x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Investigaţii la băieţii deştepţi: Comisia Europeană verifică contractele Hidroelectrica

Investigaţii la băieţii deştepţi: Comisia Europeană verifică contractele Hidroelectrica

25 Apr 2012   •   11:34
Investigaţii la băieţii deştepţi: Comisia Europeană verifică contractele Hidroelectrica

Comisia Europeana a deschis cinci investigatii privind contractele baietilor destepti. Investigatiile vizeaza tarifele preferentiale la energia electrica acordate de Hidroelectrica. CE vrea sa stabileasca daca Hidroelectrica a subventionat indirect anumiti clienti.

"Comisia Europeana a initiat cinci investigatii aprofundate distincte pentru a evalua daca Hidroelectrica, producatorul roman de hidroenergie controlat de stat, a achizitionat sau a vandut energie electrica la tarife preferentiale mai multor comercianti de energie electrica, clienti industriali si producatori de energie, cu scopul de a favoriza beneficiarii prin reducerea costurilor lor de functionare, prin cresterea veniturilor acestora sau printr-o combinatie a celor doua elemente, astfel incalcand normele UE in materie de ajutoare de stat. (...) Exista indicii potrivit carora statul ar fi influentat deciziile de a incheia aceste contracte in conditiile date", se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene.

Contractele bilaterale de vanzare a energiei au fost incheiate de Hidroelectrica intre 2001 si 2003, si expira in 2014, 2015 sau 2018. Compania vinde aproximativ 70% din energie pe care o produce prin aceste acorduri bilaterale, la preturi sub media pietei.

Hidroelectrica are in prezent zece contracte directe de vanzare a energiei catre companiile Alro Slatina, Elsid Titu, Electro­carbon Slatina, Electromagnetica, Energy Holding, Alpiq Romindustries, Alpiq Romenergie, EFT AG, Euro PEC si EFT Romania.

Anul trecut, companiile Salrom, CNH si CLMB Patinoar Brasov au acceptat rezilierea acordurilor, iar Luxten a renuntat la contractul cu Hidroelectrica.

Comisia doreste sa stabileasca daca Hidroelectrica a subventionat in mod indirect clientii vanzand acestora energie electrica la preturi sub nivelul pietei sau achizitionand de la acestia la preturi peste nivelul pietei.

"Subventiile indirecte care contribuie la reducerea cheltuielilor normale de functionare ale intreprinderilor pot avea un efect de denaturare a concurentei tot atat de semnificativ ca si cel provocat de subventiile directe. Trebuie sa verificam daca tarifele preferentiale acordate de Hidroelectrica au privilegiat clientii care au beneficiat de acestea in comparatie cu concurentii lor de pe piata interna", a declarat in comunicat vicepresedintele CE, Joaquin Almunia.

La sfarsitul anului trecut Hidroelectrica a inceput, la cererea Fondului Monetar International (FMI), sa renegocieze aceste contracte. Compania a cerut beneficiarilor sa accepte cresterea preturilor de livrare, scaderea cantiatilor furnizate si reducerea perioadei de derulare a acordurilor, in caz contrar urmand sa reziliere acordurile.

CE mai spune ca acordurile dintre Hidroelectrica si opt comercianti de energie, unele contracte datand din 2004, precum si contractele intre Hidroelectrica si doi producatori industriali au fost incheiate la preturi care "par a fi sub nivelul pretului practicat pe piata". Pe de alta parte, in contractele incheiate cu doi producatori de energie termica, Hidroelectrica a cumparat energie electrica la preturi care par a fi mai ridicate decat preturile practicate pe piata.

In comunicatul CE sunt mentionate contractele semnate de Hidroelectrica cu producatorul de aluminiu Alro Slatina si cu combinatul siderugic ArcelorMittal Galati.

Hidroelectrica este controlata de stat, prin Ministerul Economiei, si acopera aproximativ 30% din consumul de energie la nivel national.
×