x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Profil de candidat: Avere uriasa din salariul de bugetar

Profil de candidat: Avere uriasa din salariul de bugetar

de Cristian Anton    |    05 Dec 2016   •   18:01
Profil de candidat: Avere uriasa din salariul de bugetar
Sursa foto: Daniel Stoenciu

Cristian Gheorghe Darie este primul pe lista candidaţilor pentru Senat a Partidului România Unită (PRU) la Constanţa. Fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa (CJC) şi trezorier al organizaţiei PSD de la malul mării, Darie a fost unul din liderii marcanţi ai grupării Mazăre-Constantinescu, care a controlat cu mână de fier tot ce a însemnat economie tomitană între anii 2000 şi 2015.

Cristian Darie este unul din foştii lideri PSD Constanţa care au reuşit să cadă în picioare după ce foştii stăpâni ai judeţului, Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu, s-au prăbuşit sub povara dosarelor DNA. Ca vicepreşedinte al CJC, Darie a acumulat o avere uriaşă, iar asta reiese şi din ultima sa declaraţie de bugetar. Candidatul PRU la Senat deţine nouă terenuri în municipiul Constanţa, staţiunea Mamaia şi comunele Nicolae Bălcescu, Mihail Kogălniceanu şi Agigea, cu o suprafaţă totală de 47.000 de metri pătraţi. Darie a declarat şi 18 terenuri extravilane cu o suprafaţă totală de 144.000 de metri pătraţi în comuna Dobromir, dar şi o clădire în Nicolae Bălcescu, trei apartamente în Constanţa şi restaurantul “Casa Teleorman” din staţiunea Mamaia. Interesant este faptul că toată această impresionantă avere imobiliară este trecută pe numele soţiei, Ruxandra Luminiţa Darie, controversat notar din Constanţa. Fostul lider PSD preluat de PRU se mai laudă cu bijuterii de 11.000 de euro, tablouri de 15.000 de euro şi un ceas Piaget, în valoare de 15.000 de euro. Ce-i drept, Darie are pe cap şi problema celor două credite de peste un milion de euro luate în 2007 de la Volksbank.

Probleme penale şi executări silite

Faţă de declaraţiile anterioare, Cristian Darie a “pierdut” patru case în comuna Topalu şi trei bărci cu motor, fără a menţiona pe undeva cât a câştigat din înstrăinarea acestora. Cum, de altfel, nu declară ce venituri a obţinut din arendarea zecilor de hectare pe care le deţine şi nici cele încasate de soţia sa, în calitate de notar public. Candidatul PRU a declarat în schimb doar salariul său de fost vicepreşedinte CJC, în valoare de 71.886 lei brut. Nici cu executarea sa silită nu se laudă Darie, dar aceasta e o problemă care îl macină pe politician de ani de zile. Candidatul PRU trebuia să returneze milionul de euro către Volksbank până în 2013, dar nu a reuşit, astfel încât i s-au scos la licitaţie mai multe imobile din Constanţa, dar şi restaurantul din Mamaia. Executarea silită nu este singura problemă a familiei Darie.

Soţia politicianului este implicată în celebrul dosar al retrocedărilor, care îi vizează, în principal, pe Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu, iar acum câţiva ani a fost trimisă în judecată de DNA pentru complicitate la spălare de bani, într-un dosar cu un prejudiciu de 30 de milioane de lei adus CJC şi un milion de lei în dauna statului.  

Afacerile cu vie lipsesc din declaraţie

Cristian Darie a fost sau este asociat în mai multe firme sau asociaţii. Candidatul PRU este membru fondator al Asociaţiei Better Business Bureau, al Asociaţiei Clubul Sportiv Backgammon Constanţa şi al Asociaţiei de Vânătoare şi Pescuit Topalu, dar şi asociat în firmele Asociaţii SRL, General Auto Trading SRL, Pleisty SRL şi General Grup SRL. Faţă de anterioarele declaraţii, au dispărut cinci firme, inclusive cea prin care deţinea câteva zeci de hectare de viţă de vie.

Doar martor în dosarele de corupţie

Candidatul PRU Constanţa pentru Senat a fost unul din strategii PSD. Cristian Darie a reuşit, constant, să obţină cele mai bune scoruri electorale în zecile de localităţi pe care le avea în grijă, iar ca trezorier a dirijat banii uneia din cele mai puternice şi bogate organizaţii PSD din ţară. În ciuda apartenenţei sale la gruparea Mazăre- Constantinescu, Darie nu face obiectul nici unui dosar de corupţie care-i vizează pe foştii săi colegi de partid. Apare doar ca martor în speţele care-l vizează pe Nicuşor Constantinescu, de unde se poate deduce că şi-ar fi putut negocia situaţia prin diverse denunţuri, practică des întâlnită în politica românească.

Cristian Darie a fost unul din liderii PSD Constanţa, din perioada de aur a filialei social-democrate de la malul mării. A rămas pe eşichierul de stânga al politicii şi candidează acum pentru PRU.

×