x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Presa germană: “Imigraţia sărăciei? Românii sunt prea săraci să emigreze”

Presa germană: “Imigraţia sărăciei? Românii sunt prea săraci să emigreze”

de Istvan Deak    |    18 Oct 2013   •   16:13
Presa germană: “Imigraţia sărăciei? Românii sunt prea săraci să emigreze”

În Germania continuă acuzaţiile clasei politice că, de la 1 ianuarie 2014, românii vor invada ţara pentru a abuza de sistemul social, un fenomen denumit deja “Imigraţia sărăciei”. Jurnaliştii de la Frankfurter Rundschau şi Berliner Zeitung vin cu contraargumente care să demonteze aceste ipoteze. “România este în criză. În ultimii cinci ani, veniturile au scăzut, iar alcoolismul şi consumul de droguri au crescut. Chiar şi aşa relativ puţini săraci îşi părăsesc ţara”, notează Frankfurter Rundschau . “În ciuda dreptului la libera circulaţie, garantat de UE, românii sunt blocaţi în tara lor din cauza problemelor sociale. Cei care ajung în străinătate se şi întorc acasă”, scoate în evidenţă Berliner Zeitung.

Românii nu migrează spre Bucureşti?
“Economia României îşi revine treptat, dar oamenii simpli nu resimt asta. Venitul pe cap de locuitor s-a situat în 2012 la 194 de euro, faţă de 265, cât era în 2007. Un studiu economic a scos în evidenţă faptul că patru din zece români trăiesc de pe o zi pe alta. Media europeană este la 24%. Relansarea economiei oferă perspective în zona infrastructurii şi a parcurilor industriale, nu şi în zona ajutoarelor pentru săraci. Colectivizarea a dus la sărăcirea populaţiei, în special a romilor. În Moldova, Oltenia şi Dobrogea, 28-33% dintre oameni trăiesc din 100 de euro pe lună. În Bucureşti rata este de doar 4%. Chiar şi aşa nu pleacă nimeni în capitală”, consideră la unison jurnaliştii germani.

Cifre statistice
“Diminuarea TVA la pâine de la 24 la 9% este o măsură care îi va afecta direct pe oamenii săraci din Bucureşti. Programe de tipul 'cornul şi laptele' dezvăluie mai multe despre starea naţiunii, decât ajută în realitate. Deoarece copiii înfometaţi nu se pot concentra la cursuri, Guvernul oferă gratuit un corn şi 200 de mililitri de lapte. Conform Unicef, 8,4% dintre minorii din România trăiesc la limita sărăciei şi dispun de mai puţin de patru euro pe zi. 35% dintre aceştia sunt de etnie romă. 17% este rata abandonului şcolar în România, cea mai mare din UE. Consumul de tutun, alcool şi droguri în rândul minorilor este în continuă creştere. În 2012, 17.000 de minore au devenit mame”, remarcă sursele amintite.

“Satele părăsite”, doar o iluzie?
Românii din sudul şi estul ţării aleg să plece în Spania, Italia, Franţa sau Portugalia, în timp ce aceia din Banat şi Transilvania preferă Germania, Austria şi Ungaria. Că ar urma să emigreze tocmai aceşti săraci este o iluzie. Chiar dacă populaţia a scăzut cu 2,6 milioane de locuitori în ultimii 10 ani, 94% au plecat pentru a munci. 75% dintre ei s-au întors după un an. Doar din Spania s-au întors 250.000 de români în 2012. Studiile finanţate de Guvernul român din fonduri europene au scos la iveală că sunt localităţi unde 50% dintre locuitori sunt plecaţi în străinătate, dar ei se întorc mereu acasă. Satele părăsite invocate în presa străină nu sunt confirmate de aceste studii”, concluzionează cele două publicaţii.

×
Subiecte în articol: presa germana imigranti romani