x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Rafila: Până acum medicii de familie testau puțin pentru că o făceau pe banii lor

Rafila: Până acum medicii de familie testau puțin pentru că o făceau pe banii lor

30 Dec 2021   •   12:58
Rafila: Până acum medicii de familie testau puțin pentru că o făceau pe banii lor
Sursa foto: Lucian Alecu

Medicii de familie testau puțin până acum pentru că o făceau pe banii lor, spune ministrul Sănătății. Rafila insistă, de asemenea, ca oamenii să nu ia antivirale fără recomandarea medicilor, pentru că este periculos.

Rafila precizează că testarea la medicul de familie nu este pentru oricine, ci pentru cei care au simptome sau sunt contacți apropiați ai unei persoane infectate: „nu ne testăm pur și simplu, nu se poate. Putem să o facem cu resurse proprii. Accesul la testarea aproape de casă pentru toate persoanele simptomatice este esențial, pentru că înainte se întârzia foarte mult diagnosticul, venea după câteva zile de evoluție a bolii, iar oamenii ajungeau foarte târziu la spital”.

„Insist asupra administrării medicației antivirale: numai după evaluare și recomandarea medicului, pentru că se poate administra pe timp limitat. Pacientul trebuie evaluat și trebuie să ia produsul potrivit, în intervalul de timp potrivit. Nu luăm preventiv medicația antivirală, lucrul acesta este extrem de nociv și periculos pentru sănătatea oamenilor”, declară Rafila.

În ce privește testarea la medicii de familie, ministrul afirmă că ei nu fac acest lucru ca să câștige bani.

Există un tarif fix care va include costul testului, materiale de protecție și manopera și este de 50 de lei.

Rafila speră să se implice cât mai mulți medici, iar astfel poate să crească accesibilitatea la testare: „gândiți-vă că până acum medicii de familie testau puțin pentru că testau pe banii lor, ca să ne înțelegem, și nu era normal să le ceri oamenilor să se ducă să testeze și să aștepte ambulanța 2 - 3 zile să vină să îi testeze”.

Întrebat când începe efectiv testarea la medici, ministrul a răspuns: „probabil că în luna ianuarie facem notele și va fi operațional. Important e să fie cât mai repede”.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Alexandru Rafila