x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator În noaptea aceasta trecem la ora de iarnă. Dar care e scopul orei de vară?

În noaptea aceasta trecem la ora de iarnă. Dar care e scopul orei de vară?

27 Oct 2012   •   10:45
În noaptea aceasta trecem la ora de iarnă. Dar care e scopul orei de vară?

În noaptea aceasta trecem la ora de iarnă, ceea ce înseamnă că trebuie să dăm ceasurile cu o oră înapoi. Trecerea la ora de iarnă înseamă că ora 04.00 va deveni ora 03.00.

Ora de iarnă este considerată ora oficială a unui stat. În fapt, din noaptea aceasta trecem la ora standard a României, cu două ore în plus față de meridianul de la Greenwich.

Începând cu 1997, România s-a aliniat statelor Uniunii Europene în ceea ce privește data la care se trece fie la ora de vară, fie la ora de iarnă. Ora de iarnă începe în fiecare ultimă duminică a lunii octombrie, în timp ce în ultima duminică a lunii martie, ceasul este dat cu o oră înainte, pentru trecerea la ora de vară.

Ideea orei de vară are ca scop economisirea energiei electrice. Dându-se ceasul cu o oră înainte, se poate profita mai mult de lumina naturală a soarelui, apusul venind în jurul orei 21.00 față de ora 20.00, cum ar fi dacă s-ar păstra doar ora standard.

În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în anul 1932, datele de schimbare fiind prima duminică din aprilie și prima duminică din octombrie. Timp de doi ani, între 1940 și 1942, România a renunțat la ora de iarnă, fiind folosită doar ora de vară. În 1943, țara noastră s-a reîntors la ora de iarnă, care a fost timpul standard până în 1979, când s-a reintrodus trecerea la ora de vară. 

×
Subiecte în articol: ora de iarna ora inapoi ora de vara