x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

12 Dec 2009   •   00:00

12 decembrie 2009



ŞEF NOU LA CNAS
Noul preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Lucian Nicolae Duţă, are ca priorităţi pentru primele patru-şase luni de mandat asigurarea urgentă a finanţării spitalelor, iar pe termen mediu şi lung, descentralizarea unităţilor sanitare. El a spus că autorităţile locale care vor să păstreze anumite spitale nerentabile trebuie să le asume sau să le transforme în unităţi medico-sociale. Duţă este membru PD-L, fost consilier al municipiului Bucureşti şi medic la Spitalul Universitar de Urgenţă din Capitală. El l-a înlocuit la conducerea CNAS pe Irinel Popescu.

SOLIDARITATE
Aproape cinci mii de persoane s-au adunat ieri în faţa Palatului Culturii din Iaşi, pentru a forma o fundă umană uriaşă, în semn de solidaritate cu persoanele infectate şi afectate de HIV/SIDA. O inimă imensă, confecţionată din sute de baloane, a fost lansată spre cer, participanţii aprinzând lumânări în jurul unor bucăţi de pânză comemorative.

LA COLINDE ŞI MERINDE!
E vremea colindelor şi a darurilor pentru cei dragi. În prag de Sărbători, Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" a pregătit un cadou pentru toţi românii: "Festivalul datinilor şi obiceiurilor de iarnă - Florile Dalbe". Uliţele satului din inima Capitalei vor fi străbătute astăzi şi mâine de cete de colindători, urători şi ansambluri de datini şi obiceiuri. (A.A.)

RACOLAREA DE PERSOANE
Un grup de 12 tineri suceveni a fost trimis ieri în judecată de DIICOT-Serviciul Teritorial Suceava, pentru că a racolat 40 de persoane pe care le-a pus la dispoziţia unei reţele internaţionale de traficanţi de droguri de mare risc. Aceste persoane au dezvoltat relaţii directe cu membrii organizaţiilor internaţionale de traficanţi de droguri, fapt care le-a permis să planifice, să coordoneze şi să negocieze numărul persoanelor racolate, sexul acestora, modul de disimulare a drogurilor, ruta pe care transportatorii de droguri o vor urma, modul de plată a transporturilor efectuate de curieri.

CRUCEA ROŞIE
Banca de Alimente a Crucii Roşii Române a primit cadou o maşină. Alimentele donate pentru nevoiaşi vor ajunge mai repede la beneficiarii din toată ţara, după ce Metro Cash & Carry România, Real-Hypermarket România şi MetroAG, parteneri activi ai proiectului, au donat ieri o maşină de transport Ford Tranzit Furgon pentru a veni în sprijinul familiilor nevoiaşe. Maşina va asigura atât transportul alimentelor colectate din magazinele partenere către depozitul de alimente, precum şi de la depozit până la domiciliul beneficiarilor. (D.S.)

AUR PENTRU ELEVII ROMÂNI
Elevii români participanţi la a VI-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Ştiinţe pentru juniori au obţinut şase medalii, dintre care una de aur, două de argint şi trei de bronz. Medalia de aur a fost câştigată de Radu Mihai Popescu (Colegiul Naţional "Mircea cel Bătrân" din Constanţa), în vreme ce Vlad Florin Lazăr (Colegiul Naţional "Emanuil Gojdu" din Oradea) şi Ioana Codrina Simionescu (Colegiul Naţional "Gh. Vrânceanu" din Bacău) au intrat în posesia medaliilor de argint. Bronzul a fost luat de Adriana Andreea Neamţu (Colegiul Naţional "Moise Nicoară" din Arad), Florin Sebastian Dumitru (Liceul Internaţional de Informatică) şi de Mihai Grigore Prună (Colegiul Naţional "Vasile Lucaciu" din Baia Mare).

PASAJUL PIPERA-TUNARI
Pasajul Pipera-Tunari va fi inaugurat astăzi, astfel că circulaţia în zonă va fi reluată. Evenimentul a fost întârziat aproape două săptămâni, pentru că trebuia efectuată recepţia lucrărilor. Pasajul are două benzi pe sens, o lungime de 232,39 metri, o lăţime de 18,6 metri, două trotuare de 1,5 metri şi parapeţi pietonali, iar rampele de acces au o lungime de 181,2 metri. Pasajul este iluminat, are sisteme de semnalizare şi parcaj. Valoarea totală a lucrărilor este de 11.442.890 euro, din care 7.269.668 de euro (63,53%) din fonduri europene, 2.423.604 de euro de la bugetul de stat, 699.847 de euro de la bugetul Consiliului Local Sector 2 şi 1.049.771 de euro de la Consiliul Local Voluntari.

PERMISE ILEGALE
Unul dintre martorii audiaţi ieri în procesul permiselor eliberate fraudulos în Argeş a declarat în faţa Curţii de Apel Târgu-Mureş că a fost şoferul unuia dintre intermediarii inculpaţi în dosar, Constantin Eduard Dumitrescu. Acesta ar fi intrat în sediul IPJ Argeş cu două dosare şi bani în mână.
Judecarea dosarului permiselor din Argeş a început la 15 ianuarie 2009, în cursul lunii mai reuşindu-se finalizarea audierii tuturor celor 28 de inculpaţi. Potrivit rechizitoriului, în perioada 2006-iunie 2008, în judeţul Argeş şi-a desfăşurat activitatea un grup infracţional organizat, care a acţionat în scopul obţinerii unor sume de bani pretinse şi primite de la mai multe persoane, pentru a le facilita acestora obţinerea în mod fraudulos a permiselor de conducere.

DESZĂPEZIRE ÎN CAPITALĂ
Primăria Capitalei anunţă că deszăpezirea străzilor din Bucureşti se va face în maximum opt ore de la declanşarea ninsorii. Prioritate vor avea arterele principale pe care circulă mijloacele de transport în comun şi pe care se află sediile unor instituţii, după care zăpada va fi înlăturată şi de pe restul drumurilor. "Imediat după declanşarea ninsorii, toţi operatorii care execută programul de deszăpezire şi combatere a poleiului au obligaţia de a asigura accesul în siguranţă la şi de la obiectivele care deservesc servicii vitale pentru cetăţeni (sănătate, alimentaţie publică, energie electrică, termică, transport în comun)", se precizează într-un comunicat al municipalităţii. Aceasta va fi "urgenţa 1", căreia îi sunt alocate maximum patru ore. Staţiile RATB vor fi deszăpezite în maximum două ore de la încetarea ninsorii, conform planurilor Primăriei. Administraţia Străzilor va trebui să se ocupe de deszăpezirea tuturor parcărilor pe care le administrează. (Diana Scarlat)

×
Subiecte în articol: observator