x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Un protest spontan s-a lăsat cu arestări la Sfântu-Gheorghe: „Cumpăraţi produse secuieşti”!

Un protest spontan s-a lăsat cu arestări la Sfântu-Gheorghe: „Cumpăraţi produse secuieşti”!

de Istvan Deak    |    28 Apr 2013   •   14:17
Un protest spontan s-a lăsat cu arestări la Sfântu-Gheorghe: „Cumpăraţi produse secuieşti”!

Mişcarea Tinerilor Maghiari din cele 64 de Comitate (HVIM) a organizat sâmbătă un protest spontan în faţa a două supermarketuri din Sfântu-Gheorghe, îndemnând locuitorii oraşului să cumpere produse secuieşti din magazinele locale. „Obiectivul nostru a fost ca oamenii să conştientizeze că îşi dau banii unor concerne internaţionale, în loc să cumpere produse secuieşti din magazinele locale. Practic ne tăiem singuri craca de sub picioare şi aşteptăm degeaba ca regiunea să se dezvolte din punct de vedere economic. Noi suntem cei care blocăm acest progres”, motivează membrii HVIM. În jurul orei 16, ei s-au prezentat în faţa unui supermarket cu patru bannere din carton inscripţionate cu mesaje în limba maghiară: ”Produse secuieşti= locuri de muncă”, „Cumpără produse secuieşti din magazinele din Ţinutul Secuiesc”, „Trezeşte-te secuiule, cumpără şi apără produsele secuieşti”, „Dacă e mai ieftin nu înseamnă că e şi mai bun”. În mai puţin de 10 minute, şase membri ai mişcării au fost reţinuţi de poliţie şi transportaţi la secţie pentru audieri.

„Nu cred că am stat mai mult de 5 minute în faţa intrării în supermaketul Billa. Încă de la început un poliţist îmbrăcat în civil a început să ne filmeze. Apoi paznicul supermarketului a alertat poliţia. Au venit rapid, ne-au băgat în maşină şi ne-au dus la secţie. În maşină ne-au spus că am fost reţinuţi fiindcă am protestat fără autorizaţie pe spaţiu public. La secţie au zis că ne aflam pe proprietatea privată a supermarketului. Am încercat să le explicăm că a fost un flashmob, nu un protest. După 4 ore de audieri, ne-au pus să dăm declaraţii scrise despre motivele care ne-au împins să facem acest gest. Când să ne lase acasă, şi-au adus aminte că trebuie să ne ia şi amprentele. Apoi au zis ca trebuie să ne fotografieze. Am spus că nu suntem de acord. Că e un abuz că suntem trataţi precum nişte hoţi sau infractori, dar nu i-a interesat. Poliţia a călcat în picioare democraţia şi dreptul la libera exprimare. Nici un mesaj nu a avut conţinut ofensator sau xenofob. Deşi nu am încălcat legea, am fost reţinuţi timp de patru ore la secţia de poliţie. Obiectivul poliţiei este de a intimida populaţia şi de a ne lua nouă dorinţa de a ne exprima opinia în mod public. La secţie ni s-a spus că toată tevatura este necesară fiindcă la Bucureşti se fac presiuni asupra poliţiei locale din Sfântu-Gheorghe. Noi am vrut doar să luăm apărarea fermierilor şi produselor locale”, a declarat Varga Elod Laszlo, membru HVIM Sfântu-Gheorghe, citat de kuruc.info.




×