x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

30 Sep 2005   •   00:00

Ghid la granita


Seful Politiei de Frontiera, chestorul Nelu Pop, a prezentat ieri "Ghidul cetatenilor romani care calatoresc in strainatate". Cartea contine telefoane la care pot suna cei care vor sa semnaleze incidente neplacute la trecerea frontierei si documentele necesare romanilor care vor sa calatoreasca in strainatate. (R.C.)


Ora de scandal costa un miliard de lei


144 de miliarde de lei. Atat a pierdut in medie contribuabilul roman de trei saptamani incoace, de cand dureaza circul de la Camera Deputatilor, daca e sa dam crezare deputatului PD Cristian Radulescu. Acesta a acuzat ieri PSD si PRM ca isi bat joc de banul public, avand in vedere ca o ora de consultari costa un miliard de lei. (Oana Stancu)

Buget - Justitia in conflict cu Finantele


Ministerul Finantelor a amenintat Inalta Curte de Justitie si Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) cu inchiderea conturilor, daca cele doua institutii nu-si vor ajusta substantial bugetul cerut pentru 2006. Potrivit Finantelor, CSM ar trebui sa-si reduca cerintele cu aproximativ 40%. Legea spune insa ca ambele institutii au bugete proprii, iar avizul Ministerului Finantelor este doar consultativ. Membrii CSM considera ca cerintele Finantelor reprezinta o imixtiune in actul de justitie. (Miruna Pasa)

Loto 6/49 - Premiu de 2,5 milioane de dolari


Marele premiu pus la bataie de Loteria Romana pentru prima tragere Loto 6/49 a lunii octombrie, care va avea loc duminica, este de 2,5 milioane de dolari, conform unui comunicat al Loteriei. Pentru aceasta tragere, fondul de castiguri al categoriei intai a fost suplimentat cu 100.000 de euro. Fiecare castig al acestei categorii va include un apartament cu doua camere in "blocul milionarilor" din centrul Capitalei. (Radu Crivat)

Gaze naturale - Preturile scad pentru moment


In ultimele trei luni ale anului, preturile la gaze naturale vor fi cu 2,4% mai mici in comparatie cu trimestrul III, datorita compensarii platii abonamentelor din perioada aprilie - iunie, potrivit unui comunicat al Autoritatii din domeniu. Pentru consumatorii casnici pretul fara TVA va fi de 688,63 lei noi/1.000 mc la Distrigaz Sud si de 678,66 lei noi/1000 mc la Distrigaz Nord. (Adrian N. Ionescu)

Deva - Locotenentii lui Cozma, incarcerati


Tei dintre cei sase condamnati in dosarul "Costesti" si-au petrecut prima noapte de detentie in Penitenciarul de Maxima Siguranta Barcea Mica, de langa Deva. Este vorba despre Dorin Lois, Vasile Lupu si Ionel Ciontu. Cei trei sunt cazati intr-o camera de carantina, unde vor petrece 21 de zile, asa cum cer regulamentele. Directorul inchisorii spune ca cei trei nu au opus rezistenta si s-au supus instructiunilor. (Monalise Hihn)

Penitenciare - Angajatii vor mai multi bani


Mai multi membri ai Federatiei Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor au protestat ieri timp de doua ore in fata Ministerului Justitiei nemultumiti de refuzul MJ de a incheia contract colectiv de munca pentru salariati si de subfinantarea retelei de inchisori. Angajatii cer respectarea timpului de lucru si spun ca, din cauza deficitului de personal, ajung sa lucreze si 240-260 de ore pe luna.

Concesionari - Terenurile se dau mai scump


Consilierii municipali din Bucuresti au votat ieri o noua metodologie de evaluare a terenurilor ce apartin domeniului public si privat al municipiului Bucuresti si au impus noi tarife privind concesionarea acestora. Astfel, tarifele pentru terenurile destinate construirii de locuinte vor creste cu 40%, iar cele destinate altor activitati comerciale cresc in medie de cinci ori. Primarul general Adriean Videanu a declarat ca urmareste sa modifice Regulamentul de concesionare a terenurilor, conform modificarilor legislative privind parteneriatul public-privat. (Monica C. Andrei)

Sanatate - Plata datoriilor la medicamente


Ministrul Sanatatii a anuntat ca Guvernul a emis o ordonanta de urgenta privind deschiderea unei linii de finantare garantata de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si care va asigura plata datoriilor catre farmacisti la 31 ianuarie 2006. Furnizorii de medicamente vor putea retrage bani si inainte de aceasta data, insa vor fi nevoiti sa plateasca dobanzi si comisioane catre institutia bancara la care se va deschide linia de credit. Deocamdata, nu se cunoaste banca creditoare. (Andrada Floria)

PNA - Zarie, acuzat ca a primit favoruri


Procurorul timisorean Constanta Carstea a cerut Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sa ii apere reputatia ce i-ar fi fost compromisa incepand din 1998, printre altii, si de catre procurorul general adjunct al PNA Mircea Zarie. Ea sustine ca Zarie s-ar fi razbunat, fabricandu-i o fisa personala in care se preciza ca ar avea anumite probleme de sanatate. Carstea a mai afirmat ca, intr-o anume etapa a carierei sale, a identificat o grupare de criminalitate organizata din care facea parte si Zaher Iskandarani, aceasta retea platind bani si sejururi in strainatate unor persoane, printre care s-ar fi numarat si procurorul Mircea Zarie.

Giulesti - Vina, pasata intre autoritati


Institutiile abilitate sa rezolve problema locatarilor din cartierul bucurestean Giulesti, inundati dupa patru zile de la oprirea ploii de saptamana trecuta, arunca vina de la una la cealalta, in timp ce nivelul apei creste in zona afectata. "Apele Romane nu vor sa ne spuna de unde vine apa in casele oamenilor. Sustin ca digul nu a fost spart intentionat, ci s-a rupt, insa a fost deja reparat", a spus Cristian Hrituc, consilier al primarului Sectorului 6. Directorul Apele Romane Ilfov, Cristi Teodorescu, sustine insa ca Administratia Nationala de Imbunatatiri Funciare este abilitata sa rezolve problema. (Lucian Florea)

Proiect PSD - Comunitatea de informatii, respinsa


Deputatii din Comisia de aparare au respins cu 11 voturi "impotriva" si 8 "pentru" proiectele de lege privind comunitatea de informatii si organizarea si functionarea SRI, initiate de patru parlamentari PSD. Potrivit presedintelui Comisiei, Mihai Stanisoara (PD), proiectul privind comunitatea de informatii, care prevede reunirea tuturor serviciilor de informatii si securitate in cadrul acestei structuri, a fost respins intrucat nu a fost insotit de fisa financiara emisa de Ministerul Finantelor, iar CSAT si Guvernul au dat aviz negativ. (L.D.)
×
Subiecte în articol: observator