x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pamantul se surpa si in Rosia Amaradia

Pamantul se surpa si in Rosia Amaradia

13 Mar 2005   •   00:00

OBSERVATOR
50 de familii din localitatea gorjeana Rosia de Amaradia risca sa-si vada casele daramate in orice moment.
GABRIELA MLADIN

Deznadajduite, 10 dintre acestea deja cauta solutii pentru a-si parasi locuintele de o viata. Peretii sunt crapati, in asa fel, incat printre acestea se poate baga mana. Zona este puternic afectata de alunecarile de teren si, in afara caselor, peste 25 de hectare de teren sunt distruse. Alunecarile s-au produs ca urmare a defrisarii padurii din zona care stabiliza solul si a exploatarilor miniere din apropiere.

GROAZA. De trei zile, oamenii sunt speriati ca in orice moment se pot trezi cu casa peste ei. Totul a inceput sa se darame imediat dupa ce vremea s-a incalzit si zapada topita s-a infiltrat in pamant. Dintre cele 50 de familii, 10 se gandesc deja sa paraseasca gospodariile in care au trudit o viata. Chiar daca ar dori sa-si construiasca o alta casa, localnicii nu mai au unde, pentru ca si terenurile le sunt afectate. Peste 25 de hectare de teren au luat-o la vale.

Primarul comunei Rosia de Amaradia, Cristian Faitar, spune ca terenul s-a deplasat cu 40 de metri. Alunecarile de teren agricol s-au produs la o distanta de mai putin de 500 de metri de casele localnicilor. Oamenii sunt nevoiti sa dea pamantul la o parte in fiecare zi.

DEFRISARI. Alunecarile s-au produs ca urmare a defrisarii padurii din zona si a exploatarilor miniere. Tot ce le-a mai ramas oamenilor din zona afectata este un semn din partea autoritatilor. Vor sa le spuna cineva daca mai pot locui in casele lor. Prefera sa le paraseasca, decat sa se darame peste ei. Pana in acest moment, autoritatile locale nu au facut nici un demers.

×
Subiecte în articol: observator