x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Papa Francisc, pelerin în România

Papa Francisc, pelerin în România

de Monica Cosac    |    31 Mai 2019   •   09:30
Papa Francisc, pelerin în România

„Primul Papă al Americilor, un paladin al săracilor şi al celor mai vulnerabili dintre noi”, scria fostul preşedinte al Statelor Unite ale Americii, Barak Obama, despre actualul Suveran Pontif. Este primul Papă iezuit din istorie, primul Papă non-european, primul Papă care a ales numele de Francisc, acelaşi cu al sfântului din Assisi. Papa Francisc, cel care i-a uimit pe toţi cu entuziasmul său contagios, cu simplitatea gesturilor şi cuvintelor sale, dar şi cu disponibilitatea sa de a sta în mijlocul oamenilor, în special alături de cei săraci şi bolnavi, este pentru trei zile, pelerin în România.

Argentinian de origine piemonteză, Jorge Mario Bergoglio - devenit peste ani Papa Francisc - s-a născut la 17 decembrie 1936 la Buenos Aires, iar idealul său a fost, întotdeauna, să fie în serviciul semenilor. A studiat chimia la Buenos Aires, dar şi-a luat licenţa în filosofie, iar până la 33 de ani, când a devenit sacerdot, a predat literatura şi psihologia. La 34 de ani obţine a doua licenţă, în teologie, iar în anii '80 era rector la Facultatea de Teologie din San Miguel. Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit Cardinal în 2001.

 

Pe lângă limba spaniolă, Papa Francisc vorbeşte cursiv italiana, engleza, franceza, germana, latina, şi într-o măsură mai mică portugheza. Apreciază literatura scrisă de Hölderlin, Jorge Luis Borges şi Dostoievski, îi plac filmele neorealismului italian şi urmăreşte cu pasiune meciurile de fotbal.

 

Omul anului”, în 2013

Atunci când a fost ales Papă, pe 13 martie 2013, a primit omagiul cardinalilor în picioare, fără să se aşeze pe scaunul pregătit pentru el în faţa altarului, şi s-a prezentat credincioşilor îmbrăcat cu un veşmânt simplu alb şi purtând o cruce de fier pe piept, nu de aur. Şi n-a încălţat nici clasicii pantofi roşii ai Papilor. În 2013, Papa Francisc a fost ales „Omul Anului”, de către revistele Time şi Vanity Fair.

 

Trei zile de pelerinaj

Papa Francisc începe, astăzi, o vizita de trei zile în ţara noastră, o vizită pastorală cu puternice valențe ecumenice, care se va desfăşura sub motto-ul „Să mergem împreună”. Prima oprire este la Bucureşti.

11:15 – Ajunge pe Aeroportul „Henri Coandă” din București, unde va fi întâmpinat de către preşedintele Klaus Iohannis şi are loc ceremonia de bun venit

 

12:05 – Ceremonia oficială de primire, la Palatul Cotroceni. Papa Francisc şi preşedintele român vor avea convorbiri tête-à-tête, iar la 13:05 are loc întâlnirea Sanctităţii Sale cu autoritățile statului, societatea civilă și corpul diplomatic

 

15:45 – Sosire la Palatul Patriarhiei

 

16:15 – Întâlnire cu Sinodul Permanent al Bisericii Ortodoxe Române, la Palatul Patriarhiei

 

17:00 – Sosire la Catedrala Națională, unde va spune rugăciunea „Tatăl Nostru”,

 

18:00 – Sosire la Catedrala Romano-Catolică „Sfântul Iosif”, unde are loc Sfânta Liturghie

 

Sâmbătă, 1 iunie 2019, Papa Francisc merge la Sanctuarul marian din Șumuleu-Ciuc, iar după-amiază ajunge la Iaşi. Duminică, va participa la ceremonia de Beatificare a celor 7 Episcopi greco-catolici martiri pe Câmpia Libertății din Blaj, iar la 16:55 va ajunge la Aeroportul din Sibiu, unde va avea loc ceremonia de rămas bun.

 

Veşmântul liturgic pe care Papa Francisc îl va purta la ceremonia de la Şumuleu Ciuc, pe1 iunie, a fost creat de un designer din Satu Mare. Pentru că Sfântul Părinte preferă simplitatea, designerul a ales un material din fibre naturale, fără fir de aur, iar pe veşmânt va fi imaginea statuii Fecioarei Maria de la Catedrala din Şumuleu Ciuc, dar şi logo-ul vizitei Papale.

 

Monedă dedicată vizitei Papei Francisc

Banca Naţională a României (BNR) a lansat, ieri, în circuitul numismatic, monede din aur şi alamă pentru colecţionare şi va pune în circulaţie o monedă din alamă, cu tema Vizita Apostolică a Sanctităţii Sale Papa Francisc în România. Tirajele acestei emisiuni numismatice sunt: 500 de bucăţi pentru moneda din aur; 10.000 de bucăţi pentru moneda din alamă pentru colecţionare; 1.000.000 de bucăţi pentru moneda din alamă pentru circulaţie.

 

×
Subiecte în articol: vizita papa francisc