x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Risipa de stat. Panseluţe la 310 lei bucata

Risipa de stat. Panseluţe la 310 lei bucata

de Robert Kiss    |    10 Ian 2016   •   23:43
Risipa de stat. Panseluţe la 310 lei bucata
Sursa foto: Le Do/Getty Images/Hemera

România cheltuie zeci de milioane de euro inutil. Curtea de Conturi a descoperit, în urma unui audit la instituţiile publice, nerguli majore în cheltuirea banului public. De la flori achiziţionate de primării la un preţ de 20 de ori mai mare, până la studii de fezabilitate de zeci de milioane de euro pentru proiecte care nu au mai fost finalizate.

Doar în Bucureşti, primăriile au cheltuit în perioada 2007-2014 aproximativ 600 de milioane de euro pentru întreţinerea şi amenajarea spaţiilor verzi. Adaosurile au ajuns şi la 2.000% în cazul unor crizanteme pe care o primărie de sector a plătit 310 lei/ bucata. Primăriile au investit peste un milion de euro în arbori care s-au uscat, sau care au fost furaţi. Cele mai mari nereguli au fost descoperite la Primăria Sectorului 3, acolo unde în mandatul lui Liviu Negoiţă, preţul unui tei era de 2.500 de lei, de 100 de ori mai scump ca în anul precedent. De asemenea, s-au achiziţionat bănci în valoare de 5.000 de lei bucata, sau coşuri de gunoi la preţul de 3.000 de lei bucata.

Studii de fezabilitate inutile
Curtea de Conturi a stabilit că până în anul 2014, ministerele şi alte instituţii de stat au cheltuit aproximativ 32 de milioane de euro pentru studii de prefezabilitate şi fezabilitate pentru obiective de investiţii care nu au mai fost realizate. Printre acestea se numără Academia Română, Ministerul Justiţiei, Ministerul Mediului sau Serviciul de Informaţii Externe.
 

×