x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pentru magistraţi: Pedepse blânde sau deloc

Pentru magistraţi: Pedepse blânde sau deloc

de Violeta Fotache    |    05 Noi 2009   •   00:00

Fiindcă legea permite, tot mai mulţi magistraţi driblează Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), scăpând de sancţiuni disciplinare prin pensionarea în regim de urgenţă. Ieri, cazul judecătoarei Marioara Dumitru, cea care s-a aliat cu un primar şi un poliţist pentru a înşela firma de asigurări a maşinii sale, a fost închis tocmai după modelul indicat.

Acuzată că şi-a înscenat un accident rutier pentru a nu plăti din propriul buzunar reparaţiile maşinii sale, judecătoarea Marioara Dumitru, de la Curtea de Apel Piteşti, a scăpat ieri de abaterea disciplinară pentru care era cercetată (art. 99 lit. b din Legea nr. 303/2004, constând în intervenţia pentru soluţionarea unor cereri ale altor persoane, altfel decât în limita cadrului legal reglementat pentru toţi cetăţenii).

Pentru o asemenea abatere, judecătoarea Marioara Dumitru risca excluderea din magistratură, sancţiune maximă. Însă, după amânări pe motive medicale şi pentru pregătirea apărării, ieri Secţia pentru judecători în materie disciplinară a CSM n-a mai avut ce să judece. Acţiunea a rămas fără obiect, deoarece, între timp, chiar la data de 2 noiembrie, judecătoarei i-a ieşit semnat şi parafat decretul de pensionare. Actul prezidenţial nu putea ieşi fără ca să plece cererea de pensionare mai întâi de la CSM.

Regretabil faptul că legea permite aceste situaţii, detestabil faptul că nimeni nu ia nici o măsură pentru modificarea legislaţiei. Nu e prima oară când se cheltuiesc bani cu cercetarea preliminară şi cea din cadrul acţiunii disciplinare faţă de magistraţi, pentru ca apoi să se dea curs cererii de pensionare, pe care desigur aceştia au depus-o, după ce împotriva lor s-a declanşat acţiunea disciplinară.

Dacă mai socotim şi faptul că atunci când se întâmplă ca membrii CSM să poată judeca şi dispune sancţiuni, precum excluderea din magistratură, de cele mai multe ori, măsurile sunt desfiinţate la instanţa supremă (cel mai recent caz este cel al procurorilor sancţionaţi pentru cazul Gorbunov, care au fost repuşi în funcţie), atunci este clar că sancţiunile de bază rămân avertismentul şi diminuarea veniturilor salariale cu 15% pe trei luni (judecătorul Rotaru Mihai, de la Judecătoria Bârlad, sancţionat astfel pentru executarea funcţiei cu gravă neglijenţă).

×
Subiecte în articol: observator