x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Noul imn al naţionalei. Ameninţare şi fascism! FIFA şi UEFA ne pot exclude din competiţii

Noul imn al naţionalei. Ameninţare şi fascism! FIFA şi UEFA ne pot exclude din competiţii

de Mihai Igirosanu    |    26 Aug 2014   •   14:47
Noul imn al naţionalei. Ameninţare şi fascism! FIFA şi UEFA ne pot exclude din competiţii
Federaţia condusă de fostul angajat băsist, Burleanu a comis o gafă de proporţii. FIFA şi UEFA ne pot exclude din competiţii

După nenumărate decizii stupide, nepotisme sau prietenii transformate în angajări, declaraţii corporatiste sau războaie personale purtate prin intermediul conferinţelor de presă, Federaţia Română de Fotbal a comis o gafă de mari proporţii. Site-ul oficial al forului prezidat de fostul politruc Răzvan Burleanu a publicat luni, chiar pe site-ul oficial, noul imn al echipei naţionale, o creaţie a trupei Iris, girată iresponsabil de către oficialii de la Casa Fotbalului. Unul dintre refrenele importante ale piesei care va fi lansată oficial pe 1 septembrie, este “Ori învingeţi, ori muriţi!”. Dincolo de exagerarea evidentă şI tenta de kamikaze dată unui sport care până la urmă nu are nicio legătură cu viaţa sau moartea, sloganul respectiv copiază un celebru îndemn al liderului fascist Benito Mussolini, lansat în urmă cu 76 de ani înaintea unei la fel de celebre finale de Campionat Mondial.

După rasism, avem şi fascism

Cunoscătorii istoriei fotbalului îşi amintesc, bineînţeles, un episod petrecut în 1938 înaintea finalei Cupei Mondiale din Franţa, Italia – Ungaria, meci desfăşurat pe Stade de Colombes din Paris. Cu puţin timp înaintea confruntării, dictatorul fascist Mussolini le-a trimis jucătorilor italieni, antrenaţi de Vittorio Pozzo, faimosul mesaj “Vincere o morire!” (“Ori învingem, ori murim!”). Spre norocul lor, italienii au câştigat finala cu 4-2, mulţumindu-l pe liderul fascist al cărui mesaj a făcut înconjurul planetei în acea epocă. După 76 de ani, conducătorii fotbalului românesc au considerat că neperformanta naţională are nevoie de un asemenea “imbold” pentru a obţine o calificare pe care, oricum, UEFA o oferă aproape pe tavă în goana după globalizare.

Ce riscă fotbalul românesc

Recent, Steaua a fost sancţionată de UEFA pentru câteva scandări rasiste răzleţe, în urma cărora a mai avut de suferit la unele meciuri din competiţiile europene. După cum se ştie, atât forul european, cât şi cel mondial, FIFA, sunt extrem de sensibile la astfel legături între fotbal şi rasism, fascism, extremism etc., iar gafele sunt sancţionate extrem de aspru, mergându-se chiar până la excluderea pe o perioadă determinată din competiţiile europene. Altfel, Federaţia Română de Fotbal riscă apariţia unor reacţii dure din partea Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării sau chiar a Consiliului Internaţional al Parlamentarilor evrei, for condus de cunoscutul congresman american Elliot Engel.




×