x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ultimii în Europa: Majoritatea românilor nu a folosit internetul!

Ultimii în Europa: Majoritatea românilor nu a folosit internetul!

05 Aug 2009   •   00:00

Aproape două treimi dintre români (64%) nu au folosit niciodată serviciile de internet în 2008, România clasându-se pe ultimul loc în rândul ţărilor din Uniunea Europeana la acest capitol, arată un raport privind competitivitatea digitală, publicat marţi de Comisia Europeană, informează EurActiv.



Comisia mai arată ca utilizarea achiziţiilor publice electronice de către companii depăşeşte media europeană, deşi procentul firmelor care folosesc serviciile de e-guvernare este sub media UE. Doar 26% dintre români utilizau în mod regulat (cel puţin o dată pe săptămână) internetul în 2008 şi doar 15% erau utilizatori frecvenţi (folosirea internetului în fiecare zi sau aproape în fiecare zi).

În medie în 2008, 33% dintre europeni nu au folosit deloc internetul în 2008, România aflându-se pe ultimul loc la acest capitol. Raportul arată însă că procentul românilor care nu folosesc internetul este în scădere, după ce în 2006 şi în 2007, 74% şi respectiv 69% din populaţia României nu au utilizat deloc serviciile de internet.

România se clasează pe ultimul loc şi la folosirea serviciilor de e-Guvernare. Bruxellesul evidenţiază însă că dezvoltarea sistemelor eProcurement urmează un ritm pozitiv şi că numărul de licitaţii în sistemul electronic de achiziţii publice (SEAP - www.e-licitatie.ro) a crescut de la sub 2%, la peste 12% şi aminteşte de iniţiativa Guvernului de a lansa portalul e-Romania, care vizează reducerea costurilor administrative cu 30-70% până la sfârşitul lui 2009.

În privinţa gradului de penetrare a serviciilor de internet broadband în România, datele Comisiei arată că acesta a ajuns la 11,7% în 2008, fiind al treilea cel mai scăzut nivel din Uniunea Europeană. Peste 70% din tinerii europeni folosesc posibilităţile moderne oferite de internet. Ca urmare, executivul comunitar consideră că noua generaţie "digitală" va determina pe viitor evoluţia pieţei europene.

Comisarul european pentru telecomunicaţii, Viviane Reding, consideră că tinerii între 16 şi 24 de ani, adevăraţi experţi în folosirea tehnicilor multimedia moderne, vor dicta în curând regulile de joc pe pieţele europene. Raportul pe aceasta temă, publicat de Comisia Europeană, consideră tânăra generaţie o forţă economica deloc de neglijat.

La nivel mondial, Europa se afla pe locul întâi în ceea ce priveşte accesul la internet în banda largă, surclasând Statele Unite. Reprezentanţii branşei telecomunicaţiilor nu sunt la fel de optimişti precum autorităţile de la Bruxelles. Axel Pols, expert al Asociaţiei germane pentru tehnica de informare (Bitkom) a declarat, în contextul publicării raportului CE: "Europa a câştigat fără îndoială teren în acest domeniu. Totuşi, nu avem niciun motiv să fim prea mulţumiţi. Dacă ne comparăm de pildă cu Asia, vedem că există state asiatice care surclasează UE", spune el.

Comisia a constatat şi că investiţiile din cercetare în domeniul tehnologiilor multimedia moderne sunt deosebit de mici comparativ cu Statele Unite sau Japonia.

×
Subiecte în articol: observator