x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Salariul mediu net a scăzut în mai la 1.428 lei

Salariul mediu net a scăzut în mai la 1.428 lei

05 Iul 2010   •   00:00

Câştigul salarial mediu net a fost în mai de 1.428 lei, în scădere cu 0,6% (8 lei) faţă de aprilie, dar în creştere cu 5,3% comparativ cu aceeaşi lună din 2009. Cele mai mari valori s-au înregistrat în intermedieri financiare, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante, arată INS citat de Mediafax.



Câştigul salarial mediu nominal brut în luna mai a fost  analizată de 1.962 lei, cu 0,6% mai mic faţă de luna precedentă, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Nivelul câştigurilor salariale medii lunare nete din luna mai 2010 a înregistrat uşoare diferenţe faţă de luna precedentă , în funcţie de specificul activităţilor economice. Creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat ca urmare a acordării de premii ocazionale (inclusiv prime de vacanţă), plăţii concediilor de odihnă din fondul de salarii, plăţii sumelor din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete de vacanţă), dar şi realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari, a revenirilor din concedii fără plată ori din şomaj tehnic.

Astfel, majorări salariale au avut loc în activităţile de fabricare a produselor din tutun, cu 11,4%, în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, activităţi de servicii anexe extracţiei, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, alte activităţi extractive, între 5% şi 10%, şi în depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), industria metalurgică, transporturi aeriene, între 3% şi 5%.

Scăderi ale câştigului salarial mediu net în mai faţă de aprilie au fost cauzate de acordarea, în lunile martie - aprilie 2010, de premii ocazionale (inclusiv premii anuale, prime de Paşte), de nerealizările de producţii ori încasări mai mici, de intrarea în şomaj tehnic şi de dificultăţile financiare. Cele mai semnificative reduceri s-au înregistrat în telecomunicaţii, cu 13,8%, şi în activităţi auxiliare intermedierilor financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, cu 12%.

De asemenea, au scăzut cu 6% până la 10% câştigurile salariale din sectorul tranzacţiilor imobiliare, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), fabricarea altor mijloace de transport, extracţia minereurilor metalifere, transporturi pe apă şi 2%-4% în fabricarea altor produse din minerale nemetalice, captarea, tratarea si distribuţia apei, extracţia cărbunelui superior şi inferior, fabricarea băuturilor, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, transporturi terestre şi transporturi prin conducte, învăţământ, fabricarea de mobilă, colectarea, tratarea si eliminarea deşeurilor (inclusiv activităţi de recuperare a materialelor reciclabile; activităţi şi servicii de decontaminare).

În sectorul bugetar s-au consemnat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net în activităţile de sănătate şi asistenţă socială (0,4%) şi administraţie publică (0,3%), urmare a acordării în luna mai, în unele unităţi, a primelor ocazionale (prime de vacanţă pentru anul 2010) şi a sumelor din alte fonduri (stimulente). În învăţământ, câştigul salarial mediu net a fost cu 2,4% mai mic din cauza acordării, în lunile precedente, în unele unităţi, a primelor ocazionale (al 13-lea salariu pentru anul 2009), dar şi ca urmare a participării salariaţilor la grevă.

Comparativ cu luna mai a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,3%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 100,8%.

Indicele câştigului salarial real în mai comparativ cu aprilie, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 99,3%.
Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 124,4%, cu 0,9 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în luna aprilie 2010.

×
Subiecte în articol: observator