x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator STENOGRAME cu procurorul anticorupţie LUCIAN PAPICI. Cum se făceau dosarele la DNA: presiuni, ameninţări şi dresarea denunţătorului

STENOGRAME cu procurorul anticorupţie LUCIAN PAPICI. Cum se făceau dosarele la DNA: presiuni, ameninţări şi dresarea denunţătorului

09 Oct 2013   •   15:30
STENOGRAME cu procurorul anticorupţie LUCIAN PAPICI. Cum se făceau dosarele la DNA: presiuni, ameninţări şi dresarea denunţătorului
Sursa foto: Lucian Papici

"Am vazut reprodusa in presa o discutie dintre doi procurori de la DNA si un procuror, cand practic il santajau. Daca in practica procurorilor e cumva santajul, ma tem ca suntem departe de a avea niste procurori care lucreaza cu mijloace democratice", declara preşedintele Traian Băsescu pe data de 21 decembrie 2011 la TVR. Discuţia la care se referea şeful statului a apărut pe jurnalul.ro în data de 25 noiembrie 2011, iar unul dintre protagoniştii discuţiei este Lucian Papici. Pe el l-a făcut şantajist preşedintele în decembrie 2011, iar acum, în octombrie 2013, acelaşi preşedintele a sărit să-i apărarea.
Înainte de a prezenta stenogramele, să vedem despre ce dosar este vorba! Unul dintre cele mai mediatizate dosare intrumentate de DNA – fraudarea examenului de promovare in functiile de conducere din parchet – a ajuns in faza de judecata la Inalta Curte, producând şi prima dovada audio a faptului ca DNA fabrica dosare. Dintr-o greseala, DNA  a trimis instantei spre audiere toate inregistrarile din dosar, inclusiv cele catalogate drept santajiste de catre Traian Basescu.

Protagonistii discutiilor sunt  doi procurori DNA, Lucian Papici (fost sef al Sectiei de Combatere a Coruptiei) si Elena Botezan si denuntatorul dintr-un dosar, Gheorghe Dumitru.
Gheorghe Dumitru, la randul sau procuror, a semnalat DNA-ului o serie de aspecte referitoare la examenul din magistratura. Anchetatorii anticoruptie nu au fost insa multumiti de informatiile si atitudinea ulterioara a denuntatorului, astfel incat, intr-o discutie telefonica, i-au explicat ce anume trebuie sa faca, adica doar ceea ce s-a convenit si sa mearga pe varianta agreata de anchetatori. Aceste lucruri reies din stenogramele unor discutii telefonice purtate intre cei doi procurori si denuntator. Mai mult, cei doi anchetatori DNA il ameninta, mai mult sau mai putin voalat, pe Gheorghe Dumitru, in cazul in care acesta nu va declara ceea ce trebuie.
Redam in continuare cateva dintre replicile absolut incredibile ale celor doi procurori:
● "V-am rugat ceva ieri, nu ? Am consimtit cu colega sa mergem pe o anumita varianta, am facut un demers, ati facut un denunt, ati facut un denunt".
● "Auziti, daca aveti de gand sa mergeti in dosarul asta pe doua cai, ati luat hotararea gresita va spun sigur. Deci daca nu ramane cum am convenit ieri, dupa cum s-au facut ieri actele sa stiti ca nu-i bine"
● "Numai ca eu va spun, daca mergeti pe doua variante, alegeti gresit. Daca ramane cum am convenit ieri, ati ales lozul castigator".
● " Eu nu sunt nelinistita, nelinistea la dumneavoastra trebuie sa fie nu la mine, intelegeti ?'


Discutia telefonica a avut loc pe 30.11.2007, orele 16:17':53, intre procurorul Lucian Papici si inculpatul Gheorghe Dumitru, denuntatorul din dosar. Peste cateva zile de la aceasta convorbire, DNA a cerut arestarea lui Gheorghe Dumitru, probabil ca urmare a faptului ca nu a mers pe varianta corecta si nu a stiut care este "lozul castigator".
● Gheorghe Dumitru: Da
● Lucian Papici: Domnul procuror unde sunteti, unde sunteti domnul procuror, sunt Lucian Papici, unde sunteti ?
● Gheorghe Dumitru: La birou, la birou !
● Lucian Papici: Puteti veni pana la noi ? ....
● Gheorghe Dumitru: Unde .....
● Lucian Papici: La Bucuresti, la Bucureeeeeesti !
● Gheorghe Dumitru: Aaaa.....
● Lucian Papici: Se pare ca nu sunteti suficient de serios, trebuie sa veniti pana la noi. V-am rugat ceva ieri, nu ? Am consimtit cu colega sa mergem pe o anumita varianta, am facut un demers, ati facut un denunt, ati facut un denunt. Sunteti serios pana la capat sau nu ?
● Gheorghe Dumitru: Pai ce-am facut ?
● Lucian Papici: Pai ce-ati facut ? Pai uite ca ati facut unele lucruri care nu concorda cu ce gandim noi aicea. Pare ca vreti sa optati pentru alta situatie a dumneavoastra.
● Gheorghe Dumitru: Pai ce anume ? Ce am facut ?
● Lucian Papici: V-a sunat cineva si ati avut o discutie foarte oculta, asa ascunsa, nu ?
● Gheorghe Dumitru: Pai domnu procuror, m-a sunat fel de fel de amici.
● Lucian Papici: Cineva, de o intalnire duminica ? Unde naiba trebuie sa va intalniti, undeva dosit asa ?
● Gheorghe Dumitru: Nu domne, asta era un baiat de la Bucuresti, care lucreaza la...
● Lucian Papici: Care baiat de la Bucuresti, cine baiat de la Bucuresti ?
● Gheorghe Dumitru: O cunostinta.
● Lucian Papici: Imi spuneti si mie baiatul de la Bucuresti, va rog frumos, ca eu va spun numarul, stiti numarul acela al baiatului de la Bucuresti, ca sa va verificam buna credinta si credibilitatea.
● Gheorghe Dumitru: Da, da, da. Stati ca va sun eu, il cheama Mihai.
● Lucian Papici: Bine, bine, ma sunati imediat.
● Gheorghe Dumitru: Da da, sa va dau numarul.
● Lucian Papici: Bine, bine

TC 21 --- GD 1 --- D 20071130 --- S 1268106006754689
● Lucian Papici: Va ascult domnul procuror.
● Gheorghe Dumitru: 0733...
● Lucian Papici: Asa, mai departe.
● Gheorghe Dumitru: 0733316064
● Lucian Papici: Cine este persoana aceasta, ca vreau sa verific cine v-a sunat.
● Gheorghe Dumitru: Este o cunostinta de-a mea care lucreaza la Bucuresti si are o casa in zona Curtea de Arges si a spus ca vrea sa ma vada.
● Lucian Papici: Domnu Mitica lasati ca ati avut o discutie destul de asa...cu iz de asta asa, stiti dumneavoastra, ca sunteti procuror, ca si mine. Cine-i persoana, numele acelei persoane ?
● Gheorghe Dumitru: Mihai, Mihai...
● Lucian Papici: Mihai ? Si din partea cui ? De ce v-a sunat pe dumneavoastra ? Scopul si pentru
ce ? De ce v-a sunat Mihai ?
● Gheorghe Dumitru: Doamne ! Pai cred ca m-a sunat si saptamana asta din nou, dar nu mai stiu in ce zi.
● Lucian Papici: Mihai si mai cum domnu procuror ?
● Gheorghe Dumitru: Mihai si nu-i mai stiu numele.
● Lucian Papici: Cine-i Mihai asta domne ? Ca ma innebunesti, ca trebuie sa-l gasim. Mai lucreaza ? Unde lucreaza Mihai ?
● Gheorghe Dumitru: Lucreaza pe la presedintie, nu stiu pe unde lucreaza.
● Lucian Papici: Pai vedeti ? Ce cauta, cum sa lucreze la presedintie si ce legatura aveti cu asta ? El e din Curtea de Arges, baiatul asta ?
● Gheorghe Dumitru: Are casa domne la Curtea de Arges, eu ce sa fac, sa nu mai...?
● Lucian Papici: Da din partea cui o sunat Mihai domnu procuror ? Haideti sa nu ne....
● Gheorghe Dumitru: Din partea lui, domnu procuror, ce dracu ?
● Lucian Papici: Din partea lui ca sa va intalniti pentru ce ? Domnuuu......
● Gheorghe Dumitru: Da nu stiu domnule pentru ce, ce dracului.
● Lucian Papici: Pai a spus ca vreti sa va intalniti duminica intr-un anumit loc. De ce intr-un anumit loc mai ferit ? De ce totu-i ferit si acuma ?
● Gheorghe Dumitru: Nu domne ferit, a zis la el la tara.
● Lucian Papici: La el la tara unde domne ?
● Gheorghe Dumitru: Spre Curtea de Arges are o casa.
● Lucian Papici: Spre Curtea de Arges ? Unde are el o casa spre Curtea de Arges ? Mai precis unde are el casa ?
● Gheorghe Dumitru: Intr-o comuna, Tutana, nu stiu unde domne, ce dracu, eu va mint ?
● Lucian Papici: Doooomnu procuror !
● Gheorghe Dumitru: Hai domne, ca chiar asa as fi atat de nesimtit sa imi permit ?
● Lucian Papici: Pai stiu, da uite, noi suntem Gica aaa..., Toma Necredinciosu, asa e stilul nostru.
● Gheorghe Dumitru: Adica eu n-am cuvant asa, adica chiar asa ?
● Lucian Papici: Pai bine, dumneavoastra aveti cuvant asa este, dar vreau sa stiu cine este acest flacau. Vreau sa faceti apel la memoria selectiva.
● Gheorghe Dumitru: Nu mai stiu cum dracu il cheama.
● Lucian Papici: Da bine domne, da o zis ca vrea sa va intalniti cu cineva, Mihai asta e un mesager domne, e un intermediar, ce naiba.
● Gheorghe Dumitru: Nu este domnule.
● Lucian Papici: Cu cine trebuie sa va intalniti ?
● Gheorghe Dumitru: Cu nimeni domne, nu stiu ce vrea sa-mi spuna, stie el dracu sa-l ia...
● Lucian Papici: Haideti ca va dau putin si pe doamna procuror Botezan, bine ? Doua secunde.
● Gheorghe Dumitru: Da.
● Elena Botezan: Auziti, domnu Mitica, buna ziua, deci: ideea e foarte clara, acest individ care va suna, care ziceti ca-i Mihai, va spune ca va suna din partea cuiva si ca dumneavoastra stiti prea bine din partea cui va suna si dumneavoastra il aprobati.
● Gheorghe Dumitru: Nu stiu...
● Elena Botezan: Dumneavoastra il aprobati.
● Gheorghe Dumitru: Deci nu stiu doamna...
● Elena Botezan: Dupa aia acel din partea cui va suna, va cere intalnire, sa fie la el ca-i mai ferit si dumneavoastra ziceti ''bine'' si el zice ca va resuna.
● Gheorghe Dumitru: Nu stiu....
● Elena Botezan: Ei na, da de ce nu i-ati spus, ''ba nu stiu despre cine vorbesti, din partea cui ma suni'', dumneavoastra ii spuneti ca nu puteti vorbi.
● Gheorghe Dumitru: Pai cum adica ? Ma cunoaste pe mine.
● Elena Botezan: Pai da, va cunoaste Mihai pe dumneavoastra, da.
● Gheorghe Dumitru: Pai n-am plecat nici acuma de la serviciu, abia stau pe picioare...
● Elena Botezan: Auziti !
● Gheorghe Dumitru: Pe cuvantul meu de onoare, pai ce, eu imi dau cuvantul, ce dracu !
● Elena Botezan: Auziti, daca aveti de gand sa mergeti in dosarul asta pe doua cai, ati luat hotararea gresita va spun sigur. Deci daca nu ramane cum am convenit ieri, dupa cum s-au facut ieri actele sa stiti ca nu-i bine
● Gheorghe Dumitru: Auziti, sa facem altceva. Inchid telefonul si cu asta basta. Ca sa nu mai avem dubii, asa ma mai suna ala si...
● Elena Botezan: Nu, nu, nu, nu, nu, asta nu-i absolut deloc bine, deci ii vorba doar de optiunea dumneavoastra, nu ca trebuie sa inchideti telefonul, ca dincolo de telefon faceti absolut ce vreti, oricum ii optiunea dumneavoastra, numai ca eu va spun, daca mergeti pe doua variante, alegeti gresit. Daca ramane cum am convenit ieri, ati ales lozul castigator.
● Gheorghe Dumitru: Da doamna, stati linistita.
● Elena Botezan: Eu nu sunt nelinistita, nelinistea la dumneavoastra trebuie sa fie nu la mine, intelegeti ?
● Gheorghe Dumitru: Da.
● Elena Botezan: Deci domnule, am lamurit cine este Mihai asta si cum il cheama ?
● Gheorghe Dumitru: Nu v-am zis ca are o casa la tara, lucreaza la Bucuresti.
● Elena Botezan: Ihm, ihm, ihm, bine, bine, bine, stati un pic.
Lucian Papici: Domnu procuror, sunati-l pe acest Mihai si intrebati-l cum il cheama, vrem sa stim cum il cheama, sau gasiti o modalitate sa aveti un dialog cu el sa aflam cum il cheama pe Mihai asta si din partea cui o sunat, va rog frumos si ma sunati. Bine ?
● Gheorghe Dumitru: Cum domne, din paretea lui, a cui dracu.
● Lucian Papici: Nu, nu. Nu asa rezulta din dialog, nu suntem tampiti, ce naiba, ca nu va sunam pentru o prostie, nu va sunam sa ne bagam in seama. Avem ceva aicea si nu pusca cu ceea ce ne spuneti dumneavostra, nu intelegeti ? Tocmai de-aia vrem sa avem numele.
● Gheorghe Dumitru: Nu domne...
● Lucian Papici: Pai da, da ala va suna ca sa va intalniti cu o persoana care are sa va transmita ceva, nu va suna direct pe dumneavoastra, el e un mediator, ma innebuniti.
● Gheorghe Dumitru: Pai stiu eu de ce m-a sunat ala ?
● Lucian Papici: Pai bine, da-i si din Bucuresti. Stiti ca persoanele noastre sunt din Bucuresti, pai ne dati idei, noi suntem minti speculative dracu sa ne ia. Sunati-l si aflati-mi cine este acest tovaras Mihai, numele lui complet, atat va cer. Bine ?
● Gheorghe Dumitru: Bine.
● Lucian Papici: Si ma sunati dumneavoastra. Bine ? Sa traiti !

TC 21 --- GD 1 --- D 20071130 --- S 1275106006754689
● Lucian Papici: Alo !
● Gheorghe Dumitru: Sefu, zice ca Mihai Vranceanu da asa mi-a aspus o cunostinta, dracu...
● Lucian Papici: Si e serioasa cunostinta aia sau asa numa intr-o doara sa scape de dumneavostra, Mihai Vranceanu.
● Gheorghe Dumitru: Sunai vreo doi insi: ''Pai ba Mitica, nu stiu....stii si tu de Mihai, Mihai''.
● Lucian Papici: Da domne, da haideti sa fim serioasi ca asa cum v-a zis si colega mea deci discutia de astazi daca v-o mai aduceti aminte a fost ''domne, duminica ce faceti, ca sa ne intalnim acolo, haideti sa ne intalnim in alt loc''. Pai da, daca e din Bucuresti nu-i normal ca mintea noastra sa gandeasca ca-i ceva suspect aici ?
● Gheorghe Dumitru: Da sefu, da sefu, am inteles, bine.
● Lucian Papici: Nu va tracasam pentru tampenii. Va rog sa fiti serios pana la capat ca-i pana la urma soarta dumneavostra si profesionala si totala in joc. Nu ?
● Gheorghe Dumitru: Sigur ca da.
● Lucian Papici: Trebuie sa colaborati cu noi, sa fiti de partea noastra. Nu ? Daca tot ati pornit un demers legal.
● Gheorghe Dumitru: Da, da.
● Lucian Papici: Bine, daca e ceva va mai sunam, sa raspundeti la telefon, asta e important.
● Gheorghe Dumitru: Auziti, s-ar putea....
● Lucian Papici: Stiu, stiu ca s-ar putea sa mergeti la tara, dar poate mai raspunde telefonul si la tara...
● Gheorghe Dumitru: Da, da, da...
● Lucian Papici: Dar dati-mi un alt numar de telefon ca sa va contactez la tara. Acolo nu se poate un fix ? Fixul primarului ca-l scol p-ala noaptea.
● Gheorghe Dumitru: Lasati ca las eu undeva telefonul.... 

×