precum şi concertul de muzică românească al Orchestrei de cameră „Philarmonia” dirijată de Nicolae Iliescu.

Primul motiv ţine de consecvenţa şi devoţiunea cu care acest forum reprezentativ al vieţii noastre culturale şi ştiinţifice îşi îndeplineşte misiunea de a promova opera celui care „a adus România în Europa şi Europa în România”, făcând din această manifestare „o reflecţie profundă, o reflecţie onestă despre actualitatea lui Titulescu”, după cum spunea în cuvândul de deschidere prof. dr .George G.Potra, directorul excecutiv al fundaţiei.

Un al doilea motiv este dat, cu certitudine, de faptul că, în ultima perioadă, diplomaţia românească se află într-o continuă şi tonică redescoperire şi reasumare a unor valori şi repere în măsură să îi susţină travaliul de a face din România o prezenţă activă, un partener avizat şi responsabil în dezbaterea problemelor cu care se confruntă Europa şi lumea. În aceast sens, reflecţii stimulatoare poate, cu siguranţă, oferi diplomaţiei româneşti această valoroasă entitate a societăţii civile care este Fundaţia Europeană Titulescu

În fine, dar deloc în ultimul rând, pentru că recitirea reflecţiillor ”Marelui Tit” despre prezenţa României în marea familie europeană, acum, în perioada ce precede alegerile europarlamentare, ar putea să stimuleze interesul electoratului nostru şi, mai ales, l-ar ajuta să îşi desemneze candidaţii cei mai potriviţi spre a reprezenta, susţine şi apăra interesele ţării noastre în organismele Uniunii Europene.

O substanţială şi incitantă redescoperire a spiritului viu al operei lui Nicolae Titulescu a oferit conferinţa despre „Integrarea europeană şi actualitatea gândirii titulesciene”, prezentată de către profesorul şi diplomatul Constatin Vlad şi care a avut acest generos punct de pornire: „În ceea ce priveşte creaţia lui Titulescu, îndrăznesc să afirm că, menţinându-se ca un moment distinct, de mare valoare, în gândirea românească privind fenomenele internaţionale, aceasta dispune, în continuare, prin complexitate, profunzime, spirit angajat, responsabilitate, de potenţialităţi certe spre a influenţa în mod benefic gândirea şi practica privind diferite evoluţii ale situaţei internaţionale contemporane, inclusiv ale efectelor pe care prezenţa şi activitatea Uniunii Europene le au asupra acestor relaţii”.

Care ar fi temele majore prin care ogândirea politică şi diplomatică a lui Nicolae Titulescu îşi asigură prezenţa în actualitate? În aprecierea, nu lipsită de motivate accente polemice, sprijinite de solide argumente, prima temă ar fi „paternitatea ideii europene”:„A devenit aproape o prejudecată susţinerea potrivit căreia <<ideea europeană>> a fost enunţată şi iniţiată de către Occidentul european, că acest Occident are, prin urmare, paternitatea ei, <<coppy right-ul>>”. Oricât ar părea de „iconoclastă” o asemenea afirmaţie nu contrazice adevărul istoric! Într-adevăr, imediat după încheierea celui de-al doilea război mondial, statele Europei Occidentale, în primul rând Franţa şi Marea Britanie, făceau primii paşi pentru construcţia Comunităţii Europene. O construcţie la început de natură economică, dar având multiple efecte benefice, prinntre care s-a numărat, deloc întâmplător, cel al securităţii şi încrederii reciproce între statele partenere. Numai că- iar acest fapt nu trebuie nici uitat şi nici minimalizat!-, această construcţie nu venea pe un loc gol. În realitate, ilustre personalităţi ale politicii şi diplomaţiei europene din perioada interbelică, precum Beneş, Politis sau Titulescu, au pledat cu fervoare pentru un asemenea proiect. „Pacea- spunea Nicolae Titulescu încă în 1934- nu este decât un cuvânt zadarnic, dacă nu e clădită pe unica temelie ce poate susţine o pace durabilă şi al cărei nume este securitatea.”

Recursul la istorie este cu atât mai necesar, a demonstrat profesorul Constantin Vlad, cu cât, tot mai insistent, teza „paternitţii exclusiv occidentale a Ideii Europene” este folosită (mai corect spus:manipulată) ca un argument în sprijinul altei teze incorecte care proclamă că statele occidentale sunt „mai europene” decât alte state. În primul rând decât statele estice sau cele nou venite în UE. De-aici şi scenarile privind o Uniune Europeană cu două sau cu mai multe viteze..

Mi se pare cu totul întemeiată şi cred că ar putea fi o temă incitantă de campanie electorală pentru europarlamentare, întrebarea formulată, deschis şi corect, de către distinsul universitar şi diplomat Constantin Vlad:„ Oare nu este cazul şi timpul ca din această <<periferie estică>> a Uniunii Europene să fie întrebaţi cei care îşi arogă monopolul Ideii Europene dacă sunt mulţumiţi de ce au făcut cu această idee? Oare Monet sau Schuman au gândit o Europă în care statele mai puternice să instaureze o politică de mare putere şi să-şi impună voinţa celorlalte state membre? O Europă care, întrucât i s-au aplicat canoanele neoliberalismului, fiind adusă la cheremul marilor corporaţii, sărăcia se menţine şi se adânceşte pentru zeci de milioane de oameni, iar un sfert din tineret nu are loc de muncă?”

„Iată- conchide Constantin Vlad- un motiv în plus pentru ca <<Estul periferic>> să-şi asume un rol mai activ în ceea ce ar trebuie să fie o reformă profundă a Uniunii Europene.”

O altă temă lansată în cadrul reuniunii de la Fundaţia Europeană Titulescu, priveşte stadiul actual al relaţiei dintre ideea „spiritualizării frontierelor” şi construcţia europeană. O temă care, la rândul ei, ne conduce la constatarea unui amar paradox. Aşadar, pe de o parte, România este ţara al cărei eminent diplomat, Nicolae Titulescu, spunea în 1934, la Cambridge, aceste cuvinte vizionare:„Când viaţa internaţională va începe să devină ceea ce trebuie să fie, când ea va asigura omului, oriunde s-ar găsi, drepturi sacre ce derivă pur şi simplu din fiinţa lui de om, când noile generaţii care nu cunosc nimic din urile şi prejudecăţile noastre ne vor lua locul, fruntaria nu va mai avea importanţa exagerată ce are astăzi”, iar, pe de altă parte, din considerente meschine şi eminente politicianiste( nu politice!) tot România este,astăzi, ţinută dincolo de porţile Spaţiului Schengen. De aceea, este bine să ne reamintim şi să reamintim celor care ignoră sau sfidează lecţiile istoriei marele precursor al României Europene a rostit aceste vorbe cu 14 ani înainte de Declaraţia Universală a Drepturilor Omului şi Libertăţilor Fundamentale şi cu 23 de ani înainte ca, prin Tratatele de la Roma, să se stabilească cele patru libertăţi fundamentale: libera circulaţie a mărfurilor, libera circulaţie a serviciilor, libera circulaţie a persoanelor şi libera circulaţie a capitalurilor. Pronind de aici, consider că atât tema intrării ţării noastre în Sapţiul Schengen, cât şi ideea dezvoltării între statele membre ale Uniunii Europene a unor raporturi care să stimuleze procesul de spiritualizare a frontierelor la care a năzuit, patetic şi deschis, Titulescu, trebuie să se regăsească la locul pe care îl merită pe agenda de lucru a viitorilor europarlamentari ai României, cei care pot şi trebuie să susţină şi să promoveze eforurile diplomaţiei noastre.
Ca un corolar firesc şi necesar al unor asemenea abordări, conferinţa profesorului Constantin Vlad readuce în actualitate încă un curajos şi lucid mesaj al lui Nicoale Titulescu:„Noi nu suntem în serviciul comandat al nimănui. Vrem prietenia tuturor marilor puteri fără deosebire. Suntem gata să dăm tuturor puterilor dovezile concrete ale sincerei noastre dorinţe de a trăi cu ele în pace şi prietenie. Dar în schimb nu vom renunţa niciodată în favoarea nici unei nici chiar în favoarea marilor puteri împreună la principiul egalităţii statelor, adică al dreptului suveran de a dispune de soarta noastră şi de a nu primi niciodată o hotărâre la care nu am fi consimţit.”
Se naşte, astfel, legitima întrebare: care ar putea fi semnificaţiile mesajului titulescian pentru raporturile ce vor funcţiona în Uniunea Europeană după europarlamentare şi, mai ales, cum se vor regăsi ele în relaţiile României cu celelalte state membre ale UE, dar, în egală măsură, în relaţiile sale cu organismele de conducere ale acesteia? În aprecierea profesorului Constantin Vlad, la care mă asociez fără rezerve, am putea vorbi, în primul rând, despre modul în care se aplică şi se respectă – şi nu doar se proclamă!- principiul egalităţii între statele membre ale UE. Între toate statele sale membre, mi-aş permite să spun, fără ezitare! „Din păcate- consideră cu mult temei distinsul diplomat-, nu cred să fie cineva, cu onestitate fiind spus, mulţumit despre starea relaţiilor dintre statele membre ale Uniunii Europene din punct de vedere al afirmării principiului egalităţii în drepturi.”

Constatare severă, dar şi îndreptăţită la care se adugă o serie de observaţii, la fel de întemiate, despre maniera în care principiul egalităţii în drepturi dintre statele membre ale UE este respectat în relaţiile şi atitudinile pe care le promovează organismele sale de conducere: Parlamentul European, Consiliul European şi Comisia Europeană cu, repet, toate statele membre. Din păcate, în ceea ce ne priveşte, există, alături de experienţe pozitive şi încurajatoare, o serie de măsuri abuzive şi nedrepte care au avut un puternic impact negativ asupra modului în care opinia publică percepe relaţiile dintre ţara noastră şi organismele Uniunii Europene. De-ajuns să ne gândim la Jose Manuel Barroso, cel care, abuzând de calitatea sa de Preşedinte al Comisiei Europene, a sfidat votul majorităţii covârşitoare a românilor la Referendumul din vara anului 2012. Nu singur, fireşte, dar asta nu diminuează cu nimic gravitatea faptelor…

Toate acestea nu pot reprezenta, însă, motive de euroscepticism sau, mai rău!, de „eurofobie” pentru electoratul român la apropiatul scrutin. Dimpotrivă, există foarte multe şi foarte solide argumente pentru ca românii să se prezinte la vot, aşa încât în viitorul Parlament European şi, apoi, în Comisia Europeană, să avem oameni care merită să vorbească şi să decidă în numele României şi al românilor.

Acesta va fi argumentul cel mai convingător pentru a spune că spiritul patriotic şi deopotrivă european modern al operei lui Nicolae Titulescu veghează şi călăuzeşte diplomaţia românească şi pe toţi cei ce vor România în viitoarea arhitectură instituţională a Uniunii Europene.
Citeşte mai multe despre:   nicolae titulescu

 

Ştiri din .roPUBLICITATE
 


Mai multe titluri din categorie

Mircea Badea, despre documentul care arată funcționarea statului paralel: „Viața mea e treaba mea”

Mircea Badea, despre documentul care arată funcționarea statului paralel: „Viața mea e treaba mea”
Mircea Badea a vorbit în emisiunea „În gura presei”, de la Antena 3, despre documentul prezentat de Ana Maria Roman, care arată funcționarea Statului Paralel. Prin acest protocol sunt trecute câteva măsuri...

Trafic blocat pe Autostrada A2, după ce un TIR s-a răsturnat

Trafic blocat pe Autostrada A2, după ce un TIR s-a răsturnat
Traficul pe Autostrada A2 este blocat complet pe sensul spre Constanţa, după ce un un TIR s-a răsturnat ca urmare a căderii masive de zăpadă.   Din primele informaţii, şoferul unui TIR de marfă care...

Cehia: Trei români printre persoanele decedate în explozia de la o uzina chimică

Cehia: Trei români printre persoanele decedate în explozia de la o uzina chimică
Trei din cele şase persoane decedate în urma exploziei produsă la o uzină chimică din localitatea Kralupy nad Vltavou, Cehia, au fost identificate ca fiind cetăţeni români, informează un comunicat...

Spionul otravit:: UE îşi recheamă ambasadorul în Rusia

Spionul otravit:: UE îşi recheamă ambasadorul în Rusia
Uniunea Europeană îşi va rechema ambasadorul în Rusia pentru "consultări" în urma atacului chimic asupra fostului spion rus Serghei Skripal în Marea Britanie, a confirmat premierul olandez, Mark Rutte, în cursul...

Casa regală britanică a trimis 600 de invitaţii la nunta prinţului Harry cu Meghan Markle

Casa regală britanică a trimis 600 de invitaţii la nunta prinţului Harry cu Meghan Markle
Casa regală britanică a anunţat joi că a trimis 600 de invitaţii la nunta prinţului Harry cu logodnica sa, fosta actriţă americană Meghan Markle, informează DPA şi AFP. Invitaţiile au fost făcute...

Vremea rea lovește pentru 24 de ore tot sudul României

Vremea rea lovește pentru 24 de ore tot sudul României
Trecem prin cel mai violent episod de iarnă din acest an! Şi este doar începutul. Tot sudul României este sub cod portocaliu de ninsori şi viscol până mâine, la ora 15.00. Din cauza...

Circulaţia e complet blocată între Bucureşti şi Târgovişte după ce o maşină a fost făcută praf de un TIR

Circulaţia e complet blocată între Bucureşti şi Târgovişte după ce o maşină a fost făcută praf de un TIR
Grav accident la Ghergani. O maşină a fost făcută praf de un TIR, circulaţia e complet blocată între Bucureşti şi Târgovişte. "Traficul rutier este deviat pe Slobozia Moară şi...

Prognoza METEO pentru 23, 24 și 25 martie: Ninsori și ger

Prognoza METEO pentru 23, 24 și 25  martie: Ninsori și ger
Vremea se va menține deosebit de rece la aceastã datã. Cerul va fi mai mult noros și se vor semnala precipitații, în special pe parcursul zilei, pe arii extinse în jumãtatea de...

CEDO dă dreptate instanţelor germane care au luat copii din grija părinţilor în urma bătăilor sistematice

CEDO dă dreptate instanţelor germane care au luat copii din grija părinţilor în urma bătăilor sistematice
Instanţele germane au acţionat corect atunci când au decis luarea a opt copii din grija părinţilor lor, membri ai unei mici secte creştine şi care insistau să-i disciplineze pe aceştia aplicându-le pedepse...

SUA plasează un francez, expert chimic al SI, pe "lista de terorişti"

SUA plasează un francez, expert chimic al SI, pe "lista de terorişti"
Statele Unite l-au plasat pe francezul Joe Asperman, pe care îl prezintă ca specialist în arme chimice al grupării Stat Islamic, pe "lista mondială de terorişti", potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat...

Accident grav de circulație în Capitală. Linia tramvaiului 21 este blocată

Accident grav de circulație în Capitală. Linia tramvaiului 21 este blocată
Două persoane au fost rănite joi seară în zona Parcului Plumbuita din cartierul Colentina, pe trecerea de pietoni, după ce o maşină a derapat, iar şoferul, încercând să evite pietonii, a intrat în gardul...

UE cere Facebook să asigure protecţie totală a vieţii private a cetățenilor

UE cere Facebook să asigure protecţie totală a vieţii private a cetățenilor
Reţelele sociale şi platformele digitale trebuie să garanteze ''o protecţie totală a vieţii private'' a cetăţenilor, insistă ţările Uniunii Europene în concluziile pe care urmează să le adopte joi în...

Ample manifestaţii în Franţa împotriva reformelor lui Emmanuel Macron

Ample manifestaţii în Franţa împotriva reformelor lui Emmanuel Macron
 Zeci de mii de angajaţi de la căile ferate şi funcţionari francezi au mărşăluit joi în toată ţara pentru a-şi apăra statutul, primul mare test social pentru preşedintele Emmanuel Macron, ales în luna...

Coreea de Sud: Mandat de arestare împotriva fostului preşedinte Lee Myung-bak, acuzat de corupţie

Coreea de Sud: Mandat de arestare împotriva fostului preşedinte Lee Myung-bak, acuzat de corupţie
Un tribunal sud-coreean a emis joi un mandat de arestare împotriva fostului preşedinte Lee Myung-bak, la câteva zile după un interogatoriu maraton condus de procurori pentru acuzaţii de corupţie, transmite AFP,...

Meghan Markle va avea o statuie din ceară la muzeul Madame Tussauds din Londra

Meghan Markle va avea o statuie din ceară la muzeul Madame Tussauds din Londra
Muzeul Madame Tussauds din Londra pregăteşte deja o statuie din ceară cu chipul lui Meghan Markle, fosta actriţă americană ce urmează să se căsătorească cu prinţul Harry la 19 mai, relatează online ziarul...
Serviciul de email marketing furnizat de