x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Observator - Romania in cinci minute

Observator - Romania in cinci minute

30 Sep 2006   •   00:00

15:15 DECES

CLUJ. Medicii au anuntat ca doi dintre cvadrupletii nascuti joi au murit cel mai probabil din cauza unei hemoragii cerebrale.
ALBA. Campania de promovare a Armatei si de atragere a militarilor voluntari a demarat cu o parada si o serie de spectacole.

15:20 DESCOPERIRE

RELICVA. Un sarcofag din epoca romana, datand cel mai probabil din secolele II-III, a fost descoperit la Alba Iulia in timpul unor lucrari de introducere a retelelor de apa si canalizare. Sarcofagul din piatra a fost gasit intact si contine, potrivit arheologilor, scheletul unei patriciene.
VRANCEA. Tribunalul a admis solicitarea PSD de incetare a mandatelor a sase din cei sapte consilieri PSD Vrancea care au trecut de la PSD la PNL si PD si care au votat hotararea de inlocuire a lui Marian Oprisan de la sefia Consiliului Judetean.

SARBATOAREA SCAFANDRILOR. Statul Major al Fortelor Navale a organizat ieri la Constanta un ceremonial militar si religios, precum si exercitii demonstrative specifice scafandrilor militari. Manifestarile au fost dedicate "Zilei Scafandrului Roman", dar si sarbatoririi a trei decenii de la infiintarea Centrului 39 Scafandri.

CONFESIUNE - Pintilie a avut angajament la Secu’

Lucian Pintilie, fiu de fost detinut politic, recunoaste ca a acceptat la varsta de 17 ani sa colaboreze cu Securitatea, dar sustine ca nu a dus pana la capat angajamentul asumat. Intr-un interviu citat pe site-ul postului Realitatea TV, marele regizor, unul dintre cei mai activi disidenti romani ai anilor ’80, isi justifica acceptul: "Din sete de pitoresc si spirit de aventura, mai degraba, decat de frica". Pintilie subliniaza ca a realizat "nu atat monstruozitatea faptului, cat imposibilitatea organica de a indeplini un anume tip de performanta" abia in clipa cand i s-a cerut primul raport. Atunci, sustine Pintilie, reactia sa a fost urmatoarea: "Nu pot, domnule, s-o faca altii daca pot!".

ANCHETA - Fostul prefect de Iasi, eliberat

Fostul prefect de Iasi, Radu Prisacaru, si celelalte trei persoane arestate impreuna cu el intr-un dosar de coruptie vor fi cercetati in stare de libertate. Decizia a fost luata de magistratii Curtii de Apel Bucuresti, care au admis contestatia depusa la sentinta Tribunalului Bucuresti care le prelungise suspectilor mandatele de arestare. Prisacaru nu va avea voie sa paraseasca tara.

BUCURESTI - Flagrant de droguri esuat

Un membru al clanului "Stoaca" din Capitala a fost dat in urmarire si in consemn la frontiera dupa ce a reusit sa scape de politisti in urma unui flagrant. Cristinel Dinu, suspectat ca ar face trafic cu droguri, fusese prins in operatiunea desfasurata joi seara in cartierul Ferentari. El a fortat insa cu masina barajul Politiei si a fugit. Ofiterii au tras aproape zece focuri de avertisment, dar fara rezultat. Anchetatorii au gasit la domiciliul interlopului heroina si metadona.

BUZAU - Arhitectul-sef, cercetat pentru fals

Arhitectul-sef al municipiului Buzau, Pompiliu Campeanu, si adjunctul sau, Carmen Magazin, sunt urmariti penal pentru abuz in serviciu, fals si uz de fals. Concret, ei sunt acuzati ca in calitate de director al Directiei Urbanism si Amenajarea Teritoriului, respectiv al sectiei Urbanism din cadrul Primariei, ar fi eliberat ilegal autorizatii de construire pentru realizarea unor lucrari. In acelasi dosar este anchetat si un inspector din cadrul Serviciului Autorizari si Control in Constructii.

COVASNA - Tocana de mistret de un sfert de tona

O uriasa tocana din carne de mistret va fi preparata duminica in localitatea covasneana Malnas, unde timp de doua zile va avea loc Festivalul vanatorilor. Tocana va cantari 250 de kilograme, iar pregatirile pentru acest eveniment au inceput de cateva zile. Vanatorii au adunat ingredientele ce vor da savoare mancarii si au capturat un mistret de 150 de kilograme. Primarul localitatii Malnas, Kasleder Jozsef, a declarat ca vor fi suficiente portii pentru a-i satura pe toti participantii la festival.

BISTRITA - Inspector rutier acuzat de furt

Un inspector din cadrul Autoritatii Rutiere Romane (ARR), filiala Bistrita-Nasaud, a fost retinut de politisti pentru mai multe infractiuni pe care le-ar fi comis in perioada decembrie 2005-iunie 2006. El este acuzat ca a furat un laptop si doua carnete interbus, dar si ca a eliberat in fals cinci atestate profesionale pentru conducatori auto. Inspectorul a fost prezentat instantei cu propunerea de arestare preventiva.

TARGU-MURES / Elev atacat cu ranga la liceu

Un elev a fost lovit cu ranga, in curtea unui liceu din Targu-Mures, de un tanar suparat ca nu este lasat sa vorbeasca cu o fata. Incidentul s-a petrecut joi dupa-amiaza, dar a fost facut public de Politie abia ieri. Agresorul intrase in incinta impreuna cu un prieten, sarind gardul. Elevul care l-a acostat a fost lovit in cap, la fel ca si colegul care era cu el. Cei doi tineri au fost preluati de SMURD si internati.

MASURA - Se ieftineste benzina

Petrom a anuntat ca reduce de azi preturile carburantilor comercializati in reteaua de distributie cu 2 bani/litru la benzina si motorina, ca urmare a scaderii cotatiilor internationale la produsele petroliere si a aprecierii leului in raport cu principalele valute. Astfel, un litru de benzina ECO Premium va costa 3,40 lei, iar benzina Premium 95 fara plumb va fi comercializata cu 3,38 lei/litru. In ceea ce priveste motorina, preturile coboara la 3,34 lei (Top Euro Diesel 4) si 3,29 lei (Euro Diesel 4). (E.M.)

×
Subiecte în articol: observator