x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Observator - Romania in 5 minute

Observator - Romania in 5 minute

04 Mai 2006   •   00:00
Observator - Romania in 5 minute

Un nou obelisc se inalta la Costinesti

Prima piesa a obeliscului ce va fi instalat pe plaja din Costinesti, in locul monumentului luat de ape toamna trecuta, a ajuns ieri in statiune. Astazi urmeaza sa fie adusa si cea de-a doua bucata principala, de 40 de tone. Celelalte patru componente mai mici vor parasi santierul in zilele urmatoare, astfel incat, potrivit proiectantului Wilhelm Demeter, simbolul statiunii sa fie din nou in picioare in cateva saptamani. (P. A. Tudor)

Politisti scoliti de medici

Mai multi agenti din cadrul Politiei Rutiere Alba s-au specializat in acordarea de prim-ajutor in cazul accidentelor de circulatie. Potrivit purtatorului de cuvant al IJP Alba, Augustin Capalnas, cursurile si orele de practica au fost coordonate de specialistii de la Serviciul de Ajutor Maltez. (L. Dobrater)

Documentar - Mihaela Radulescu, in Africa de Sud

Pentru a realiza un nou documentar ce va fi difuzat in exclusivitate de Antena 1, Mihaela Radulescu a plecat in Africa de Sud. In calatoria ce va dura in jur de doua saptamani, Mihaela - studenta in anul I la Regie - va fi alaturi de sotul ei, care are intalniri de afaceri in aceasta tara. "Imi doresc sa invat sa fiu regizor, nu doar sa am o diploma. Si cum sotul meu va munci in aceasta perioada, m-am gandit ca e o buna ocazie pentru mine sa fac un nou film documentar, dupa cele din Irak si Afganistan, dar, evident, pe cu totul alta tema decat cea a razboiului", a spus vedeta Antenei 1. (C.S.)

Miting - Pensionarii au iesit in strada si la Cluj

Aproape 100 de pensionari clujeni au protestat ieri pe strazile orasului, nemultumiti de situatia lor materiala precara. Mitingul a fost organizat de o singura persoana, care a impartit 5.000 de fluturasi pentru a mobiliza oamenii. Ciaba Schwarz a recurs la acest gest dupa ce a fost nevoit sa astepte ore intregi la coada la farmacie, pentru a face rost de medicamentele compensate ale sotiei sale. Oamenii au fost primiti de subprefectul Calin Platon, care le-a promis ca va transmite revendicarile lor Guvernului. (Larisa Neagoe)

Proiect contestat - Bulevard in curtea Parlamentului

Curtea Palatului Parlamentului ar putea fi "strapunsa" de un bulevard care urmeaza sa fie construit pentru decongestionarea traficului din partea de nord pana in centrul Bucurestiului, potri-vit unui proiect prezentat in Comisia de urbanism a Primariei Capitalei. Secretarul general al Camerei, Georgeta Ionescu, a prezentat insa Birourilor Permanente reunite ieri o nota in care precizeaza ca Parlamentul nu si-a dat acordul pentru folosirea acestui teren. (D.P.)

Propunere PC - Bani de la Loterie pentru sinistrati

Partidul Conservator va solicita, in proxima sedinta de guvern, ca Executivul sa elaboreze un act normativ prin care 60% din profitul net al Loteriei Romane, calculat la inchiderea exercitiului financiar de la sfarsitul lunii mai, sa fie redirectionati catre refacerea caselor persoanelor sinistrate. Potrivit Mediafax, propunerea a fost facuta de presedintele Consiliului de Administratie al Loteriei Romane, Liliana Ghervasuc, si a fost discutata marti de Biroul Permanent al PC.

Probleme - SIPA mai are inca o luna de activitate

Termenul pana la care trebuia desfiintata Directia Generala de Protectie si Anticoruptie (fostul SIPA) din Ministerul Justitiei a fost prelungit pana la sfarsitul lunii iunie. Cele trei luni de zile acordate pentru punerea in practica a Hotararii de Guvern din 26 ianuarie s-au dovedit insuficiente pentru rezolvarea unor probleme privind evidenta arhivelor, personalul si bilantul contabil, au informat miercuri surse ministeriale.

Oradea - Italian cu droguri de 15.000 de euro

Politistii de la Crima Organizata din Oradea au prins un cetatean italian care avea asupra sa droguri in valoare de 15.000 de euro. O parte din marfa era ascunsa in autoturismul barbatului. Canabisul provenea din Maroc si urma sa fie valorificat in Romania. Italianul, cunoscut drept "Paolo", fusese monitorizat mai multa vreme si risca intre 15 si 25 de ani de inchisoare pentru trafic international de droguri. (Natalia Ivan)

Demisie - Floriana Jucan a plecat de la SPY

La cateva zile dupa aparitia primului numar al revistei SPY, Floriana Jucan s-a retras din functia de director general, "din considerente profesionale". "Am ales sa plec din cauza imixtiunii patronatului in continutul editorial. Cedand la primele presiuni, la primele telefoane, patronatul mi-a impus ca de la numarul 2 al publicatiei s-o transform intr-un produs exclusiv monden, bulevardier si facil" - a precizat Floriana Jucan. (C.S.)

Covasna - Hotelul Cerbul va fi dinamitat

Hotelul Cerbul din statiunea Covasna va fi dinamitat si reconstruit din temelii, pentru ca expertizele de specialitate au scos la iveala ca structura sa de rezistenta este precara, fiind afectata de cutremure. Cladirea, veche de 30 de ani, se afla acum in proprietatea SIF Transilvania. Conducerea sa sustine ca noul hotel va avea peste trei stele. SIF Transilvania va investi in Cerbul si in alte doua unitati hoteliere 15 milioane de euro.

Vaslui - Stresat de acuzatia de furt

Un fost angajat al Directiei Silvice Vaslui a solicitat in instanta 1,5 miliarde de lei "daune de sanatate" institutiei unde a lucrat. El sustine ca a fost stresat in timpul unui proces intentat de unitate pentru disparitia a 500 de litri de motorina. Procesul este acum pe rolul instantei de judecata. (Ana Ionascu)

Sibiu - Clanul Clamparu ramane in arest

Cei sapte membri ai clanului Clamparu, acuzati de implicare in activitati de crima organizata, vor ramane in continuare in arest pentru cel putin 30 de zile. Decizia a fost luata ieri de magistratii Tribunalului Sibiu. In sala de judecata, cei sapte inculpati au declarat ca nu vor contesta aceasta decizie a judecatorilor sibieni, pentru ca vor ca procesul sa se termine cat mai repede. Grupul condus de Ioan Clamparu a strans, din crima organizata, sume totalizand milioane de dolari.

Rejudecare - Zoia Ceausescu, din nou in proces

Dosarul in care Zoia Ceausescu cere deshumarea parintilor sai si efectuarea unei expertize medico-legale pentru stabilirea identitatii persoanelor ingropate in cele doua morminte din Cimitirul Ghencea Civil va fi rejudecat. Tribunalul Bucuresti a retrimis ieri dosarul instantei de fond, Judecatoria Sectorului 5. Magistratii de aici respinsesera toamna trecuta cererea fiicei lui Nicolae si a Elenei Ceausescu. Ei au obligat insa MApN sa demonstreze cu acte ca sotii Ceausescu sunt ingropati acolo.

Parlament - Bani pentru academicieni

Membrii titulari ai Academiei Romane vor primi o indemnizatie lunara bruta de 3.000 de lei noi, iar membrii corespondenti si membrii de onoare cu domiciliul in tara vor primi 2.500 de lei noi, au decis ieri deputatii. Ei au adoptat proiectul de lege care modifica legea privind organizarea si functionarea Academiei Romane. Indemnizatiile vor fi luate in calculul pensiei de stat si vor fi indexate anual cu rata inflatiei. (Carmen Vintila)

La Parchet - Vanghelie a lipsit de la audieri

Primarul Sectorului 5 al Capitalei, Marian Vanghelie, invinuit intr-un dosar in care este acuzat de abuz in serviciu si instigare la distrugere, nu a dat curs "invitatiei" de ieri la Parchetul Judecatoriei Sectorului 4. Vanghelie fusese citat pentru audieri, dar in fata procurorilor nu a aparut decat avocatul sau, care a cerut un nou termen pentru saptamana viitoare.
×
Subiecte în articol: observator