x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Monumente istorice reabilitate cu fonduri europene. Vezi cum vor arata acestea

Monumente istorice reabilitate cu fonduri europene. Vezi cum vor arata acestea

de Mihaela Stănescu    |    24 Iun 2014   •   15:18
Monumente istorice reabilitate cu fonduri europene. Vezi cum vor arata acestea
Primarul General, Sorin Oprescu, a verificat astăzi stadiul lucrărilor la trei dintre şantierele deschise la monumentele istorice aflate în consolidare cu fonduri europene.

Pe primul loc al agendei de lucru al Primarului a fost unul dintre cele mai importante monumente istorice ale Capitalei: Arcul de Triumf. "Arcul de Triumf este un monument reprezentativ al istoriei ţării noastre şi dorim ca după reabilitare, să îl reintroducem în circuitul turistic naţional şi internaţional'', a declarat Edilul.

Lucrările de consolidare au început în urmă cu trei luni, iar în prezent, stadiul lucrărilor este de 25%. Acum se lucrează la consolidarea monumentului, utilizându-se aceeaşi procedură ca la sediul vechi al Primăriei Municipiului Bucureşti, adică izolarea antiseismică a bazei clădirii. Monumentul devine rezistent astfel la un cutremur de nouă grade pe scara Richter".

În ceea ce priveşte Muzeul Nicolae Minovici, cel de-al doilea şantier vizitat, Sorin Oprescu a explicat că se vor efectua lucrări de consolidare, reabilitare şi restaurare, precum şi amenajarea curţii exterioare. Muzeul Nicolae Minovici face parte din patrimoniul naţional şi este cunoscut ca fiind una dintre cele mai remarcabile case construite în stil românesc.

"Acest monument, vechi de peste 100 de ani, va fi repus în circuitul turistic anul viitor. Se va reabilita şi atelierul de restaurare a obiectelor de patrimoniu ale muzeului, se va consolida construcţia de la limita de vest a proprietăţii, aflată în stare de ruină. De asemenea, odată finalizată, clădirea va adăposti un muzeu dedicat familiei Minovici", a declarat Primarul General.

La Casa Cesianu, lucrările au început în luna noiembrie a anului trecut, iar în prezent stadiul acestora este de 50%. În două luni se va termina reabilitarea clădirii şi se vor demara lucrările de reabilitare a curţii unde se va amenaja un lapidarium. Casa Cesianu va prelua o parte din colecţiile aflate în patrimoniul Muzeului Municipiului Bucureşti.

La finalul vizitei, Primarul General a declarat că în cursul zilei de astăzi se va semna şi contractul pentru Observatorul Astronomic "Vasile Urseanu": ''Astăzi semnăm contractul de execuţie lucrări. Intră în şantier începând de luna viitoare şi trebuie finalizat până în luna aprilie a anului viitor. Sunt mândru că toate lucrările de reabilitare ale acestor monumente, realizate cu fonduri europene. Lucrările sunt în grafic. Sperăm să putem continua aceste acţiuni de reabilitare a caselor memoriale şi a monumentelor istorice din Bucureşti, esenţiale pentru identitatea oraşului şi pentru istoria României". 

 

×
Subiecte în articol: monumente istorice Sorin Oprescu