x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ungaria cere FMI să-şi închidă biroul de la Budapesta!

Ungaria cere FMI să-şi închidă biroul de la Budapesta!

de Istvan Deak    |    15 Iul 2013   •   18:11
Ungaria cere FMI să-şi închidă biroul de la Budapesta!

Preşedintele Băncii Centrale Ungare (MNB) György Matolcsy, fost ministru al Economiei în Cabinetul premierului conservator Viktor Orban, a cerut luni Fondului Monetar Internaţional (FMI) să-şi închidă reprezentanţa de la Budapesta.

Scrisoare de mulţumire

Matolcsy i-a trimis o scrisoare directorului general al Fondului, doamna Christine Lagarde, în care a mulţumit instituţiei că a ajutat Ungaria, într-un moment în care ţara se afla în pragul falimentului, relatează vg.hu. În epistola către Lagarde, fostul ministru explică faptul că Ungaria intenţionează să ramburseze ultimele rate ale împrumutului de la FMI (circa 2,2 miliarde de euro) înainte de încheierea acestui an, şi deci înaintea termenului prevăzut iniţial, cel de 31 martie 2014. “La începutul anului 2013, FMI şi-a completat procedura de urmărire a împrumutului. În consecinţă, nu mai este necesar ca FMI să-şi menţină un biroul de reprezentare la Budapesta”, a explicat Matolcsy în scrisoarea sa.

În total, Ungaria a luat un împrumut de 20 e miliarde de euro de la Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi de la Banca Mondială.

Irina Ivaschenko, şeful reprezentanţei FMI în Ungaria, a anunţat deja că va pleca în august, dar a adăugat că nu ştie dacă în planurile FMI există un succesor la post, notează presa ungară.

Măsură de campanie electorală

Portalul economic ungar Portofolio face însă legătura între rambursarea totală a datoriei către FMI şi data alegerilor legislative, care sunt prevăzute să aibă loc în primăvara lui 2014. În opinia jurnaliştilor de la Portofolio, Guvernul lui Viktor Orban doreşte astfel să îşi arate independenţa faţă de Fondul Monetar, care îşi are sediul la Washington.

În cursul mandatului său, premierul Viktor Orban a criticat de mai multe ori FMI pentru maniera în care gestionează criza şi a lansat chiar o campanie publicitară naţională, acuzând instituţia că “vrea să ia banii pensionarilor pentru a-i da băncilor”.

În acelaşi timp, Ungaria a depus o solicitare pentru o nouă linie de împrumut de circa 15 miliarde de euro pentru a beneficia de o “plasă de securitate”, dar negocierile nu au dus nicăieri.


×