x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Radu Boroianu: "Am un singur ţel: promovarea culturii româneşti"

Radu Boroianu: "Am un singur ţel: promovarea culturii româneşti"

05 Mai 2015   •   13:08
Radu Boroianu: "Am un singur ţel: promovarea culturii româneşti"
Sursa foto: Foto: Adrian Manolache / Jurnalul National

 Noul preşedinte al Institutului Cultural Român, Radu Boroianu, a anunţat, marţi, că va prezenta, la începutul lunii august, strategia ICR pe următorii trei ani, precizând că singurul său ţel este promovarea culturii româneşti. 

"Am ieşit din politică. Am un singur ţel: promovarea culturii româneşti", a spus Boroianu, la prima conferinţă de presă organizată de la preluarea mandatului, desfăşurată la sediul ICR. 

El a menţionat că nu i se pare importantă "tutela" politică a ICR, pledând pentru susţinerea bugetară din partea instituţiilor statului. 

"Alături de colegii mei, încercând să fim zilnic mai performanţi decât am fost, mă angajez să vă prezint la începutul lunii august strategia ICR pe următorii trei ani, 2016-2018. În sprijinul acestei strategii multianuale voi propune şi vom crea un consiliu consultativ format din personalităţi distincte ale vieţii noastre culturale. Îi aşteptăm pe cei care se simt capabili de a oferi idei importante să ni se alăture", a spus Boroianu, citând dintr-un manifest intitulat "Între ieri, astăzi şi mâine", postat pe site-ul ICR. 

Preşedintele ICR a precizat că, în viziunea sa, acest organism nu trebuie să fie unul "pletoric", urmând să fie format din şapte membri. Preşedintele acestui consiliu va fi academicianul Nicolae Breban, care a fost prezent la conferinţa de presă de marţi. 

România are ce prezenta lumii, a evidenţiat Boroianu, adăugând că menirea ICR este promovarea patrimoniului cultural naţional. 

"România are ce prezenta lumii. Totul este să nu ne pierdem în proiecte mici şi fără semnificaţie. (...) Menirea Institutului Cultural Român este promovarea Patrimoniului Cultural Naţional, a valorilor istorice importante sau a celor din avangarda contemporană dincolo de graniţele ţării şi pentru perenitatea spirituală a fraţilor noştri pe care vremurile şi neprietenii i-au obligat să trăiască în afara României", a spus preşedintele ICR. 

El a punctat că trebuie cercetate cu atenţie valorile reale ale ţării, care reprezintă, probabil, "cea mai mare avuţie" pe care o au românii. 

"Avem datoria să cercetăm cu atenţie aceste valori reale şi să le excludem pe cele false şi arţăgoase, să căutăm cu abnegaţie şi până la epuizare unde se află acei savanţi, tehnicieni sau creatori de frumos originari din România şi care s-au impus pe alte meleaguri şi să-i facem cunoscuţi ţării, cinstindu-i la locul realizării lor, ca semn de preţuire comună. Nu doar pe cei dispăruţi, ci şi pe cei în plină putere inventivă care trebuie să devină actori importanţi ai manifestărilor reprezentanţelor noastre din străinătate", a declarat Radu Boroianu. 

El a anunţat totodată că ICR va realiza un ghid al personalităţilor româneşti recunoscute în afara ţării. 

Boroianu a pledat şi pentru creşterea valorii creative a centralei ICR, pentru o diplomaţie culturală activă şi nu reactivă. 

"Să creştem valoarea creativă a centralei Institutului Cultural Român, să nu ne cheltuim energiile în dispute sterile, să provocăm şi să acceptăm dialogul, să învăţăm să fim alături, transpartinic în proiectele mari naţionale. Să ne civilizăm, cu alte cuvinte", a afirmat preşedintele ICR. 

El şi-a exprimat speranţa că, în contextul marcării, în 2018 a centenarului României moderne, autorităţile statului vor oferi ICR mijloacele "cuvenite" pentru a fi partener egal "în concertul" tuturor institutelor culturale ale lumii civilizate. 

"În 2018, România modernă îşi va aniversa centenarul. Minunat prilej şi unică provocare ca până atunci şi de atunci încolo să ne schimbăm înfăţişarea noastră internă, cât şi înfăţişarea noastră în lumea largă. Dacă toţi actorii politici importanţi ai statului democrat român - Parlament, Preşedinţie, Guvern şi autorităţi locale - vor înţelege aceste simple principii de transpunere în realitate a unor idealuri fireşti, atunci sunt convins că vor oferi şi ICR, precum şi diplomaţiei naţionale în general, mijloacele cuvenite pentru a fi parteneri egali în concertul tuturor Institutelor Culturale ale lumii civilizate. Aici rezidă subiectul adevărat, iar nu în tutela ICR", a spus Boroianu. 

×