x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

09 Sep 2005   •   00:00

Loganul Diesel

De azi, Automobile Dacia comercializeaza modelul Logan echipat cu motor Diesel de 1,5 litri si 65 de cai putere. Primele comenzi vor fi pentru versiunile Ambiance si Preference, vandute la preturi de 7.270 de euro, respectiv de 7.970 de euro. Masinile vor fi livrate dupa 4 octombrie. (Elena Stan)

Capitala - Se scumpesc tarifele la metrou

Bucurestenii vor scoate din buzunar mai multi bani pentru o calatorie cu metroul. Metrorex a propus Ministerului Transportu-rilor majorarea tarifelor. Pretul unei cartele cu doua calatorii ar urma sa creasca de la 1,8 lei (18.000 de lei vechi) la 2 lei (20.000 de lei vechi), iar cartela cu 10 calatorii se va scumpi de la 6 lei (60.000 de lei vechi) la 6,5 lei (65.000 de lei vechi). Pretul unui abonament va creste cu 2 lei pana la 20 de lei (200.000 de lei vechi). O cartela valabila pe o zi va costa 3 lei (30.000 de lei vechi).

Aeroportul Otopeni - Terenurile necesare extinderii vor fi expropriate

Lucrarile de dezvoltare a infrastructurii Aeroportului International Henri Coanda vor fi declarate de utilitate publica, urmand ca terenurile si imobilele necesare aplicarii proiectului sa fie expropriate, cu acordarea unor despagubiri stabilite de Guvern, a decis Executivul printr-un proiect de lege. Suprafetele de teren care vor putea fi expropriate fac parte din intravilanul orasului Otopeni si extravilanul comunei Tunari. Proiectul prevede si o statie de metrou. (Florina Zainescu)

4,2 grade - Al doilea cutremur din aceasta saptamana

Un cutremur cu magnitudinea de 4,2 grade pe scara Richter s-a produs ieri, la ora 19:36, in zona Vrancea, la o adancime de 140 de kilometri. Potrivit Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, intensitatea in zona epicentrala a fost de 3 grade pe scara Mercalli. Cutremurul s-a simtit usor la Bucuresti. Ultimul seism in aceasta regiune a avut loc luni dupa-amiaza, magnitudinea sa fiind de 4,1 pe scara Richter. Miscarea de pamant de la inceputul saptamanii nu s-a simtit in Capitala.

Educatie - Mediul rural va fi informatizat pana in 2008

Pana in 2008, toate scolile din centrele de comuna din mediul rural vor avea o retea de calculatoare legata la Internet, a declarat ieri Mircea Miclea, ministrul Educatiei. "In iunie am incheiat deja un protocol cu Ministerul Transporturilor, prin care CFR Telecomunicatii pune la dispozitie reteaua de fibra optica", a spus Miclea. El a adaugat ca doar in acest an scolar vor fi livrate 40.414 calculatoare in sistemul preuniversitar, din care 20.000 in mediul rural. (Florina Zainescu)

Stenogramele PSD - Fosta sefa de cabinet audiata de procurori

O fosta sefa de cabinet a deputatului PSD Dorina Mihailescu, din perioada cand aceasta a coordonat Departamentul de Analiza Intitutionala si Sociala a Guvernului Nastase, a fost audiata ieri de procurorii Parchetului instantei supreme, in dosarul stenogramelor atribuite PSD. Maria Manuela Catrina a negat faptul ca ar avea vreo legatura cu stenogramele. Numele fostei angajate a Guvernului a aparut in presa ca autor al transcrierii unora dintre stenogramele PSD invocate in dosar. (Radu Crivat)

Alba - Cladire romana descoperita pe un santier

O cladire romana de mari dimensiuni, bine conservata, datand probabil din secolele II-III, a fost descoperita in centrul municipiului Alba-Iulia. Elementul inedit al descoperirii este sistemul de incalzire cu care era dotat edificiul, prin pardoseala si pereti. Potrivit arheologului Marius Ciuta, coordonatorul lucrarilor, incalzirea edificiului se producea prin intermediul unor curenti de aer cald. Descoperirea a fost facuta in timpul lucrarilor de descarcare de sarcina arheologica pentru un teren unde se intentioneaza construirea unui bloc de locuinte. (Lucian Dobrater)

Ziaristii rapiti - Hrebenciuc respinge acuzatiile lui Munaf

Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc a infirmat ieri acuzatiile lui Mohammad Munaf aparute in Jurnalul National referitoare la persoana sa. "Incerc sa tratez cu indiferenta acest subiect, care este normal sa ma supere ca sa zic asa, dar stiu ca este la moda ca, din cand in cand, sa se mai reincalzeasca ciorba", a spus deputatul PSD. Intrebat de ce se face permanent o legatura intre el si Hayssam, Hrebenciuc a spus ca nu este "o nota agreabila pentru foarte multi". (Carmen Vintila)

Sprijin - Medici romani trimisi pe urmele Katrinei

Sapte medici legisti romani vor pleca in SUA pentru a sprijini eforturile autoritatilor americane de limitare a efectelor uraganului Katrina, a anuntat ieri purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu. Cheltuielile legate de deplasarea si activitatea medicilor urmeaza sa fie finantate din Fondul special aflat la dispozitia Guvernului. Executivul s-a aratat disponibil sa contribuie si cu alte ajutoare umanitare. Ambasada SUA la Bucuresti si-a exprimat recunostinta pentru sprijinul acordat de romani. (Florina Zainescu)

Control - D.I. Popescu si-a declarat averea instantei supreme

Avocatul familiei fostului ministru al Industriilor, Dan Ioan Popescu, a inaintat ieri instantei supreme declaratiile olografe ale politicianului si sotiei sale privind modul in care acestia si-au dobandit bunurile. Urmeaza ca judecatorii sa reia discutiile pe acest caz la 22 septembrie. "Aceasta este situatia legala a familiei Popescu, incepand cu 1991 si pana acum. Nu cred ca exista dubii asupra unei familii care depune Curtii de bunavoie toata aceasta situatie", a spus avocatul Catalin Dancu, la iesirea din sala de judecata. (Ovidiu Anton)

Asigurare - Flota TAROM ramane la Omniasig

Accidentele aviatice din ultima perioada influenteaza costul primelor de asigurare, iar compania TAROM va avea de platit mai mult pentru asigurarea flotei daca procesul se intarzie, a declarat Christian Brandstetter, membru al Comitetului de directie al Wiener Stadtische, grupul care a preluat recent Omniasig. TAROM a solicitat Omniasig, societatea care asigura flota pana la 30 septembrie, prelungirea contractului de asigurare pana la finele acestui an. Rezultatul licitatiei de la 29 august pentru asigurarea flotei a fost anulat, pentru ca nu a respectat prevederile privind achizitiile publice. (Iohanna Onaca Purdea)
×
Subiecte în articol: observator