x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Observator - Romania in 5 minute

Observator - Romania in 5 minute

31 Oct 2006   •   00:00

16:17 - AVARIE

ALBA-IULIA. Locuitorii din noua cartiere au ramas fara apa potabila din cauza unei avarii produse la reteaua de alimentare a orasului.
CONSTANTA. Navigatia in Portul Constanta Sud si tranzitul pe Canalul Dunare - Marea Neagra, prin ecluza Agigea, au fost suspendate.

16:22 - VIZE ONLINE

SCANDAL. Cosmote Romania a atacat propunerea ANRC privind tarifele de interconectare. Operatorul a acuzat institusia ca "va permite Vodafone si Orange sa isi exploateze pozitia dominanta pe piata, in detrimentul competitorilor si al consumatorilor".
SIMPLIFICARE. Cetatenii romani care doresc sa calatoreasca in Israel vor putea solicita viza prin internet, fara a se mai deplasa la Ambasada din Bucuresti. Viza va fi aprobata online si va putea fi ridicata la sosirea in Israel, pe Aeroportul din Tel Aviv.

BURSE LA HARVARD - Master in Administratia Publica
Studentii si functionarii publici romani care doresc sa urmeze programele de master in Administratie Publica ale Universitatii Harvard se pot inscrie pana la 5 ianuarie in cadrul programului de burse Kokkalis pentru Europa Centrala si de Sud-Est. Studiile se vor efectua in cadrul Facultatii J.F. Kennedy. Functionarii publici profesionisti formati aici vor fi pregatiti conform noului statut de membru al UE pe care Romania il va avea de anul viitor. Mai multe detalii pentru persoanele interesate, la www.ksg.harvard.edu/kokkalis/fellowships.html.

EMBARGO INCALCAT - Marius Oprea face dezvaluiri socante
Consilierul personal al primului-ministru Calin Popescu Tariceanu si fost consilier al presedintelui Emil Constantinescu, Marius Oprea , a facut ieri dezvaluiri incendiare. Dezlegat de lege privind pastrarea secretului timp de cinci ani, dupa parasirea functiei de la Cotroceni, Oprea a spus ca detine dovezi ca in anul 1995, Romania, prin Romtehnica, a incalcat embargoul impus de NATO, livrand Iranului rachete sol-aer in valoare de 9 milioane de dolari. El a anuntat ca va depune denuntul la generalul de justitie Dan Voinea. (Violeta Fotache)

CERERE IN SENAT - "Stopati umilirea romanilor!"
Intr-o declaratie facuta ieri la Senat, liderul PC, Dan Voiculescu, a cerut MAE "sa solicite ferm Ambasadei Marii Britanii la Bucuresti sa inceteze jignirea cetatenilor romani care solicita viza de calatorie in aceasta tara". Senatorul PC a aratat ca romanii sunt priviti cu suspiciune, pusi sa astepte ore intregi in fata unor bariere in aer liber, sunt tratati cu dispret si chemati la interviu cu formule verbale sfidatoare, pentru astfel de umilinte romanii platind o taxa de 2.700.000 de lei, indiferent daca primesc viza sau nu.

VERDICT - Tender, hartuit si fara drepturi
Deputatii Comisiei pentru drepturile omului au pus un verdict in cazul omului de afaceri Ovidiu Tender. Parlamentarii au constatat ca in timpul anchetei penale, lui Tender i-au fost incalcate patru dintre drepturile fundamentale: prezumtia de nevinovatie, dreptul la libera exprimare, libertatea individuala si dreptul la un proces echitabil. Seful Comisiei, Nicolae Paun a inaintat cazul ministrului Justitiei si procurorului general pentru analizarea posibilitatii demararii unei anchete. (Violeta Fotache)

DECIZIE - CNA va avea 13 membri
Numarul membrilor CNA va fi suplimentat de la 11 la 13, dupa cum au decis ieri deputatii, care au adoptat pe articole o propunere legislativa de modificare a Legii audiovizualului semnata de toti reprezentantii grupurilor parlamentare. PNL si PD au anuntat insa ca sunt impotriva acestui proiect. Votul final va fi dat azi. Presedintele CNA, Ralu Filip, a declarat ca nu exista motive "serioase" pentru marirea numarului de membri in Consiliu. (Carmen Vintila)

PROIECTUL OMU - Regele Mihai, dat in judecata
Titularul "Proiectului Omu" l-a dat in judecata pe Regele Mihai I, alaturi de Primaria si Consiliul Local din Busteni si de alte doua comisii, sustinand ca autoritatile i-ar fi retrocedat ilegal fostului suveran suprafete de teren pe care urma sa se dezvolte proiectul turistic. Primul termen al procesului va avea loc astazi la Judecatoria Sinaia. Reprezentantul reclamantului este Octavian Ionescu, cel care l-a denuntat pe fostul consilier guvernamental Virgil Teodorescu ca ar fi primit bani pentru a da curs proiectului de investitii.

RETRAGERE - Guvernul asteapta cererea lui Macovei
"Guvernul nu are o pozitie pe acest subiect, intrucat nu a primit o solicitare oficiala pe care sa o ia in dezbatere si asupra careia sa ia o decizie", a declarat ieri purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu, referitor la intentia Monicai Macovei de retragere a proiectului de lege privind infiintarea Agentiei Nationale pentru Integritate (ANI). Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a declarat la randul sau ca ministrul Justitiei nu poate sa retraga proiectul, deoarece se afla in dezbaterea Camerei. (G.A.)

CLUJ - Ziaristi audiati pentru santaj
Sase sefi din conducerea Trustului de presa Gazeta au fost audiati ieri de lucratori ai Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT). Cei sase sunt invinuiti de constituirea unui grup infractional in vederea obtinerii de foloase necuvenite prin santajarea mai multor persoane din Cluj si Bistrita-Nasaud. Doi dintre audiati au fost retinuti si urmeaza sa fie prezentati instantei. (Larisa Neagoe)

REACTII TVR, acuzata de manipulare
Institutul National pentru Studiul Totalitarismului (INST) a acuzat TVR de manipularea opiniei publice. Marul discordiei: modul de derulare a programului "Mari Romani" prin care s-a realizat o campanie "fatisa" de denigrare a maresalului Ion Antonescu. INST apreciaza ca istoricul Adrian Cioroianu (foto), "avocatul" lui Ion Antonescu, nu a facut decat sa reduca personalitatea maresalului la "imaginea unui simplu criminal de razboi". (C.O.)


BISTRITA. Peste 300 de elevi de la Scoala Generala "Avram Iancu" din Bistrita au participat ieri la un protest spontan, organizat impreuna cu profesorii, in fata Prefecturii Bistrita-Nasaud, nemultumiti ca scoala in care invata nu are caldura, transmite Mediafax.
×
Subiecte în articol: observator