x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Moaşa care a uitat un bebeluş în incubator, trimisă în judecată

Moaşa care a uitat un bebeluş în incubator, trimisă în judecată

de Violeta Fotache    |    08 Iun 2010   •   00:00



Moaşa care a uitat, în noaptea de 13 spre 14 noiembrie 2009, un bebeluş în incubatorul maternităţii Spitalului "Sfântul Ioan" a fost trimisă în judecată pentru vătămare corporală gravă, de către procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din Parchetul instanţei supreme.

În cazul bebeluşului ars într-un incubator la Maternitatea Bucur, procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului instanţei supreme au început urmărirea penală împotriva moaşei şi a Spitalului "Sfântul Ioan" din Bucureşti.Procurorii acuză Spitalul Sfântul Ioan din Bucureşti, în subordinea căruia se află Maternitatea Bucur, de vătămare corporală gravă din culpă şi neglijenţă în serviciu. În 18 noiembrie 2009, procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au declanşat urmărirea penală "in rem" în cazul bebeluşului uitat în incubator, ceea ce a produs leziuni grave micuţului, punându-i viaţa în pericol. Anchetatorii au declanşat urmărirea penală "in rem" pentru vătămare corporală gravă din culpă, infracţiunea prevăzută de articolul 184 din Codul penal. Faptele în cazul bebeluşului sunt încadrate de procurori la alinetele 2 şi 4 din articolul menţionat.

Potrivit textelor, dacă fapta necesită îngrijiri medicale pentru vindecare mai mult de 60 de zile, dacă a produs drept consecinţe pierderea unui simţ sau organ, încetarea funcţionării acestora, o infirmitate permanentă, sluţirea ori punerea în primejdie a vieţii sau dacă fapta s-a produs din cauza nerespectării dispoziţiilor legale sau a măsurilor de prevedere pentru exercţiul unei profesii - se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani.

În 20 noiembrie 2009 anchetatorii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de moaşa Emilia Baron, cea care l-a uitat pe bebeluş în incubator, pentru vătămare corporală gravă din culpă.

Procurorii au extins urmărirea penală, în 9 aprilie, şi faţă de Spitalul Clinic de Urgenţă "Sfântul Ioan", pentru vătămare corporală gravă din culpă.

Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică au stabilit că nou-născutul Gabriel Alexandru Dragomir a fost născut normo-ponderal şi sănătos. În urma diagnosticării cu icter după naştere de către medicul neonatolog Rodica Ciauşu, acesta a fost supus, începând cu seara de 13 noiembrie 2009, la procedura de fototerapie. Asistenta medicală Emilia Baron, din cadrul Maternităţii Bucur, de serviciu la saloanele de nou-născuţi normoponderali în noaptea de 13 spre 14 noiembrie 2009, a îndeplinit procedura de fototerapie pentru nou-născutul Dragomir Gabriel-Alexandru. În intervalul orar aproximativ 2.00-3.00, nou-născutul a intrat, timp de mai multe minute, în contact cu părţile fierbinţi ale incubatorului, fapt ce a generat leziuni serioase (arsuri de gradul II şi III) pe aproximativ 20 la sută din suprafaţa corpului acestuia, care i-au pus în pericol viaţa.

Din actele de urmărire penală efectuate procurorii spun că rezultă faptul că "nerespectarea de către unitatea sanitară a obligaţiilor care îi incumbă în baza dispoziţiilor Legii 176/2000 şi ale OMS 1.662/2007, în materia controlului prin verificare periodică a dispozitivelor medicale aflate în utilizare, precum şi îndeplinirea defectuoasă de către SC Aciram SRL Bucureşti a obligaţiilor ce rezultă din contractul înregistrat la Spitalul Clinic de Urgenţă "Sf. Ioan" sub nr. 13291/29.07.2009, referitoare la prestarea unor lucrări de service pentru mai multe aparate medicale ale unităţii sanitare menţionate, printre care şi incubatorul în discuţie, au valoare cauzală în producerea vătămării nou-născutului".

Din raportul de încercări nr. I 6721 din 23 noiembrie2009 al Oficiului Tehnic de Dispozitive Medicale rezultă că: incubatorul a depăşit cu mult durată normală de funcţionare; aspectul aparatului denotă lipsa activităţii de mentenanţă din partea personalului de întreţinere implicat; aparatul nu a fost inclus în programul de verificări periodice, conform prevederilor Ordinului 1662/2007, ocazie cu care s-ar fi putut semnala neconformităţile constatate; dispozitivul medical nu prezintă siguranţă în utilizare, putând genera incidente grave, mergând până la punerea în pericol a vieţii nou-născutului, explică anchetatorii.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a preluat de la Parchetul Judecătoriei sectorului 4 Bucureşti cazul lui Alexandru.
"Copilul s-a născut pe data de 11 noiembrie 2009, cu greutatea, la naştere, de 3.300 de grame. Imediat ce a ajuns la spital, bebeluşul a fost examinat de o echipă medicală, care a constatat că micuţul are arsuri la nivelul feţei, pe cap, gât, mâna şi piciorul stâng. Leziunile de arsură, cu aspect de leziune prin contact termic, sunt situate parcelar pe jumătatea stângă a extremităţii cefalice, membrului superior şi membrului inferior. Nou-născutul a fost preluat de urgenţă de o echipă interdisciplinară - Chirurgie Plastică, Terapie Intensivă şi Neo-Natologie, şi primeşte tratament complex medico-chirurgical, pentru reechilibrare hidro-electrolitică, susţinere metabolică şi imună, îngrijiri chirurgicale specifice şi îngrijiri generale de neonatologie", informa atunci Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu", unde a fost dus Alexandru după arsurile suferite.

Bebeluşul a fost supus mai multor intervenţii de transplant de piele la Spitalul "Grigore Alexandrescu". În 20 ianuarie 2010, Alexandru a fost externat.

Între timp, în urma anchetei administrative, contractul de muncă al asistentei medicale care l-a uitat în incubator pe bebeluşul a fost desfăcut, iar salariile şi indemnizaţiile şefului Secţiei neonatologie şi al asistentei şefe au fost reduse timp de trei luni cu zece la sută. În cazul acestora doi, în plus, s-a hotărât schimbarea din funcţii.

×
Subiecte în articol: observator