Fiica preşedintelui Consiliului Judeţean Prahova, Andreea Cosma, este urmărită penal într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani. Prejudiciul este de 35 de milioane de euro. În acelaşi dosar este anchetat şi Marcel Păvăleanu, fost angajat al Secretariatului General al Guvernului – SGG. Pe 1 noiembrie procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti au audiat-o pe Andreea Cosma şi au dispus începerea urmăririi penale, conform presei locale. Totodată, anchetatorii au decis şi instituirea sechestrului asigurător asupra conturilor cabinetului notarial pe care fiica preşedintelui Consiliului Judeţean îl deţine. Mircea Cosma a declarat ieri pentru Antena 3 că nu ştie nimic despre acest caz: “Eu nu ştiu nimic. Fata mea este plecată în concediu în China şi vine pe data de 9. Mie nu mi-a spus nimic, nu cunosc nimic. Nu cunosc problema. Când vine, o întreb”.
Evaziune fiscală
Pe 19 octombrie, magistraţii Tribunalului Prahova au decis arestarea pentru 29 de zile a lui Marcel Păvăleanu şi a altor cinci persoane pentru spălare de bani şi evaziune fiscală. Păvăleanu şi-a început cariera politică la PSD Plopeni, apoi a fost mebru în consiliul de administraţie al Ploieşti Industrial Parc SA, firmă deţinută de Consiliul Judeţean Prahova. Conform declaraţiei de avere din februarie 2013, atunci când a fost numit în funcţie la SGG, Marcel Cristian Păvăleanu a achiziţionat între 2009 şi 2012 bijuterii în valoare de 15.000 de euro. În ianuarie 2013, cu o lună înainte să fie angajat al SGG, el a cesionat către Cecilia Stroe, şi ea arestată în dosarul de spălare de bani şi evaziune fiscală, firma Marconstruct Company SRL pentru suma de 200 de ron şi către Margareta Păvăleanu 99% din firma Biogreen Expert SRL, tot pentru 200 de ron. Biogreen Expert, care şi-a schimbat denumirea în Asfalt Sud Expert SRL, avea în 2012 o cifră de afaceri de puţin peste 50.000 de ron. Margareta Păvăleanu şi-a cedat în 2001 toate părţile sociale de la firma Rapetrom SA din Ploieşti către Luana Okolisan. Soţul acesteia a fost trimis în judecată pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi evaziune fiscală în afaceri cu benzină şi motorină, folosindu-se de Rapetrom, unde soţia sa era administrator.
Cariera lui Păvăleanu în SGG s-a încheiat după trei luni. Şi la numirea şi la eliberarea în funcţie, declaraţia de avere arăta că, din 2006, Păvăleanu avea 50.000 de euro în cont. Din declaraţia de avere reiese că Marcel Cristian Păvăleanu a rămas administartor la Marconstruct Company şi director adjunct la Grup Cons Expert, o societate comercială care are sediul la aceeaşi adresă cu Marconstruct. Marconstruct Compant SRL a avut în 2012 o cifră de afaceri de aproape 10 milioane de ron şi un profit de circa 70.000 de ron, de zece ori mai mult decât în 2011. În 2010 firma înregistra pierderi de aproximativ 600 de ron, fără a avea precizată vreo cifră de afaceri. În aceste condiţii, tranzacţia prin care firma a fost cesionată de Păvăleanu către Stroe este cel puţin bizară. Grup Cons Expert, o firmă care activează în domeniul imobiliar, avea în 2012 o cifră de afaceri de aproape 600.000 de ron, este deţinută şi administrată de Răzvan Alexe. Una şi aceeaşi persoană care a fost împrumutată de Păvăleanu cu 35.000 de euro. Asta înseamnă că Păvăleanu în calitate de angajat şi-a împrumutat patronul cu zeci de mii de euro, deţinând în acelaşi timp cu Veronica Alexe două terenuri, unul intravilan şi unul extravilan, în Otopeni. Şi pentru Răzvan Alexe procurorii au cerut arestarea în dosarul care îl are protagonist pe Păvăleanu, dar magistraţii au decis să disjungă cauza în ceea ce-l priveşte.