x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Un senator PSD cere declasificarea dosarului "Răpirea din Irak"

Un senator PSD cere declasificarea dosarului "Răpirea din Irak"

13 Apr 2010   •   00:00

Senatorul Valer Marian a solicitat azi declasificarea totală a dosarului "Răpirea din Irak" şi audierea publică de o comisie parlamentară specială de anchetă a persoanelor care au gestionat situaţia, între acestea fiind preşedintele Traian Băsescu şi toţi ceilalţi membri ai celulei de criză constituite atunci.



Potrivit textului declaraţiei politice susţinute în plenul Senatului, Valer Marian a arătat că, la cinci ani de la "unul dintre cele mai mediatizate şi controversate evenimente postdecembriste cu final secretizat - răpirea jurnaliştilor români Marie Jeane Ion, Sorin Mişcoci şi Eduard Ovidiu Ohanesian în Irak, instanţele româneşti au închis dosarele «Răpirii din Irak» fără să audieze inculpaţi şi martori principali sau să ia în seamă anumite dovezi, lăsând în urmă mai multe întrebări decât răspunsuri".

Senatorul PSD a acuzat "amestecul politicului la nivel înalt, precum şi intervenţia unor importanţi demnitari ai statului român, în sensul ascunderii adevărului despre «Răpirea din Irak»". El a dat exemplu Ordinul nr. 1833/C din 5 decembrie 2005, prin care fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei, a dispus "să nu se transmită autorităţilor americane cererea de extrădare formulată de Curtea de Apel Bucureşti, Secţia I Penală, prin care se solicită extrădarea din Statele Unite ale Americii a lui Mohammad Munaf".

Senatorul PSD a atras atenţia că importanţa dosarului "Răpirea din Irak" rezidă şi în dosarele conexe clasificate, total sau parţial, Strict Secret de Importanţă Deosebită, disjunse ulterior din acesta. "Este vorba despre dosarul nr. 628/D/P/2005 (Armamentul) sau dosarul nr. 121/D/P/2007 (Fuga lui Hayssam), care, conform documentelor ajunse în presă, precum şi declaraţiilor fostului procuror-şef adjunct al DIICOT, Ciprian Nastasiu, dovedesc participarea unor înalţi demnitari ai statului român în operaţiuni internaţionale de trafic şi contrabandă cu armament, alături de teroristul sirian Omar Hayssam, de traficantul sirian Monzer al-Kassar sau de celebrul traficant rus Victor Bout", a precizat senatorul PSD.

DECLASIFICARE PROMISĂ DE BĂSESCU ÎN CAMPANIE
În timpul campaniei pentru prezidenţiale de anul trecut, Traian Băsescu declara că va cere după alegeri desecretizarea dosarului Omar Hayssam pentru perioada premergătoare răpirii celor trei jurnalişti în Irak. "Când am fost informat că suspect de organizarea iniţială a răpirii este Omar Hayssam, am cerut toată documentaţia despre Omar Hayssam.

S-ar putea, dacă va fi nevoie, să mergem la desecretizarea acestei documentaţii, pentru că nu o să mai rabd mult intoxicările pe care le fac televiziunile lui Vântu şi Voiculescu. După ce trece campania, cred că este necesar să fac publică această bază de date pentru a stopa mârşăvia pe care televiziunile lui Vântu şi Voiculescu o fac", a declarat Traian Băsescu, citat de Mediafax. Şeful statului a ţinut să precizeze că este vorba despre documentaţia care se referă la perioada premergătoare răpirii celor trei jurnalişti români în Irak.

"Vă asigur că voi cere celor care au secretizat aceste documente să le desecretizeze, pentru că ele nu mai au valoare operativă acum. Valoare operativă au acum alte documente cu politicienii cu care a luat legătura Omar Hayssam după ce a fugit în Siria. Alea sunt de mare interes, cum şoferul lui Omar Hayssam se ducea cu mesaje la un politician sau altul. Dar alea sunt operative", a adăugat Băsescu.

×
Subiecte în articol: observator