x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

23 Feb 2006   •   00:00
Romania in 5 minute

Gripa aviara, in sudul Litoralului

Virusul gripei aviare inalt patogen H5N1 a fost evidentiat de testele rapide la doua lisite si doua lebede gasite moarte in ultimele zile in sudul Litoralului. Virusul a fost depistat si la o proba prelevata de la un porumbel salbatic gasit pe camp. Pasarea se afla la doi kilometri de localitatea Mereni, in apropiere de focarul deja existent in Topraisar.

Avarie produsa de un sobolan

Peste o treime din locuitorii orasului Satu-Mare au ramas fara curent electric aproape o ora, ieri-dimineata, din cauza unui sobolan care a ros mai multe cabluri . Avaria s-a produs la un transformator situat chiar in spatele sediului Electrica Satu-Mare. (Crina Dunca)

Gaze pe abonament

Anul acesta va fi introdus abonamentul la gaze, potrivit lui Jean-Francois Cirelli, presedintele Gaz de France, proprietarul majoritar al Distrigaz Sud. "Consumatorii trebuie sa inteleaga ca nu vor pierde, ci, dimpotriva, vor castiga", a explicat Cirelli. (Adrian N. Ionescu)

Constructii - Opt gradinite noi in Bucuresti

In acest an, in Capitala vor fi construite opt noi gradinite, dintre care patru in Sectorul 2, a anuntat ieri inspectorul scolar general al municipiului Bucuresti, Cristian Alexandrescu. Potrivit datelor Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB), in prezent exista un numar de 10.000 de copii in plus fata de numarul de locuri existente in gradinitele din Capitala. (Eugenia Mihalcea)

Ancheta - Afacerist iesean cercetat de DNA

Omul de afaceri Iulian Dascalu este cercetat de DNA in cazul asocierii dintre grupul de firme Iulius si Primaria Iasi, in vederea construirii unui complex de locuinte si spatii comerciale. In plangerea privind proiectul imobiliar "Palas", semnatarul acuza ca SC Iulius Group SA ar fi beneficiat de rambursari de TVA, desi avea mari datorii la buget.

Flagrant - Retea de droguri anihilata

Ofiterii din cadrul Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Bucuresti au anihilat o retea de distributie a mescalinei care actiona in Bucuresti si Baia Mare. Mescalina este un drog de mare risc, obtinut dintr-o specie rara de cactus. Doi dintre membrii retelei au fost prinsi in flagrant ieri, in timp ce vindeau aproximativ 25 de kilograme din acest drog. (Radu Crivat)

Alerta - Cadre medicale infectate cu TBC

Patru cadre medicale de la Spitalul de Urgenta "Sf. Apostol Andrei" din Galati au fost depistate cu TBC. Cele patru asistente medicale au intre 24 si 44 de ani si lucreaza in sectiile de Radiologie, Chirurgie vasculara si Chirurgie toracica. Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica spun ca s-a facut dezinfectia in focar, iar cei care au intrat in contact cu asistentele au fost tratati profilactic. (Erik Hoosz)

Numire - "Spalarea Banilor" are sefa

Guvernul a decis ieri numirea Adrianei Luminita Popa in functia de presedinte al Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor. Adriana Popa este membru al Plenului Oficiului din septembrie 2005, in calitate de reprezentant al Bancii Nationale. Il inlocuieste pe judecatorul Iulian Dragomir, al carui mandat a incetat. Noua sefa a Oficiului este economist de profesie, a participat la numeroase cursuri de specializare profesionala, intre care si unul pe tema spalarii banilor, organizat de FBI.

Acuzatie - Tariceanu minte Parlamentul

Asociatia Furnizorilor de Produse Medicale (AFPM) sustine ca premierul Tariceanu a mintit in fata Parlamentului cand a afirmat ca au fost achitate datoriile in sistemul de sanatate. Ion Ciceala, directorul executiv al AFPM, a declarat intr-un interviu ca "domnul prim-ministru nu sufla o vorba despre cei 280 de miliarde datorie din 2004, ramasa neplatita, si despre 650 de miliarde de lei vechi datorii acumulate de spitale in anul 2005". (Magda Marincovici)

Minerit - Schimbari in conducerea SNLO

Directorul general de la Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, Tiberiu Trotea, a fost schimbat din functie de Ministrul Economiei, a anuntat ieri secretarul de stat pe probleme de minerit Ionel Mantog. Si Nicolae Simionescu de la conducerea Complexului Energetic Turceni a fost demis. Decizia a fost luata in urma analizei activitatii celor doi, nemultumirile fiind legate de ritmul de restructurare a societatilor. (Gabriela Mladin)

Lansare - Fond pentru educatia rromilor

Fondul pentru Educatia Rromilor, un organism elvetian infiintat in 2004 ce are ca scop imbunatatirea nivelului de educatie al rromilor, a fost lansat ieri si in Romania. Fundatia va aloca anual pentru proiecte de educatie intre 3 si 5 milioane de euro. Principalii donatori ai acestui fond sunt multimiliardarul George Soros, Banca Mondiala si Consiliul Europei. (Petre Zoltan)

Mittal Steel - Descindere cu "mascati" la Galati

50 de politisti si mascati galateni au descins pe platforma combinatului Mittal Steel Galati pentru a-i surprinde pe hotii de fier vechi. Oamenii legii au facut uz de armamentul din dotare, dar au facut o captura de zeci de miliarde de lei: 10 excavatoare, 5 tractoare si un microbuz, utilaje cu care cei peste 100 de hoti venisera la furat. (Erik Hoosz)

Demnitari - Colaboratorii fostei Securitati, demisi

Persoanele aflate in functii de demnitate publica care au ascuns adevarul referitor la colaborarea lor cu fosta Securitate isi vor pierde mandatul, conform Ordonantei de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii 187/1999 privind deconspirarea securitatii ca politie politica si accesul la propriul dosar, adoptata ieri de Guvern. Prin acest act se limiteaza accesul la functiile publice al persoanelor care au avut relatii cu fosta Securitate. (Florina Zainescu)

Sentinta - Prefectul Onofrei, condamnat la Iasi

Prefectul de Suceava, Orest Onofrei, a fost condamnat de Judecatoria Iasi la un an de inchisoare cu suspendare pentru ucidere din culpa. Demnitarul a accidentat mortal, in 2002, un copil de opt ani. Potrivit purtatorului de cuvant al Judecatoriei Iasi, Florin Colipca, sentinta a fost data luand in calcul faptul ca Onofrei nu are antecedente penale, dar si ca a acoperit integral daunele solicitate de familia victimei.
×
Subiecte în articol: observator