x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Trecerea la ORA DE IARNĂ. Cum ne afectează organismul şi sfaturile specialiştilor

Trecerea la ORA DE IARNĂ. Cum ne afectează organismul şi sfaturile specialiştilor

24 Oct 2014   •   18:47
Trecerea la ORA DE IARNĂ.  Cum ne afectează organismul şi sfaturile specialiştilor

În fiecare an, în ultima duminică a lunii octombrie se trece la ora de iarnp. În acest an, în noaptea de 25 spre 26 octombrie, ceasul se va da cu o oră înapoi, ora 4,00 devenind ora 3,00.

În orice punct de pe glob, ceasul va indica același minut, ora fiind stabilită de Convenția fusurilor orare. Astfel, pornind de la meridianul de origine - Greenwich, Marea Britanie, la fiecare 15 grade de longitudine, în sens pozitiv, către est, se adaugă o oră în plus. Fusul orar din România corespunde orei Europei Orientale - ora fusului 2.

Ora de vară este o urmare a unei convenții europene, la care România este participantă din 1979, și corelată cu cea practicată în Uniunea Europeană în 1997.

Potrivit specialiştilor, trecerea la ora de iarnă poate produce unele perturbări de bioritm, chiar dacă oferă o oră în plus pentru somn.

Deşi este mai puţin nefastă în termeni de tulburări ale somnului decât trecerea la ora de vară, când noaptea devine mai scurtă cu o oră, schimbarea orei este resimţită mai ales la persoanele mai fragile, precum copiii şi bătrânii, relatează ziarul ladepeche.fr, citat de Agerpres.
Perturbările produse pot fi nefaste pentru sănătate şi pot tulbura nu doar somnul, ci pofta de mâncare, capacitatea de muncă, concentrarea şi stările de dispoziţie. Pentru a diminua efectele cât mai mult, specialiştii fac câteva recomandări pentru a trece cu bine la ora de iarnă.

Între acestea, reglarea ceasului în ajun. Persoanele supuse stresului pot simţi o stare de angoasă ca urmare a posibilităţii de a uita să schimbe ora şi mai ales de faptul că trebuie să regleze ora la toate echipamentele electronice. Deşi majoritatea aparatelor (computere, televizoare, DVD) se reglează automat, ceasurile trebuie reglate manual şi este bine să se facă cu anticipaţie. A schimba ora în ajun prezintă avantajul de a obişnui organismul înainte de a se produce schimbarea.

O altă recomandare este de a merge la culcare cu o oră mai târziu sâmbătă seara. În acest fel, numărând aceleaşi ore de somn, trezirea de dimineaţă se va face la o oră considerată ca obişnuită.

Specialiştii sfătuiesc totuşi să nu se lenevească prea mult duminică în pat. Dacă dormim prea mult, riscăm ca duminică seară să nu ne fie somn la ora când trebuie să mergem la culcare.

Unele persoane acuză o oboseală puternică după schimbarea orei, însoţită eventual de o senzaţie de disconfort şi chiar de dureri de cap. Pentru a depăşi această stare este nevoie de multă odihnă şi de necesitatea de a adopta un ritm de viaţă (muncă, ore de masă şi de culcare) ce corespunde trecerii la noua oră. Simptomele vor trece în câteva zile sau în maximum câteva săptămâni.

×