x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator LIVIU MIHAIU, GUVERNATOR AL DELTEI DUNĂRII - "Toată lumea mă întreabă omul cui sunt"

LIVIU MIHAIU, GUVERNATOR AL DELTEI DUNĂRII - "Toată lumea mă întreabă omul cui sunt"

de Alexandru Nastase    |    22 Sep 2008   •   00:00
LIVIU MIHAIU, GUVERNATOR AL DELTEI DUNĂRII - "Toată lumea mă întreabă omul cui sunt"

Liviu Mihaiu spune că funcţia de guvernator al Deltei i-a fost propusă de ministrul Mediului, Attila Korodi, că Sorin Ovidiu Vântu n-are nici o treabă cu numirea, iar imaginea proastă pe care o are în Rezervaţie este cauzată de concesionari. Spune că în 2005 Asociaţia Salvaţi Delta a cerut 21.000 de hectare din Deltă pentru custodie ecologică: monitorizări, inelări, cuiburi pentru păsări.



Liviu Mihaiu spune că funcţia de guvernator al Deltei i-a fost propusă de ministrul Mediului, Attila Korodi, că Sorin Ovidiu Vântu n-are nici o treabă cu numirea, iar imaginea proastă pe care o are în Rezervaţie este cauzată de concesionari. Spune că în 2005 Asociaţia Salvaţi Delta a cerut 21.000 de hectare din Deltă pentru custodie ecologică: monitorizări, inelări, cuiburi pentru păsări.

  • Felicitări pentru numire!
Mulţumesc! Sper că voi putea face în Delta Dunării ceea ce vreme de cinci ani le-am reproşat că nu fac celor care erau pe funcţii.

  • Cum s-a produs această numire?
Propunerea este de dată recentă. Se ştia că Paul Cononov candidează şi s-a pus problema înlocuitorului lui. Ministrul Mediului, Attila Korodi, mi-a propus, având în vedere experinţa mea în Deltă din postura de militant de mediu, iar eu m-am gândit bine şi am acceptat. Nu e uşor să laşi totul şi să te duci în Afganistan. Cine nu crede să vină cu mine la putere!

  • Dar Tăriceanu cum a reacţionat?
Tăriceanu n-a avut nimic împotrivă. Oricum, dacă venea un cetăţean de sorginte algoritmică, părerea mea este că în scurt timp pierdeam pacientul.

  • Şi cu tine guvernator cum va fi? Ce proiecte ai?
Eu voi continua agenda pe care am avut-o la Asociaţia Salvaţi Delta, asociaţie ecologistă, de lobby şi advocacy. Mă voi ocupa de pescuitul din Rezervaţie, unde am reuşit să eliminăm concesiunile, dar mai sunt lucruri de făcut, luptăm pentru eliminarea concesiunilor agricole. Echipa actuală de la Consiliul Judeţean Tulcea este cea mai eco-friendly şi sper că ne va ajuta. Mă voi ocupa de managementul integrat al gunoaielor, de regulamentul arhitectonic al Deltei, de agresiunea imobiliară, de bărcile cu motor care cutreieră Rezervaţia.

  • Vânătoarea?
Da, şi vânătoarea este o temă importantă. În Deltă sunt locuri de vânătoare şi asta nu este în regulă.
Sunt cam aceleaşi teme cu care a pornit la drum şi fostul guvernator Paul Cononov acum patru ani. El nu a reuşit prea multe... Eu voi reuşi! Ceea ce mă miră este că nimeni nu s-a întrebat dacă e bine sau rău faptul că eu, un militant ecologist, am venit într-un asemenea post. Toată lumea mă întreabă omul cui sunt. Eu am venit la pupitrul cu butoane verzi. Nu sunt omul nimănui.

  • Dar al lui Sorin Ovidiu Vântu?
N-are nici o legătură Vântu! Vântu n-are acţiuni la mine sau la conştiinţa mea. Am suficientă autonomie profesională şi financiară ca să pot să fiu omul meu şi al Deltei.

  • Sunt poze cu tine şi cu Vântu în Deltă. Tu îmbarcându-te de pe pontonul lui.
Şi ce? Pe tine nu te-a invitat Voiculescu nicăieri?

  • Voiculescu n-are ponton în Deltă şi, dacă m-ar fi invitat, nu m-aş fi dus!
Ei, uite că eu m-am dus. Vântu e doar un iubitor al Deltei, n-are afaceri în Deltă din câte ştiu, doar două hoteluri.

  • În Deltă se vorbeşte că are şi afaceri în agricultură şi este interesat şi de afacerile cu sturioni.
Se vorbeşte mult şi prost. Specific naţional.

  • De ce imaginea ta în Deltă este proastă?
Imaginea mea n-are cum să fie proastă. Pescarii din Deltă vor pescui în continuare în Deltă şi ei trebuie să ştie acest lucru. Imaginea mea în Deltă a fost deteriorată de foştii concesionari care au făcut afaceri cu peşte în Rezervaţie.

  • Dar în 2005 ai cerut în administrare o zonă strict protejată din Deltă, Sacalin Zătoane.
Aici e cam ca la Radio Erevan. Nu am cerut acea zonă în concesiune, ci în custodie, în tutelă ecologică. Voiam împreună cu Salvaţi Delta să ajutăm autorităţile, să facem monitorizări, inelări, cuiburi pentru păsări. Zona oricum s-a deteriorat mult şi, la ora
la care vorbim, acolo sunt plase de pescuit ale braconierilor.

  • Aşa este, dar era ilegal. Legea 82/1993 nu dă voie pentru astfel de custodii.
Noi am depus doar o cerere la ARBDD. Voiam să ajutăm agenţii ecologi, care oricum nu fac faţă.

  • Te muţi la Tulcea?
Da. Acolo este locul meu de muncă.

  • Unde vei sta, în apartamentele Administraţiei Rezervaţiei?
Exact încă nu ştiu unde voi sta, dar mă voi muta acolo cât de curând.

  • Îi iei şi pe Bucurenci, Costel Popa sau alţii cu care ai colaborat?
Nu! Fiecare cu destinul lui. Doar eu, nebun, am acceptat să merg acolo din dragoste pentru Deltă. Cât despre echipa de la ARBDD, o să comand un audit, să văd exact care este situaţia, apoi voi decide ce este de făcut.

  • Tu ce limbi străine vorbeşti? Vei reprezenta România la convenţiile internaţionale.
Engleză fluent şi mă descurc în franceză. Oricum, eu nu sunt adeptul demnitarului care să meargă la simpozioane, să tacă acolo şi să mănânce şi să bea, fără să aducă vreun folos pentru România.

  • Te vei îmbrăca în continuare în costumele tale de camuflaj?
Da, care este problema? Mişto poţi să faci şi de Iisus.

  • Cât vei rămâne în funcţie?
Ha! Asta e singura întrebare la care nu am pregătit răspuns. În rest m-am gândit la tot ce ai putea să mă întrebi. Nu ştiu cât stau. Stau să fac toată treaba care e de făcut.

  • Două luni, până la alegeri?
Nu cred!

×
Subiecte în articol: verde! delta