x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Observator - Romania in 5 minute

Observator - Romania in 5 minute

22 Sep 2006   •   00:00

16:29 - ANCHETA

PROCES. Senatorul Ilie Stoica a fost trimis in judecata alaturi de alte doua persoane, pentru ca ar fi agresat un om in 2004.
PLANGERE. Gheorghe Funar a spus ca va reclama renuntarea ilegala la datoria Irakului catre Romania, de 2,5 miliarde de dolari.

16:33 - PENSII

MODIFICARE. Pensionarii care au conturi deschise la Banc post vor putea sa-si ridice drepturile banesti de la banca si in luna octombrie. Masura anuntata ieri a fost luata in urma solicitarilor primite de la beneficiari, conform Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale. (E.M.)
FINAL. Procesul in care Valentin Ceausescu cere restituirea bunurilor confiscate in 1990 s-a incheiat la Tribunalul Bucuresti. Instanta a ramas in pronuntare si va decide si asupra situatiei juridice a fiului fostului cuplu prezidential privind perioada de opt luni in care acesta a fost arestat.

SARBATOARE - Evreii intra intr-un nou an
Din acesta seara, evreii sarbatoresc intrarea intr-un nou an. Potrivit calendarului ebraic, incepe anul 5767. De Rosh Hashana ("inceput de an"), evreilor le este interzisa orice activitate. In timpul ceremoniei de la sinagoga, se sufla in shofar (corn de berbec). La masa de Rosh Hashana se mananca in primul rand un mar inmuiat in miere, pentru ca anul ce incepe sa fie cat mai dulce. (Carmen Plesa)

CARAS SEVERIN - Inca un primar arestat preventiv
Primarul localitatii Pojejena, Omer Radovancovici, a fost arestat preventiv ieri pentru 29 de zile de Tribunalul Caras-Severin. El fusese retinut cu o zi in urma in timp ce incerca sa paraseasca tara pe la Vama Turnu, din judetul Arad. Radovancovici este cercetat, cel mai probabil, in legatura cu scandalul privind contrabanda cu tigari din duty-free-uri. In aceasta ancheta a fost arestat la 7 septembrie seful Politiei de Frontiera din Caras-Severin, Ion Cionca. (Mediafax)

EVENIMENT - Hora pentru "Fiii Gorjului"
Continuand traditia din fiecare an, Liga Culturala "Fiii Gorjului" organizeaza duminica, 24 septembrie, o intalnire gorjeneasca. Evenimentul va incepe la ora 10:00, la Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti". Printre manifestarile incluse in program se numara comemorarea a 25 de ani de la moartea interpretei gorjene Justina Baluteanu, lansari de carti si de CD-uri, o expozitie de arta populara cu vanzare, un spectacol de cantece si dansuri populare, dar si o hora campeneasca. (R.P.)

CONSTANTA - Dezinsectie la Spitalul Judetean
Spitalul Judetean de Urgenta Constanta, construit in urma cu 40 de ani, beneficiaza pentru prima data de o dezinsectie totala. O firma de specialitate s-a oferit sa sponsorizeze aceasta activitate. Masura a fost luata dupa ce medicii din sectia de pediatrie au reclamat "invazia" gandacilor in saloanele spitalului. O parte din pacienti si din rudele acestora au fost insa nemultumiti, pentru ca, din lipsa de paturi, dezinsectia se face cu bolnavii in saloane. (E. Sava)

SECTORUL 2 - Pasaj de 7,5 milioane de euro
Pana la finele anului, Primaria Sectorului 2 va incepe constructia unui pasaj suprateran peste calea ferata pe drumul judetean Pipera - Tunari. Sustinerea financiara a proiectului, de circa 7,5 milioane euro, este asigurata de Uniunea Europeana. Pasajul va fi construit la kilometrul 3 al drumului Pipera - Tunari, va avea o lungime de 216 metri si doua tronsoane de 1,5 metri, prevazute cu parapeti pietonali. Totodata, vor fi executate lucrari de racordare la drumurile laterale si vor fi amenajate sisteme de scurgere a apei. (Elena Stan)

DOSAR DNA - General sub ancheta
Printre cei 13 fosti si actuali ofiteri anchetati de DNA in contractul de schimb dintre MApN si compania Tofan Grup se numara si generalul Neculae Otelea, seful Directiei Logistice din Statul Major General. Dupa inceperea urmaririi penale, generalul a fost pus la dispozitia ministerului, iar in locul sau a fost imputernicit la comanda generalul Sandu Serea. Generalul Otelea este un apropiat al fostului sef al Armatei, generalul Eugen Badalan. In perioada derularii contractului de schimb, Otelea era sef al resurselor din Statul Major al Fortelor Terestre. (Razvan Belciuganu)

MAI - Excursie pentru promovarea imaginii
Ministerul de Interne vrea sa-si spele imaginea de institutie opaca, motiv pentru care organizeaza pe site-ul www.mai.gov.ro un concurs cu premii. Scopul concursului, care se va desfasura in perioada 07-22.09. 2006, este acela de "a creste vizibilitatea Ministerului de Interne in plan intern si international", dar si de a promova noul site al institutiei. Astfel, daca raspundeti corect la patru intrebari legate de activitatea MAI, puteti castiga premiul cel mare, un week-end la Brasov. (Magda Colgiu)

ANIVERSARE - Criminalist renumit, la 70 de ani
Unul dintre cei mai cunoscuti criminalisti din tara noastra, profesorul Vasile Lapadusi, implineste 70 de ani. Ne alaturam Asociatiei Criminalistilor din Romania, care ii ureaza "La multi ani!" celui care si-a dedicat 50 de ani din viata consolidarii Scolii romanesti de criminalistica. Profesorul Lapadusi este redactor-sef al Revistei Romane de Criminalistica.

DEZVALUIRI - Emil Hurezeanu, amenintat de Secu
Cunoscutul analist Emil Hurezeanu este invitatul de azi al lui Radu Tudor in cadrul emisiunii "Puterea din umbra", difuzata la Antena 3 incepand cu ora 22:10. Realizator de emisiuni la Europa libera, Hurezeanu face dezvaluiri in premiera despre momentele dificile de la München si amenintarile cu moartea primite de la emisarii Securitatii. In contextul unor dezbateri aprinse pe tema dosarelor de informatori de la CNSAS, Hurezeanu are un punct de vedere interesant, dezvaluind necesitatea existentei unui "cod" pentru interpretarea documentelor Securitatii.


EXERCITIU. Autoritatile sanitar-veterinare din Dambovita au simulat declansarea unui focar de gripa aviara in comuna Vacaresti. Exercitiul a avut loc in curtea unui satean, iar raspunsul participantilor a fost, dupa cum au spus organizatorii, foarte bun. Simularea fusese insa pregatita si anuntata din timp.
×
Subiecte în articol: observator