x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Teatrul Evreiesc, jefuit, apelează la vecini pentru a continua

Teatrul Evreiesc, jefuit, apelează la vecini pentru a continua

de Dan Radu    |    29 Aug 2016   •   14:10
Teatrul Evreiesc, jefuit, apelează la vecini pentru a continua

Un spaţiu de depozitare în care Teatrul Evreiesc de Stat îşi păstra decorurile şi echipamentele tehnice pentru spectacole a fost jefuit, iar clădirea vandalizată, a anunţat instituţia. Pagubele au fost estimate între 8.000 şi 10.000 de euro. Managerul instituţiei, actriţa Maia Morgenstern, a anunţat că în aceste condiţii, spectacolele ar putea fi anulate.

Morgenstern spune că pentru ca actorii să poată continua să-şi ţină spectacolele va fi nevoie de ajutorul altor teatre, ajutor pe care este convinsă că îl va primi. "În primul rând, este de evaluat care este paguba, aceste lucruri ni s-au cerut. Vedem cum putem continua şi cum ne putem desfăşura activitatea în aceste condiţii. O să găsesc modalităţi prin care noi să ne continuăm activitatea, şi anume: vom închiria, achiziţiona, cere sprijinul colegilor din alte teatre şi, trebuie să spun, că totdeauna ne-am bucurat şi de sprijin, şi de înţelegere, şi de ajutor. După ce voi discuta şi cu colegii şi cu cei de la tehnic care sunt spectacolele, vom vedea ce avem de făcut", a declarat Maia Morgenstern. Potrivit acesteia, jaful a venit în timp ce compania pregătea noua stagiune. "Ne pregăteam, urma să intrăm în repetiţii, urmează să avem Festival Internaţional de Teatru Idiş, urma să începem stagiunea şi suntem bucuroşi că am fost contractaţi şi contactaţi şi suntem sub contract şi cu alte oraşe din Bucureşti care au invitat teatrul să vină cu spectacole. Acum este foarte complicat", a spus managerul instituţiei.

Teatru în curs de reparaţii

Patrimoniul Teatrului Evreiesc de Stat fusese depozitat în altă clădire deoarece clădirea în care funcţionează instituţia este în curs de restaurare. "Clădirea Teatrului Evreiesc de Stat, clădire declarată monument istoric pe lista de patrimoniu, se află în şantier, în reparaţie, reconfigurare, restaurare, astfel încât noi ne-am desfăşurat activitatea cum am putut, unde am putut. O fundaţie ne-a pus la dispoziţie un spaţiu de depozitare pentru decoruri, echipamente, tehnică de iluminat, tot ce se cuvine să aibă un teatru pentru buna desfăşurare", a spus Morgenstern.

Conducerea teatrului a luat legătura cu Ministerul Culturii şi Primăria Municipiului Bucureşti pentru a vedea ce soluţii de continuare a activităţii există

Sediul Teatrului Evreiesc este în curs de reabilitare din 2014, când acoperişul clădirii a fost smuls de vânt

×