x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştabii revoluţionarilor, condamnaţi la 50 de ani de puşcărie

Ştabii revoluţionarilor, condamnaţi la 50 de ani de puşcărie

de Petru Zoltan    |    09 Dec 2013   •   14:58
Ştabii revoluţionarilor, condamnaţi la 50 de ani de puşcărie

Fostul secretar de stat din Guvernul Boc, George Costin a fost condamnat la şapte ani de temniţă 

 
Mii de oameni şi-au pierdut viaţa sau au fost răniţi în timpul Revoluţiei din anul 1989. Au ieşit în stradă pentru a scăpa de subjugarea regimului comunist condus de Nicolae Ceauşescu. Pentru a trăi liberi! Dar, sângele lor s-a scurs pe asfaltul marilor oraşe, pentru ca astăzi românii să se bucure de un dram de libertate. De atunci au trecut 24 de ani, iar revoluţionari au ajuns doar o masă de manevră, care se bucură de fiecare sfanţ scăpat printre degete de politicieni. În schimb, liderii revoluţionarilor s-au îmbogăţit peste noapte. Unul dintre aceştia este şi George Costin, preşedintele Asociaţiei “Decembrie 1989 Metrou”. Mai mult, premierul Emil Boc l-a numit secretar de stat la Secretariatul de Stat petru Probeleme Revoluţionarilor din Decembrie 1989. Procurorii l-au acuzat că a constituit şi condus un grup infracţional în perioada 2009-2011, perioadă în care cei care au luptat împotriva sistemului comunist au  făcut cereri de preschimbare a carnetelor de revoluţionari, dar şi pentru nişte adeverinţe în baza cărora urmau să beneficieze de indemnizaţii de la bugetul de stat. Numai că doleanţele revoluţionarilor nu erau îndeplinite dacă nu semnau cu George Costin un contract prin care îl mandatau să-i reprezinte în faţa instituţiilor statului. “În baza contractelor de reprezentare s-a constatat că a fost obţinută suma totală de 9.453.390 de lei, din care 2.470.000 de lei, au fost viraţi în conturile personale ale inculpatului Costin George.”
 
Condamnări 
În urma acestei combinaţii, magistraţii de la Curtea de Apel Piteşti au decis să-l condamne pe George Costin la şapte ani cu executare. Alături de el au mai fost condamnaţi Mihai Bolocan la şase ani de închisoare, Florentina Costin la patru ani, Ştefan George Costin la trei ani, Petre Sfârlează la trei ani. Tot trei ani a primit şi contabila lui Costin, Anca Lazăr. Ceilalţi membri ai grupului: Serafim Cotenescu, Gheorghe Preda, Vasile Ciulinaru, Aurel Postelnicu şi Gheorghe Băcoi au fost condamnaţi la cinci ani de închisoare fiecare. Împotriva sentinţei prin care au fost condamnaţi la închisoare, grupul lui Costin a făcut recurs.  Anca Lazăr nu a vrut să comenteze acuzaţiile procurorilor şi nici pedeapsa primită din partea magistraţilor. “Nu am ce să comentez. Am fost contabilă la un ONG al  revoluţionarilor”.  
 
Protocol
Cu o lună înainte de a fi arestat preventiv, în ianuarie 2012, George Costin a girat cu ştampila Guvernului un protocol prin care revoluţionarii promiteau că nu vor protesta în faţa sediilor Partidului Democrat Liberal, cu condiţia ca Legea 341 prin care se aducea “recunoştinţă faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989” să fie modificată. În schimbul tăcerii, George Costin a vrut să transforme nemultumirea revoluţionarilor într-o afacere imobiliară. El îşi dorea ca toate sediile revoluţionarilor să treacă gratis în proprietatea asociaţiilor de revoluţionari, plus multe alte drepturi băneşti. Pe langă această afacere, visa să includă în categoria revoluţionarilor şi gărzile patriotice. De ce? Pentru că el s-a aflat la comanda gărzilor de pe platforma IMGB, datorită faptului că până în anul 1983 a fost ofiţer în Armata Română. 

×
Subiecte în articol: george costin condamnare revoluţionari